Soundtrack k Tomb Raiderovi je nabitý k prasknutí

24.08.2001 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Lara Croft se po počítačových hrách prezentuje i na filmovém plátně a k správnému filmu samozřejmě patří i soundtrack. Ten k filmu "Tomb Raider" se opravdu povedl a není to jen jmény známých interpretů od U2, přes Mobyho k Fatboyovi Slimovi a dalším.
8/10

Lara Croft: Tomb Raider (soundtrack)

Celkový čas: 72:14
Jsme hudební server, takže zde samozřejmě nebudu psát ani o počítačovém fenoménu Lary Croft, ani o prý nepříliš povedeném filmu "Lara Croft: Tomb Raider". Podle dostupných recenzí celovečerního prsatého dobrodružství ale soudím, že právě recenzovaný soundtrack je několik tříd lepší, než film, ke kterému byl stvořen.

Album je napěchováno mnoha skvělými skladbami, přičemž bylo z velké části vsazeno na elektroniku. Z netanečních či neelektronických interpretů samozřejmě vyčnívají U2 se svou hitovkou "Elevation" (tedy hitovkou všude ve světě, u nás ji na rádiích téměř neuslyšíte), kteří ji pro potřeby soundtracku přece jen trošku "zelektrizovali". Jsem asi jeden z mála, kdo poslední album U2 nepovažuje za naprosto úžasné, takže ani "Elevation" mi nepřijde kdovíjak skvělá, ale přece jen - jsou to U2 :). A pak už nám to producenti alba servírují jedno po druhém a samou perlu na perle. Nine Inch Nails se ve druhém singlu ze soundtracku s názvem "Deep" ukazují v tom nejlepším světle a málokomu snad bude vadit, že tentokrát se žádný zvláštní zvukový posun nekoná, prostě jen opravdu povedená typická NIN skladba. To Chemical Brothers jsou se svými schématickými beaty přece jen trošku omletí a jejich "Galaxy Bounce" zní spíše jako béčko nějakého pátého singlu z řadové desky. Abych nevyjmenovával všechny skladby zvlášť, vypíchnu ty nejlepší - velmi rozjásanou peckou "Speedballin'" se prezentují hiphopeři Outkast, Moby dodal další soundtrackovou skladbu "Ain't Never Learned", Fluke v "Absurd" ukazují svou typickou nadupanou tvář, kdežto Leftfield a Groove Armada jsou naopak příjemně uklidňující. A "Illuminati" Fatboye Slima je jen další z řady jeho potenciálních hitů.

Každý soundtrack má i méně povedené skladby a je jen výhodou "Tomb Raidera", že jich má tak výrazně málo. Kromě výše zmíněných Chemicals k nim patří poslední tři skladby na desce, asi bylo tvůrcům soundtracku jasné, že tyhle je opravdu nevytrhnou. "Satellite" od Bosco zní jako horší Eiffel 65, Oxide & Neutrino v "Devil's Nightmare" ukazují, že jsou opravdu jen vyhoněnou britskou 2stepovou rychlokvaškou a závěreční Toten Hosen (na americké edici alba se nevyskytují) s "In Control" jsou všechno, jen ne zajímaví. Ale aspoň desku uzavírá i otevírá rocková pecka.

O filmu si můžete myslet, co chcete, ale soundtrack se nadmíru povedl. Kdyby byly podobně nadupané všechny, asi bych je začal sbírat. Ale on je takový maximálně jeden z deseti...

CD k recenzi poskytla firma Warner Music.

Album: Lara Croft: Tomb Raider (soundtrack)
Hodnocení: 8/10
Celkový čas: 72:14
Skladby: U2 - Elevation, Nine Inch Nails - Deep, The Chemical Brothers - Galaxy Bounce, Missy "Misdemeanor" Elliott (featuring Nelly Furtado) - Get UR Freak On, Outkast - Speed Ballin', Moby - Ain't Never Learned, BT - The Revolution, Delerium - Terra Firma (Lara's Mix), Basement Jaxx - Where's Your Head At, Fatboy Slim (featuring Bootsy Collins) - Illuminati, Fluke - Absurd, Leftfield - Song Of Life, Groove Armada - Edge Hill, Bosco - Satellite, Oxide & Neutrino - Devil's Nightmare, Die Toten Hosen - In Control


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY