Na cestách s Terezou Černochovou

21.09.2011 07:00 - Tereza Vavroušková | foto: facebook interpreta

Vsadím se, že pokaždé, když ji někdo popíše jako "tu zpěvačku z Black Milk", dostane Tereza tik v oku. Za svou kariéru toho totiž stihla mnohem víc. Má svou Skupinu, vystupuje s Vladimirem 518, s Monkey Business nebo s kapelou Takin Off. A jak strávila funková diva prázdniny? Rozhodně ne stereotypně.
Tereza Černochová
© facebook interpreta
Abyste tomu rozuměli. Tereza Černochová, která začínala jako jedna ze tří zpěvaček v kapele Black Milk, má teď svou vlastní skupinu. Ta skupina se jmenuje Skupina. Což nám na musicserveru trošku komplikuje život, jelikož kdykoliv napíšeme v článku třeba "Skupina AC/DC jede na turné" , tak se nám to prolinkuje na onu "Terezinu Skupinu". Dříve v ní hrál například Jirka Kučerovský, kterého teď můžete potkávat po boku Tomáše Kluse. A jelikož my Terezy jsme někdy dost komplikované, pojďme ještě dál. Kapela Skupina se dřív jmenovala Showstation. Z části kapely Showstation se stala Skupina, která hraje s Terezou Černochovou, a kapela Showstation existuje dál bez Terezy Černochové. Chápete, prostě... jestli ne, tak vám to na Facebooku vysvětlí přímo sama Tereza.

Tereza Černochová o své Skupině

To máte tak. Když už zjistíte, že chcete s někým sdílet něco tak osobního a emotivního, jako je kapela, neznamená to záruku pohody a úspěchu. Pokud máte pocit, že úvod své zákulisní zpovědi začínám poněkud pesimisticky, není tomu úplně tak. To je jen upřímná skutečnost. Z původního seskupení, které se mnou začalo hrát před třemi lety, zůstal v kapele jediný člověk, budiž mu to k velké cti, klávesista Jiří Hutárek. Nukleární fyzik zvuků. Toto jméno si prosím velmi dobře zapamatujte, jelikož v tomto vyprávění sehraje klíčovou roli.

Tereza Černochová
© facebook interpreta
Když k nám před rokem přišel už třetí kytarista (připomínám - třetí za tři roky), doufali jsme, že máme na chvilku klid. V březnu tohoto roku jsme nafotili fotky, jeli do Sušice za Romanem Holým s vizí kapelové desky a těšili se z termínů na jaro a léto, že si opravdu zahrajeme. Radost netrvala dlouho. Jeden z nás si musel na nějakou dobu odpočinout a my řešili další záskok, další zkoušení starých věcí a hraní. Vše začalo opět fungovat a Skupina nabrala asi dvacátý dech, konečně jsme si užívali pocity ze hry, lidi, energii, pivo v zákulisí a srandy kopec. Ovšem další martiria už byla ve vzduchu.

Na afterparty klubové noci United X v Lucerna Music Baru proběhla euforie, drinky, konverzace s přáteli. Ranní hodina se blížila a pan znavený klávesista Hutárek zahlásil odjezd domů, do mého bytu, jelikož celá kapela vždy spí u mě, to víte, rodina... Ostatní kluci z kapely zůstali se mnou v Music baru. Po hodině mi volá pan Hutárek, zda nemám číslo na zámečníka, že zlomil můj klíč v mém zámku, v 2:30 a pár minut. Čekání na rychlý odvoz želvy nám zpříjemnil "Epilog" od PSH. Klíč byl non stop službou vytažen, zámek v pořádku a z peněženky vyletělo pár tisíc...

Je konec června a v Sušici probíhá festival Šumava Rocks. Vystupuje zde i Terez se svou Skupinou. Bubeník Honza však na pódiu chybí. Po mé otázce, co se stalo, basák Tomáš Koudelka jenom mávne rukou, že prý dočasná indispozice. O týden později v Karlových Varech Honza stále chybí. A prý se jedná o indispozici více než dočasnou. Nálada v kapele je na bodu mrazu, nicméně ihned po skončení vystoupení Terez sedá do auta a vyráží přes celou republiku na koncert do Krnova.

Tereza Černochová na cestách

Počasí otřes, zima, déšť, výpadky proudu, lidí málo, ale my si to v metalovém autě s božím řidičem Bezďou užili. Několik set kilometrů, s mistrem ginem a tonikem, do toho hádka, kdy já ztrácím nervy a jen ječím, následný psychický kolaps u mříže na pumpě dálnice D1 na 121 km, ticho jak v hrobě, nenávist, pocit viny, panák, pivo, panák, cigára, ticho jak v hrobě stále pokračující. Pak hraní, spánek pár hodin, pak cesta v dešti na další hraní, stále ticho jak v hrobě, snídaně a po ní šavlový tanec do křoví u jeviště, nervy na dranc a nakonec smír. Vše se zase začalo houpat ve správném rytmu. Pár filozofických zamyšlení nad životem evokovalo pocit, že tahle Skupina je stejně úžasná a že se vlastně všichni mezi sebou milujeme.

Tereza Černochová
© facebook interpreta
Domlouvám se s Terez na tom, že se jí budu celé prázdniny plést v backstagi pod nohy a domlouváme harmonogram. Na začátku července má v plánu hrát na Colours Of Ostrava s Ashleym Slaterem, hned potom přejet na první zastávku Českých hradů.cz, kde vystupuje ve speciálním setu s Vladimirem 518 a Mikem Trafikem z PSH. "Jak dlouho jste to zkoušeli?" "No, asi tejden, nějak nebyl čas," odpovídá Tereza. Já startuju auto na Točník, kde čekám, až dohraje v Ostravě s Ashleym Slaterem z Freak Power, přičemž Terez je v té chvíli nejspíš někde na dálnici...

Úrazy Terezy Černochové

Začátkem července v Žacléři vychází počasí a my hrajeme pro plné náměstí krásný koncert. Máme teplou a suchou šatnu, kde se můžu krášlit. Toaleta je čistá a obsahuje toaletní papír. Pan pořadatel nás hostí jídlem a pitím a nám je dobře. Všichni se těší na hraní 16. července na Colours Of Ostrava s Ashleym Slaterem. I já. A to přesto, že vím, že mám na přejezd Ostrava-Točník, kde zpívám s Vladimírem 518 a Mike Trafikem, pouze čtyři hodiny. Vím, že musím řídit, a mám strach, abych to stihla. Proto se tím stresuju už týdny dopředu. Pár dní na to přichází zpráva, že pan klávesista Hutátek si zlomil za bílého dne loket a je v nemocnici...

Přijíždím na Točník, Terez nervózně sedí s cigaretou, nepřítomným pohledem a za sebou stovky kilometrů z Ostravy. Naivně se zeptám: "Tak jak se hrálo?" "No, my nakonec nehráli. Jirka má zlomenou ruku. Ale já tam včera zpívala s Monkey Business, takže jsem alespoň nejela zbytečně," dodává odevzdaně.

Tereza Černochová a Colours Of Ostrava

Tereza Černochová
© facebook interpreta
Snažíme se vymyslet rychlý záskok, jelikož mistr Slater má letenku a letí. Po několika hodinách telefonování našeho bass playera T. s kdekým, kdo umí hrábnout do kláves bez jediné zkoušky a všechno umí, to vzdáváme. Ashley nakonec na festivalu vystupuje se svým projektem v sobotu odpoledne na New York Stage. Sál je plný. Lidi paří. Já se pařím v autě na cestě na Točník, ostatní sedí na zahrádce nebo doma nebo na záchodě v nemocnici nebo co já vím a je jim líto stejně jako mně, že jsme si tam nemohli zahrát. Poté rušíme hraní na srpen. Jiříkova pacička je důležitější.

Tereza Černochová
© facebook interpreta
Je konec srpna a po koncertě Terez s Vladimirem 518 a Mikem Trafikem na Bouzově přicházím do backstage. Mike zrovna zaneprázdněně hledá spoje z Brna do Prahy. Kluci jsou ještě společensky unaveni z Hip Hop Kempu a místo bujarého festivalového veselí mají naplánovaný večer v papučích u "3+1 s Miroslavem Donutilem". Problém je, že jim nepřijel řidič. "No, vona nás Tereza naštěstí po cestě sem vyzvedla v Hradci, teď nás veze do Brna a tam jdem asi na vlak..."

...takže ne, Tereza Černochová se nenudí. Jiříkova pacička se úspěšně hojí a zkouška ohněm proběhne 30. září v Malostranské besedě, kde Tereza a kapela Skupina vystupují. Nezbývá než popřát, ať žádnému ze členů nezaskočí rybí kost, nespadne piáno na hlavu, nezadře se tříska pod nehet a nezkřiví se vlas ani hlas.

Na závěr vám pozdrav posílá sama Tereza:



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY