Bílá, modrá, červená

12.09.2011 08:18 - Tereza Vavroušková | foto: facebook interpreta

Jak se Prago Union vybarvili na očekávané nové desce? Dívají se na svět růžovými brýlemi, nebo vidí všechno moc černě? Je nové album zlatým hřebem jejich tvorby, nebo jen šedou myší v jejich diskografii? Pojďme si na desku "V barvách" zblízka posvítit.
8/10

Prago Union - V Barvách

Skladby: Černobílá, Černá, Modrá, Zelená, Žlutá, Bílá, Hnědá, Červená, Fialová, Vybarvená, Složená, Tónovací, Matná
Vydáno: 2.9.2011
Celkový čas: 50:00
Vydavatel: Parlophone
Prago Union zvolili odlišný koncept, a sice, že dali albu právě koncept. Koncept barev. Pod oranžovou si většina lidí představí mrkev, pod žlutou slunce, Kato však o barvách dokáže napsat píseň. A to hned třináct. Prago původně zamýšleli nechat songy bezejmenné, aby posluchači použili svou fantazii. A pokud se nebudete řídit dle bookletu a provedete sami na sobě malý experiment, nápověd najdete v textech dost. V "Hnědé" starou skříň a parkety, v "Zelené" zaslechnete rostlinu, jistě vás napadne jakou...(ano, správně, špenát). Album "V barvách" si s posluchači nenuceně hraje, nutí je přemýšlet, zapojovat více smyslů. A srovnávat jej s dnes již kultovním "Dezorient Expressem" je jako míchat růžovou s červenou. Ač jsou ze stejné palety, lepší je vnímat je odděleně.

Dá se říct, že právě předchozí počin rozčeřil hladinu českého hip hopu. Už tu nebyla jedna scéna, ani parta kolem jména, protože Prago pyčo se probudili z dlouhého hudebního spánku. Na texty k "Dezorient Expressu" měl Kato celých pět let. Jsou propracované do detailu a i na sto dvacátý poslech v nich najdete novou přesmyčku či dvojsmysl. Texty k "Barvám" onu hravost a mnohovýznamnost mnohdy postrádají, jsou více přímočaré, o to spontánnější je však jejich vyznění. Aneb jak je řečeno na konci desky: "V určitej moment je potřeba říct - tak tohle už lepší nebude, vypustit to ven a začít dělat něco novýho." Dá se říci, že "V barvách" vyšlo přesně v tom stadiu, ve kterém vyjít mělo. Jakýkoliv další zásah by znamenal zásah do asociací, které s barvami přicházely, a lehkost a podstata nahrávky by se tím pádem vytratily.

Deska se opírá i do závažnějších témat, než že se Kato pokecal špenátem. V "Černé" kupodivu nejde o humor, ale o válku, "Fialová", s textem "Vstávej semínko ulala, bude z tebe zábava" a mollovým doprovodem, vyvolává až nepříjemně naléhavý pocit. A marně přemýšlím, jestli text "Vystíhovaný vykoksovaný hlavy, co si myslí, že jsi přišel ZABÍT," je narážka na "Vy víte koho", nebo už fantazie pracuje přespříliš.

Hudebně bohužel album nijak nevyniká, až na výjimky, mezi které patří třeba "Černobílá", a je škoda, že není nahráno s Livě bandem. Naživo totiž zní nové písně skvěle. Na desce jsou však hudební podklady mnohdy jalové, například k tracku "Složená" je téměř identický s "Empire State Of Mind" od Alicie Keys a Jay-Zho a naprosto odvádí pozornost od textu. Podkres se ale skvěle povedl ve "Vybarvené", která je stylově podobná Chaozzovským "Vodopádům". V ní Kato píše recenzi sám na sebe a rekapituluje celou svou tvorbu. Ještěže to tedy udělal Kato sám, jelikož psát recenzi na desku "V barvách" je trochu jako hodnotit něčí obraz. Můžete si ho pověsit do obýváku, nebo zjistíte, že se vám barevně a stylově nehodí. A dáte ho k narozeninám tchýni.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY