Nové desky pro 39. týden

25.09.2011 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Babí léto vedle tepla přinese i druhou deskou Chickenfoot, comeback stvrdí Blink-182, "Racka" vyšle Tomáš Klus, Brad Mehldau představí nový projekt, třetí desku James Morrison, Pearl Jam dokumentují, zpět jsou i Floex a Frankmusik, zavzpomínáme na Pink Floyd i "Nevermind" Nirvany a naším tipem je soundtrack k filmu "Alois Nebel"
Pokud se v pondělí 26. září vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Chickenfoot - Chickenfoot III (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hard rock

Chickenfoot - Chickenfoot III
Když se sejdou ostřílení a zkušení muzikanti v čele s kytarovým virtuózem Joem Satrianim, je úspěch zaručen! napadlo snad každého fanouška kvalitní rockové muziky při prvních zprávách o nové superkapele Chickenfoot. A ve vzduchu visela otázka, jak dlouho vydrží jinak vytíženým muzikantům vydávat společná alba. Jak se zdá, ani po úspěchu první společné desky z roku 2009 se chuť "dělat něco spontánního" nezmenšila a muzikanti se hlásí o slovo s další řadovkou. Na "Chickenfoot III" (ač se opravdu jedná o druhé album, v názvu je trojka) najdete jedenáct skladeb, s jejichž produkcí vypomohl Mike Fraser. V rádiích jste také mohli slyšet pilotní ochutnávku v podobě kousku "Big Foot", a pokud jste na ni neměli ještě štěstí, navštivte MySpace.com kapely. Vzhledem k tomu, že nahrávka vychází ještě v dalších čtyřech mutacích (o dvou discích, ve fan packu a pak dvakrát s DVD), mrkněte se na oficiální stránky formace, kde najdete všechny podrobné informace. Do Česka se totiž dostanou jen dvě verze - na CD a CD+DVD.


Blink 182 - Neighborhoods (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop-punk

Blink-182 - Neighborhoods
V roce 2005 si Blink-182 dali "nedefinovanou pauzu". Ukončili ji až v roce 2009 při předávání cen Grammy, společně s oznámením přípravy nového alba, které po několika průtazích konečně vychází. CD dostalo název "Neighborhoods" a je ovlivněno sérií událostí, které se staly od vydání doposud posledního eponymního alba. V tomto mezidobí zemřel dlouholetý producent kapely Jerry Finn, Tom DeLonge onemocněl rakovinou kůže a Travis Barker přežil havárii letadla. Z té se ovšem psychicky nevzpamatoval Adam Goldstein aka DJ AM, který měl ke kapele velmi blízko a který zemřel na předávkování léky a drogami. Výsledkem těchto událostí je, že si Blink-182 produkovali album tentokrát sami, je autobiografické a v důsledku toho poměrně temné, hlavně co se týče textové stránky. Celkem trio připravilo desítku písniček pro standardní edici a o tři více v případě deluxe verze. První ochutnávkou je singl "Up All Night", jehož videoklip najdete na webu formace.


Brad Mehldau, Kevin Hays & Patrick Zimmerli - Modern Music (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: jazz / klasická hudba

Brad Mehldau, Kevin Hays & Patrick Zimmerli - Modern Music
Je to zhruba půl roku, co jsme v Nových deskách představovali živé album Brada Mehldaua "Live In Marciac", a nyní nám tento neúnavný jazzman připravil svůj další projekt "Modern Music". Není v něm tentokrát sám. Podíleli se na něm ještě hudební skladatel Patrick Zimmerli a další jazzový pianista Kevin Hays. Výsledkem této spolupráce je celkem devět kompozic pro dvojici pianin na pomezí jazzu a klasické hudby. Všechny skladby ale nepocházejí z pera Zimmerliho, jednu dodal i Hays a další tři mají na svědomí Steve Reich, Ornette Colleman a Philip Glass. Ovšem Zimmerli těmto převzatým věcem upravil aranžmá. Jak "Modern Music" zní, můžete zjistit z ukázek na stránkách vydavatelství Nonesuch.


Tomáš Klus - Racek (Sony Music)
web / bandzone.cz / psali jsme
žánr: akustický pop / folk-rock

Tomáš Klus - Racek
Původně se mělo třetí album Tomáše Kluse jmenovat "Tukan", ale nakonec si český písničkář zvolil podle Čechovovy hry pro název jiného opeřence. "Racek" se nahrával doma a volba místa ovlivnila i výsledný zvuk. Společně s kytaristou Jiřím Kučerovským, který je spolu s Tomášem Klusem i producentem alba, se řídili podle hesla "všude možně, doma nejlíp a vyřádili se na veškerých domácích zařízeních. Prostřednictvím nich a také čtrnácti autorských skladeb se pokusili i vyjádřit. Finální podobu zvuku má na svědomí Tomáš "Tomíno" Novotný a nezvyklé ztvárnění má i booklet alba, na kterém se podíleli Klusovi fanoušci. Ti po výzvě na internetu posílali portréty jak Kluse, tak i Kučerovského a patnáct z nich skončilo v bookletu, přičemž ke každé písni je přiřazena jedna kresba. Ve videu na YouTube.com si můžete poslechnout jednu písničku z alba.


Tip týdne

Různí - Alois Nebel (soundtrack) (Supraphon)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: filmová hudba

Různí - Alois Nebel (soundtrack)
Už jen pár dnů zbývá do premiéry českého filmu "Alois Nebel", za kterým stojí debutující režisér Tomáš Luňák. Film vznikl pomocí speciální animační technologie na motivy stejnojmenné komiksové trilogie frontmana Priessnitz Jaromíra Švejdíka a spisovatele Jaroslava Rudiše. Objeví se v něm řada známých herců jako Miroslav Krobot, Tereza Voříšková, Karel Roden, Leoš Noha, nebo Alois Švehlík. Hudební doprovod má pochopitelně na svědomí částečně Jaromír Švejdík, který si ke spolupráci přizval kolegu z Priessnitz Petra Kružíka, Dušana Neuwertha a Jana P. Muchowa, se kterými působí v Umakartu, a producenta a zvukového mistra Ondřeje Ježka. K nim ještě přibyli tři nečekaní hosté. V křehké "Půlnoční", jehož videoklip jsme vám už představili, zpívá Václav Neckář, v baladě "Stínohry" Marie Rottrová a v hospodské písni "Ruda" Václav Koubek. Soundtrack bude obsahovat nejen původní filmovou hudbu, ale i vybrané dialogy z filmu. Ukázky nabízí buď vydavatelství Supraphon nebo zpravodajský server iDnes.cz.


Pearl Jam - Pearl Jam Twenty (soundtrack) (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: grunge rock

Pearl Jam - Pearl Jam Twenty Ost
Už na jaře jsme vás informovali o chystaném dokumentu Pearl Jam, který kompletně mapuje celou kariéru slavné formace. Film doprovází příslušný soundtrack, kompletně sestavený z živáků kapely pořízených během dvacetileté historie. Ať už jste viděli nebo uvidíte dokument z dílny Camerona Crowea, živák kdysi košilatých kluků (teď už ostřílených muzikantů) vás jistě potěší. Set o dvou discích přináší celkem devětadvacet skladeb. Jak jsou zakomponované do snímku, můžete otestovat sami prostřednictvím traileru na oficiálním YouTube.com kanálu formace.


James Morrison - The Awakening (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: folk soul / pop

James Morrison - The Awakening
James Morrison se vrací se třetím albem "The Awakening", které přináší dvanáct písní. Jak sám zpěvák uvedl, je plná klasických, leč moderně upravených folk-soulových písní a obsahuje především pomalejší kousky a balady. Vedle jeho samotného se na novince opět podíleli jeho dlouholetí spolupracovníci Steve Robson (jinak také Take That nebo Rascal Flatts) a Martin Brammer (Lighthouse Family). Nováčky v jeho týmu jsou naopak Dan Wilson, kterého můžeme znát ze spolupráce s Adele a Dixie Chicks, a Toby Gad, jehož práce je slyšet u The Veronicas, Jordin Sparks a spousty dalších. Produkci dostal na starost někdejší člen Suede a producent debutu Duffy Bernard Butler. Ve skladbě "Up" si navíc zahostovala i zpěvačka Jessie J. Co od alba očekávat, zjistíte poslechem sampleru na zpěvákově webu, kde najdete i video k prvnímu singlu "I Won't Let You Go".


Nirvana - Nevermind reedice (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock

Nirvana - Nevermind
Být Kurt Cobain naživu, slavil by nyní spolu s ostatními členy Nirvany dvacáté výročí vydání desky "Nevermind", která se mezitím stala jedním z nejzásadnějších alb rockové historie. Není proto divu, že u této příležitosti vychází reedice v několika různých formátech. Můžete si ji koupit jako standardní remaster původního alba, dvojdiskovou deluxe edice nebo jako limitovanu "super deluxe" edici, která nabídne čtyři audio nosiče a jedno DVD (případně Blu-Ray). Detailní informace o obsahu každé verze najdete v článku Adama Effa. My vás nyní upozorníme na tu nejluxusnější edici, protože ta potěší pravověrné fanoušky asi nejvíce. Kromě klasického tracklistu na ní naleznete také b-strany singlů, starší demo snímky a také záznamy ze zkušebny. Nebude chybět ani obsáhlá kniha o devadesáti stranách a CD s původními mixy celé desky "Nevermind" od Butche Viga, které jsou po zvukové stránce odlišné od komerčně vydané verze.


Floex - Zorya (Minority Records)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: minimalismus / jazz

Floex - Zorya
Tomáš Dvořák nemusí být pouze někdejší světový rekordman v desetiboji, ale i skladatel a multiinstrumentalista skrývající se pod přezdívkou Floex. Ten vydal svou první desku "Pocustone" před deseti lety a nyní na ni navazuje novinkou "Zorya". V mezidobí ještě stihl složit a nahrát hudbu ke hrám "Machinarium" a "Samorost 2". "Zorya" se opět ponese ve stylu klasického minimalismu a mezi hosty nechybí trumpetista Oskar Török, zpěvák James Rone, Tomáš Jamník a jeho violoncello, Ridina Ahmed s vokálními improvizacemi, Petr Tichý na double bass či zpěvačka Marinella Mastrosimone z projektu Musetta. Na Floexově webu si už dnes můžete celé album poslechnout.


Frankmusik - Do It In The AM (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: synth pop / elekctropop

Frankmusik - Do It in the AM
Ačkoli má na svém kontě debut z roku 2009, byl donedávna britský electropopař Vincent James Turner alias pětadvacetiletý Frankmusik známý především díky remixům. K obrazu svému přetvořil například skladby Pet Shop Boys, Lady Gaga, Miky nebo Amy Winehouse. V poslední době ovšem začal i produkovat, a jeho práci tak uslyšíme například na novém albu Erasure. Přesto si našel čas a nachystal své druhé album "Do It In The AM". Na něm opustil producentský tým, kde působil například Stuart Price či Fraser T. Smith a novinku nahrál pouze s člověkem, který si říká Cherry Cherry Boom Boom, v jehož portfoliu figurují jména jako Lady Gaga, Sting, Keane, Tokio Hotel, Feist, Far East Movement či Natalia Kills. Poslední dva jmenovaní a zpěvačka Colette Carr figurují jako hosté i na představovaném albu. Tři skladby z něj nahrál Frankmusik na své MySpace.com.


Foreigner - Acoustique (Feels Like The First Time) (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock

Foreigner - Acoustique
Po úspěšném turné se spřízněnými rockery z Jouney se Foreigner rozhodli připravit pro své staré věrné i nové fanoušky novou desku s osvědčenými hity. Nahrávka "Acoustique" přináší totiž nový čerstvý pohled na některé z klasických hitů slavné formace, předělávku "That's All Right" od Elvise Presleyho a dříve nevydané skladby. Samozřejmě se jedná o odlehčené verze bez elektřiny. Jednou z nových písní, kterou fanoušci dosud neslyšeli, je i "The Flame Still Burns". Podílel se na ní Mick Joney a byla napsána pro kultovní snímek "Still Crazy" z roku 1998, kde ji interpretoval Jimmy Nail. Skladba sklidila obrovský úspěch - Mick díky ní získal prestižní cenu Ivor Novello Award. Kromě toho se posluchači mohou těšit i na zcela nový song "Save Me". Velkou zásluhu má na ní Samantha Ronson, nevlastní dcera Micka Jonese a světově uznávaná DJka. Pro fajnšmekry je připravená také limitované edice v box setu o DVD a CD. Na co přesně se můžete těšit, vám přiblíží ještě trailer na YouTube.com.


Tři sestry - V Aréně (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / rock

Tři sestry - V Aréně
Po velkých oslavách pětadvacátých narozenin mohou Tři sestry dopřát svým játrům zasloužený oddech. Oslavy totiž zakončili vydáním nového CD se záznamem neobvyklého koncertu v pražské Tesla Areně. Vystoupili zde koncem loňského roku a odehráli na padesát písní za doprovodu čtyřicetičlenného orchestru a sboru Hudebního divadla Karlín. Záznam se k fanouškům dostane v celé své tříhodinové kráse - na pěti nebo třech discích a zvlášť na dvojDVD.


Švihadlo - Času je málo (EMI)
web / bandzone.cz / psali jsme
žánr: reggae

Švihadlo - Času je málo
Ačkoli jsme už na jaře v článku o českém reggae psali, že by měla nová deska matadorů tohoto stylu vyjít v polovině května, nakonec se Švihadlo chlubí nahrávkou "Času je málo" až nyní. Skupinu na něm tradičně podpořilo dívčí vokální kvartet G*Apeels a v některých písních k nim přibude ještě dechová sekce Bharaty Rajnoška a perkuse Standy Víta. Veškerá zvuková produkce byla svěřena do rukou Adama Lančiho/Coco Jammin a Šablonky z 3bees studia. První dva kousky z novinky si můžete poslechnout na Bandzone profilu kapely.


Machine Head - Unto The Locust (Supraphon/Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: metal

Machine Head - Unto The Locust
Metaloví Machine Head nechali své fanoušky na nový materiál čekat dlouhé čtyři roky. Odměnou jim je novinková nahrávka "Unto The Locust", již produkoval sám zpěvák a kytarista Robb Flynn. Nahrávání probíhalo ve studiích Jingletown Studios, která vlastní kapela Green Day. Dali dohromady celkem sedm kousků, přičemž hned úvodní "I Am Hell (Sonata in C#)" je rozdělená na tři části a dosahuje téměř devítiminutové stopáže. Pokud si pořídíte luxusní edici alba, budete mít navíc tři songy - coververzi "The Sentinel" od Judas Priest, "Witch Hunt" od Rush a také akustickou verzi písničky "Darkness Within". Z hudebních ukázek vám můžeme nabídnout skladbu "Locust", kterou najdete na oficiálních stránkách Machine Head.


Mastodon - The Hunter (Supraphon/Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: metal

Mastodon - The Hunter
Američtí Mastodon se po dvou letech hlásí o slovo s novou nahrávkou. Na pondělí pro vás připravili desku "The Hunter", která je v pořadí jejich pátým studiovým počinem. Jistě jste se už setkali s pilotním singlem "Curl Of The Burl" a skladbou "Deathbound", respektive s jeho videoklipem, jež na rádia zaútočila už v polovině srpna. Tracklist čítá celkem třináct skladeb včetně "Spectrelight" s hostujícím Scottem Kellym. A pokud si potrpíte na interaktivní vychytávky, jistě nepohrdnete 3D dobrodružstvím. Tuto aplikaci najdete na desce a díky ní se můžete podívat na příběh "Lovce" jeho vlastníma očima.


Karel Kryl - Koncerty 1989/1990 (DVD) (Supraphon)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: folk

Karel Kryl - Koncerty 1989/1990
Výběr z legendárních domácích polistopadových vystoupení Karla Kryla vychází poprvé na DVD, které nese jméno "Koncerty 1989/1990". K písňové části posloužily televizní archivy poskytující obrazové a zvukové záznamy Krylových koncertů pro ohrožené druhy za mřížemi, všechny slušný lidi a studenty, ale také v Ostravě a v Televizním klubu mladých. Sestřih se soustřeďuje na zachycení toho nejzásadnějšího, tedy písní v autorské interpretaci, zasazených do doby absolutního nadšení a společného zpívání. K tomu přidá dva cenné záznamy z roku 1969 a jako bonus hodinový dokument "Karel Kryl: Filmový portrét" z roku 1991, v režii Františka Speváka dokreslující dobu, lidi a hudbu v dalších písních i rozhovorech. Trailer k DVD naleznete na stránkách vydavatelství Supraphon.


Example - Playing In The Shadows (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: electro house / dub step / drum and bass

Example - Playing In The Shadows
Elliot John Gleave, kterého celý svět zná pod pseudonymem Example, o sobě dal poprvé naplno vědět minulý rok hitem "Kickstarts". Většinu z posledních dvanácti měsíců ovšem tento britský zpěvák a rapper strávil ve studiu a nyní je možné konstatovat, že čas strávený přípravou "Playing In The Shadows" nebyl marný. Z alba vyšly již dva singly - "Changed The Way You Kiss Me" a "Stay Awake" - a oba dobyly vrchol britské hitparády; stejně jako album, které vyšlo v Británii před třemi týdny. Example, který se pohybuje se svým electro housem, dubstepem a drum'n'bassem hlavně na klubové scéně, za takovýmto masivním úspěchem nestojí sám. S produkcí mu vypomohl tým čítající taková jména jako Michael Woods, Skream, Nero, Faithless, Brookes Brothers, Dirty South, Laidback Luke, Chase & Status či Funkagenda. Vzhledem k datu vydání jste si už mohli o desce přečíst v Podpultovkách, kde jsme vám nabídli i dvě videa ke zmíněným singlům.


Jiří Suchý a Jiří Šlitr - Semafor - léta šedesátá (Supraphon)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop

Jiří Suchý a Jiří Šlitr - Semafor - léta šedesátá
Pod názvem "Semafor - léta šedesátá" se skrývá hned jedenáct titulů. Deset kompletů, nahraných tvůrci divadla Semafor, vydal Supraphon kdysi, před téměř padesáti lety. Jsou to alba jako například "Kdyby tisíc klarinetů", "Dobře placená procházka", "Vánoční pohlednice" nebo "Zločin v šantánu". V pošetkách, kopírujících první vydání, vychází nyní celý soubor původních alb v boxu, doplněný nejen o zajímavé a hutné bonusy na každém z nosičů, ale rozrostlý o jedenácté CD s raritami a dosud nikdy nevydanými nahrávkami. Můžeme si tak poslechnout kuriozity, rané snímky osmnáctiletého Jiřího Suchého, záznamy z Reduty, neznámé verze známých semaforských písní nebo nepublikované nahrávky ze zkoušek Semaforu. Bonusy na jednotlivých kompletech rozšiřují semaforskou diskotéku o nahrávky známých hitů i písní zapomenutých či málo známých.


Why Pink Floyd?

Legendární artrocková skupina Pink Floyd právě startuje mohutnou kampaň "Why Pink Floyd?", která bude rozdělená do tří etap.

V první fázi vychází reedice všech čtrnácti řadových desek, které jsou zremasterované, tedy zvukově ošetřené, a nabízejí dokonalý poslech. Příznivci kapely si alba mohou pořídit jednotlivě nebo v takzvaném Discovery Boxu, kde vedle čtrnácti CD navíc najdou jedinečnou šedesátistránkovou knížku, obsahující například různé verze návrhů obalů jednotlivých desek, grafické práce v různém stádiu rozpracovanosti a podobně. Extrémně zajímavou publikaci dal dohromady Storm Thorgerson, dlouholetý umělecký šéf skupiny.

Další součástí první vlny jsou dvě vydání alba "Dark Side Of The Moon". Dvoudisková Experience Edition obsahuje vedle zremasterované originální nahrávky dosud nevydaný koncert z londýnského Wembley, jenž se uskutečnil v roce 1974. Šestidisková Immersion Edition slavného alba zájemcům navíc nabídne spoustu raritního audio-vizuálního materiálu - koncertní záznamy na DVD, extra audio nahrávky na CD, Blu-Ray disk s pětikanálovým surround mixem a koncertní vizuály Pink Floyd pro turné v roce 1974. Součástí jsou i publikace od Storma Thorgersona a knížka s fotografiemi, které pořídila respektovaná fotografka Jill Furmanovsky.

Dále vychází:

Alexandre Da Costa / Pedro Halffter - Daugherty: Fire And Blood, Flamingo, Ladder To The Moon (Supraphon/Warner Music)
Arjen Lucassen's Star One - Live On Earth (EMI)
Bach Sebastian - Kicking & Screaming (Mystic Production)
Bai Bang - Livin' My Dream (Mystic Production)
Bambini Di Praga - Merry Christmas (Supraphon)
Biohazard - Reborn In Defiance '2011 (EMI)
Butterfly Kiss - Best Of Arrogant Egoists (Popron Music)
Demis Roussos - Best Of/Slidepack (Universal)
Evile - Five Serpent's Teeth (Mystic Production)
Finntroll - Nifelvind (Tour Edition) (EMI)
Gabor Farkas / Zoltan Kocsis - Liszt: Les PréLudes, Hungarien Fantasy (Supraphon/Warner Music)
Grateful Dead - Europe '72 Vol. 2 (Supraphon/Warner Music)
House Of Lords - Big Money (Mystic Production)
Charlie Siem / Andrew Gourlay - Bruch, Wieniawski, Bull: Violinkonzerte (Supraphon/Warner Music)
Chipmunks - Christmas With Chipmunks (EMI)
Karolína Kamberská - Říkadla a křikadla (Indies Scope)
Lechery - In Fire (Mystic Production)
Livarkahil - Signs Of Decay (Mystic Production)
Maria Callas - Callas Effect (EMI)
Miles Davis - The Perfect Miles Davis Collection (Sony Music)
Nirvana - Live At Paramount (DVD) (Universal)
Nirvana - Live At Paramount (BluRay) (Universal)
Pain Of Salvation - Road Salt Two (EMI)
Planningtorock - W (Universal)
Redemption - This Mortal Coil (EMI)
Různí - Bible od A do Z (Popron Music)
Různí - Megahits 2011 (Universal)
Různí - Nej hospodský rock všech dob (Universal)
Různí - Phineas Ferb (EMI)
Různí - Podzimní pohádky pro školáky (Popron Music)
Různí - Prog Rocks (EMI)
Různí - Super Hity CZ Éteru IV (EMI)
Shakin' Stevens - Rockin' The Blues (Sony Music)
Shakin' Stevens - Rocking Rhythm (Sony Music)
Steve Hackett - Beyond The Shrouded (EMI)
Steve Reich - WTC 9/11, Mallet Quartet, Dance Patterns (Supraphon/Warner Music)
Sting - The Best Of 25 Years (DVD) (Universal)
Tangent - COMM (EMI)
Warbringer - Worlds Torn Asunder (EMI)
White Wizzard - Flying Tigers (Mystic Production)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY