Z planktonu dravcem

05.09.2011 00:00 - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Z britských popových vod se vynořila nová deska Mel C s příhodným názvem "The Sea". A možná vás toto zjevení trochu překvapí, protože jí předcházely dva singly, které v podstatě všichni ignorují. Kdeže ty loňské ledy jsou, může si povzdechnout bývalá Sporty Spice. Přitom její pátá deska není žádná potěr.
7/10

Melanie C - The Sea

Skladby: Think About It, Burn, Get Out Of Here, Weak, Stupid Game, Let There Be Love, Drown, All About You, The Sea, Beautiful Mind, One By One, Rock Me
Vydáno: 5.9.2011
Celkový čas: 46:00
Vydavatel: Supraphon
Čas plyne jako voda, a když z Mel C odtekla ta plodová, pustila se do nahrávání nové studiové desky "The Sea". Už jen fakt, že se jedná o její pátý sólový počin od konce Spice Girls, dělá z Melanie Chisholm nejproduktivnější a nejhouževnatější Spajsku ze všech. A není se příliš čemu divit - její vokální talent často spláchl zbylé ex-členky jako papírové lodičky. Bohužel však i Melanie C potkalo postupné opadávání zájmu ze strany posluchačů, protože čím pozdější deska od rozpadu skupiny, tím menší úspěch s ní slavila. "The Sea" si přesto chvíli vašeho času určitě zaslouží.

Dnes již sedmatřicetiletá zpěvačka si na minulých deskách libovala v baladách a wannabe rádiových podbízivkách, o které ale rozhlasové stanice většinou příliš nestály. Moře jde tímto směrem tak napůl. Melanie se nechala inspirovat svým prvním albem "Nothern Star" (které dodnes zůstává její nejsilnější nahrávkou) a na novinku zařadila i několik svižných kousků, přestala se tak topit v mírně kýčovitých emocemi prosáklých pomalostech a několik uzlů navíc jí rozhodně pomohlo. Proklamované taneční prvky se spíše neprojevily, ale trocha elektroniky v pozadí songů a rychlejší tempo jako mezistupeň rozhodně stačí.

Singlová "Think About It" by s jednoduchým kytarovým riffem a nakažlivým refrénem mohla klidně objevit i na nové desce Kelly Clarkson nebo Katy Perry. Už pro tuto podobnost je trochu zarážející, že song rádia prostě nehrají. Zpívající mamina se nikdy nezbaví milované kytary a byla by to škoda. V mnoha momentech jí dokáže využít ve svůj prospěch - například i v příjemné "One By One". Nedílnou součástí mnoha nových songů se stalo smyčcové těleso. Díky němu se s Mel po dlouhé době můžete ponořit do skvěle budované atmosféry - výjimkou není výborná "Weak" nebo titulní "The Sea", obě patří mezi vrcholy alba.

Samozřejmě si Mel neodpustila několik táhlých refrénů ("All About You", "Get Out Of Here"), ale na ty už jsou její fanoušci zvyklí. Nejprogresivnější sound nabízí "Stupid Game", která by skvěle fungovala třeba na loňské desce "Progress" zpěvaččiných krajanů Take That. Čeští fans mohou plakat, že na naší verzi desky chybí osmiminutový opus "Enemy". Rozhodně nejpovedenější zářez na albu si užijí jen Britové. Silná nálož emocí a epická instrumentální složka má sílu spojující symfonické balady Evanescence a křehké dojáky Adele.

Albová pětka znamená pro Mel C novou energii, zpěvačka zkusila konečně něco trochu jiného a vyšlo jí to. Natočila příjemnou popovou desku, jež sice není tak pestrá a řízná jako deset let starý debut, ale rozhodně vás uspí s menší pravděpodobností než předchozí pokusy. Za mě dobrý.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY