shop.musicserver.cz
Nevermind - Nirvana v nebi i pekle

Nevermind - Nirvana v nebi i pekle

Vydáno: 23.09.2011 07:00 v sekci Publicistika - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Kurt Cobain byl jednou z nejvýraznějších osobností rocku. První půlka hudebních devadesátých let patřila právě jemu a Nirvaně. A samozřejmě "Nevermind", desce, která se stala manifestem celé generace, aniž by o to kapela nějak zvlášť stála, desce, která nepřestane vonět duchem mládí. Právě slaví dvacet let.

Nevermind
© facebook interpreta
"Vždycky když vzpomínám na nejlepší období týhle kapely, tak to bylo těsně předtím, než vyšel "Nevermind". To bylo fakt úžasný. Je to ten okamžik, kdy je kapela na svým vrcholu. Všichni se děsně snaží a ve vzduchu visí takový vzrušení, že cítíte jeho chuť," , vzpomínal Cobain. V té úžasné době měla ze sebou Nirvana svůj debut "Bleach" vydaný u nezávislého SubPopu. K tomu slibný nový materiál otestovaný na koncertech. Energii i chuť hrát. Stát se velkou rockovou kapelou a vydělat spoustu peněz.

A taky tu byla nespokojenost s malým labelem. Kurt, který měl vždycky hluboko do kapsy (a bylo jedno, jak slavný zrovna byl), obviňoval SubPop ze špatného marketingu. "Bleach" považoval za lepší desku, než o čem vypovídaly prodeje (i když v době vydání "Nevermind" tvrdil, že debut silně nesnáší). A pak tu byl ještě heroin, droga, k níž Cobain dospěl v listopadu roku 1990. Novoselicovi hned účinky jediného léku na své žaludeční problémy (a rozumí se, že nejen na ně) vychvaloval, zatímco Grohlovi ve stejné době tvrdil, že heroin je k ničemu. V kontextu těchto skutečností se nemůžeme divit dalšímu Kurtovu výroku z té doby: "Každý den si všichni prožíváme nebe i peklo."

Nepřehlédnutelný obal

Nevermind zadní strana
© facebook interpreta
O tom, že je "Nevermind" výjimečná deska, není pochyb. A není výjimečná jen po hudební stránce. Druhé album Nirvany disponuje i vynikajícím obalem (druhý nejlepší obal všech dob dle musicserveru). Penis malého Spencera Eldena vyvolával bouře nejen v době vydání (dokonce se uvažovalo o verzi z vyretušovaným pindíkem). I nedávno byl problém s publikací obalu "Nevermind" na oficiálním facebookovém profilu kapely, protože prý porušoval pravidla facebooku. O čem se ale už moc nemluví, je zadní strana přebalu, kde je Kurtova koláž opičky Chim Chim sedící na koláži z masa a vagíny.

Nirvana měla skvěle našlápnuto. Hledala nového vydavatele a chvíli i koketovala s možností udělat si svůj velkej rockenrollovej švindl - najít velkou firmu, inkasovat zálohu na desku, kapelu rozpustit a vypařit se. Skupina se ale nakonec rozhodla pro nepunkové řešení. Ve finálním výběru zůstali tři labely: K Records, Charisma Records a DGC Records. A i když byli těsně před podpisem smlouvy s druhým jmenovaným, díky intervencím Kim Gordon se nakonec rozhodli pro DGC. U nich vydávali právě milovaní Sonic Youth.

Nirvana
© facebook interpreta
"Nevermind" se mělo podle Kurta nejdřív jmenovat "Sheep", stádo. Na jaře 1990 nahrávali s producentem Butchem Vigem první demoverze druhého alba a Cobain na něj už tehdy vymýšlel upoutávku. "Vy sami nechcete být jako ostatní. Světu vládne spousta žen. Zničte Krista. Vyhlaďte mocnější a menší z obou zel. Ukradněte si Sheep. Ve vašem obchodě: Nirvana. Květiny. Parfémy. Bonbóny. Štěňata. Láska. Generační solidarita. A rodiče to zabije." Nakonec ale bylo všechno jinak, nezměnil se jen titul desky, ale i některé texty a názvy skladeb. A tak například svět poznal až "Stay Away" a ne "Pay To Play". Z osmi tehdy nahraných písní se nakonec na výslednou kolekci dostalo pět.

Deska se nahrávala o rok později, v květnu a červnu 1991, a kapela opět trvala na Vigovi jako producentovi, i když se vydavatel snažil prosadit jiná, osvědčená jména. Třeba Scotta Litta (dělal třeba desky "Green", "Out Of Time" nebo "Automatic For The People" R.E.M. a později, na albu "In Utero", přece jen bude pracovat i pro Nirvanu) nebo Davida Briggse (dvorní producent Neila Younga, který ale pracoval také třeba na albu "Henry's Dream" Nicka Cavea And The Bad Seeds). Jenže skupina byla s Vigem spokojená. Muzikantům bylo jasné, že právě on chápe ducha kapely. Věděl, kam Nirvana hudebně i emočně směřuje. Věřili mu a on věřil jim.

Nahrávání to bylo náročné a únavné pro všechny zúčastněné. Cobain nesnášel opakované přehrávání písní, opravování chyb. Vig to řešil tak, že často zapnul tlačítko record už v době, kdy se Kurt rozehrával a výsledek lepil z mnoha fragmentů. Nezřídka míchal více nahrávek dohromady tak, aby Nirvana zněla co nejplnějším zvukem. Chtěl, aby z alba vycházela stejná síla jako na koncertech. Některé výsledné verze skladeb vznikaly vlastně náhodou, bez promyšlené přípravy. V "Territorial Pissings" zapojil Kurt kytaru přímo do mixážního pultu a Chris zazpíval nepřipravené intro "Get Together" od Yongbloods. "Endless, Nameless" hrávali v různých verzích na koncertech, ta pro "Nevermind" vznikla ve studiu ve chvíli, když se nedařilo nahrát "Lithium".

Nevermind v číslech

Datum vydání: 24.9.1991
Prodáno: více než 30 000 000 kusů
Náklad prvního vydání: 46 251 kusů
Plánovaný rozpočet na nahrávání: 65 000 USD
Skutečný rozpočet na nahrávání: více než 120 000 USD
Honorář pro kapelu: 287 000 USD

Nejkomplikovanější ale byla skladba "Something In The Way". Když se opakovaně nedařilo najít správného ducha této procítěné písně, vzal Kurt španělku s nylonovými strunami a tiše ji zahrál. Nadšený Vig nechal vypnout ve studiu veškerý zdroj šumu od ventilátorů přes ledničku až po telefony. A tato verze posloužila jako základ pro výsledný mix, který známe z desky.

Dave Grohl a Butch Vig
© facebook interpreta
A i když se všichni na nahrávce nadřeli, pořád to nebylo ono. Únava se podepsala jak na Vigovi, tak na kapele samotné. Butchův finální master "Nevermind" zněl ploše a vydavatel se rozhodl přizvat Andyho Wallaceho. Ten se skladeb ujal a celou desku zremixoval (velmi podobná situace se bude později opakovat i u alba "In Utero"). "Snažili jsme se najít rozumnej kompromis mezi komercí a alternativním zvukem," tvrdil. Wallace zdvojil některé kytary, hodně změnil zvuk bicích, upravoval i Kurtovy vokály, přidávala se digitální ozvěna.

Vyčerpaný Cobain začal upadat do apatie. A i když byl později v rozpacích z výsledné produkce "Nevermind", v době, kdy se lámal chleba, neměl chuť ani sílu se jí vůbec zabývat. "Dovolil jsem, aby ta deska měla čistší a trochu víc komerční zvuk, než jsem měl původně v úmyslu. Nevím, jakej jsem k tomu měl důvod, nehledě na to, že už mě poslouchání těch samejch písniček dokolečka lezlo krkem. Snažili jsme se to třikrát přemíchat a zvolili jsme si na to vyhlášenýho odborníka, ale byl jsem už tak unavenej z toho neustálýho poslouchání těch samejch věcí, že jsem mu řek: 'Hele, dělej si s tím co chceš.'"

Videoklipy k Nevermind

 

 

A pak vyšel "Nevermind". Nejdůležitější deska devadesátých let minulého století, která ale pomalu předznamenávala konec kapely. Po "Nevermind" už nemohl být pro ty tři kluky svět stejný jako dřív. Sláva, role mluvčích generace, idolů milionů lidí, mediální cirkus. Na nic takového nebyli připravení. "Škoda, že neexistuje ňákej kurz pro budoucí rockový hvězdy, rád bych do něj chodil. Možná by mi to pomohlo," postěžoval si později sám Kurt, kluk, co o slávu nikdy nestál. Alespoň ne v takové formě a koncentraci. A tak, když se "Smells Like Teen Spirit" stala hitem roku 1991 a Nirvanu na silvestrovském koncertu kontaktovali fanoušci i celebrity, Kurt znechuceně vyfuckoval herce Keana Reevese, schoval se s Courtney Love do hotelového pokoje a na dveře dal cedulku s nápisem "Zákaz vstupu slavných osobností. Šukáme."

Ale to už je jiný příběh, jen důsledek úspěchu "Nevermind". Desky, která změnila rockový svět a na čas otevřela dveře mainstreamu kapelám jako Pearl Jam, Soundgarden, ale třeba i Mudhoney. Alba, které do šatníků teenagerů vrátilo obnošené flanelové košile. Nahrávky, která osamělého asociála Kurta Cobaina proměnila v ještě osamělejší majetek celé jedné generace.

Citace uvedené v tomto článku pocházejí z následujících knih:
Charles R. Cross: Těžší než nebe, Volvox Globator 2003, překlad: Alice Chromá
Michael Azzerad: Come As You Are, Votobia 1996, překlad: Daniela Klečková
Nick Wise: Kurt Cobain & Courtney Love - Nic víc, Votobia 1997, překlad: Jiří Popel

NÁZORY
  • Na podzim 91... (David, 23.09.2011 11:48) Reagovat

    ...jsem byl v Londýně. Virgin Megastore na Oxford Street byl obestavěn Trabanty, U2 tehdy vydali Achtung Baby a právě zakalil Freddie Mercury. Byl jsem tam tehdy skoro každé pondělí a jednou mne trklo, že tam z repráků pořád smaží jednu a tu samou, mně neznámou pecku - Smells Like Teen Spirit. Je to bomba dodnes, kdoví, jak by to ale s Nirvoškou dopadlo, kdyby se Cobain neodpráskl.

    • Re: Na podzim 91... (Luděk, 23.09.2011 11:50) Reagovat

      Nirvana co by skupina,by už určitě nebyla...možná by měl novou,nebo by byl na sólové dráze...kdo ví?!?

  • super:-)!!! (Luděk, 23.09.2011 11:48) Reagovat

    Nejlepší deska,kterou jsem kdy slyšel...Nirvana měla nejlepšé styl...Kurt Cobain is´t best!

  • znova se zeptátm na obal (ian69, 23.09.2011 11:51) Reagovat

    Opravdu by mě zajímalo, čím je výjimečný, podobně naivních "vtipně-kritických" obalů jsem viděl mraky... i kdyby tím chtěla kapela glosovat sama sebe, když se upsala velké společnosti

    • Re: znova se zeptátm na obal (velká společnost, 23.09.2011 13:20) Reagovat

      Holt měli pech, žes tam s nima nebyl a neporadil jim. Mohli mít na obalu třeba tvůj nick, kterej je hodně originální, inspirativní a záhadnej a doufám, že neprodejnej..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Pearl Jam ve dvouminutové "Running" laškují s punkem (23.03.2024 19:28)
- Pearl Jam se vracejí s deskou "Dark Matter". Bude prý tvrdší, než čekáme (14.02.2024 10:43)
- Nové desky 43/2023 - od Duran Duran přes Annu K. po Taylor Swift (01.11.2023 20:30)
- Album "In Utero" kapely Nirvana oslaví 30 let vydání výpravnou reedicí. Nabídne 53 nevydaných skladeb (11.09.2023 18:13)
- Recenze: Deska "But Here We Are" je pro Foo Fighters terapií, nezapomíná ale ani na skvělou muziku (04.08.2023 17:00)
- Kytara Kurta Cobaina se vydražila za 600 tisíc dolarů. Vlastnil ji Mark Lanegan (23.05.2023 09:32)
- Audio: Foo Fighters se v "Under You" vyrovnávají se stále bolestivou ztrátou Taylora Hawkinse (19.05.2023 10:33)
- Audio: Kurt Cobain zpívá ze záhrobí. Umělá inteligence předělala píseň "Celebrity Skin" od Hole, ve které zní jeho hlas (03.05.2023 13:02)
- Nové desky 14/2023 - od Ellie Goulding přes Mudhoney po Powerwolf (12.04.2023 08:00)
- Pearl Jam oslaví 25. výročí alba "Yield" jeho novým vydáním (01.03.2023 07:56)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Vladimír Mišík Justin Bieber AC/DC Queen Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu