Festival Hrady CZ odstartoval na hradě Rožmberk nad Vltavou, teď míří na Točník

13.07.2011 15:57 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Kryštof
© facebook interpreta
Hudební festival Hrady CZ byl v pátek a sobotu 8. a 9. července bez jediné programové změny zahájen v podhradí jihočeského Rožmberku nad Vltavou. Festival má před sebou ještě sedm hradních zastávek, další z nich bude středočeský hrad Točník, kam doputuje v pátek 15. července a sobotu 16. července.

Program zahájí v 18 hodin svérázný herec a zpěvák Jiří Schmitzer, po něm vystoupí Tata Bojs, kteří nedávno vydali novou desku, a první páteční večer vyvrcholí koncertem představitele nové generace písničkářů Tomáše Kluse. Chybět nebude tradiční a oblíbený páteční karneval masek v prostorách hradu, každou masku organizátoři odmění dárkem a v průběhu večera vyhlásí tu nejlepší. V sobotu 16. července se program přesune do podhradí, kde rozezní dvě festivalová pódia, areál bude otevřen od 11 hodin. V rámci hodinových koncertů si návštěvníci festivalu vyslechnou také kapely Divokej Bill, Wohnout, Support Lesbiens nebo Vypsaná fiXa.

Kryštof odjedou "hradní turné" s dvojím programem, přes den budou hrát akusticky, večerní koncerty, mezi které patří i ten na Točníku, budou ve jménu klasického rockového nářezu. "Na tomto festivalu nás baví hlavně atmosféra. Hraje se tu pro několik tisíc lidí, ale díky historickému kouzlu hradních památek je to pořád takové komorní," říká frontman kapely Richard Krajčo. Vladimir 518 v sobotu vystoupí se svým sólovým projektem za doprovodu Terezy Černochové, kapely Skyline a Sunshine zahrají skladby ze svých nových alb, představí se také například United Flavour, Pipes And Pints nebo Gipsy.cz a další kapely. Nejen pro děti zahraje Kašpárek v rohlíku, na Točníku vystoupí v 16 hodin.

Čím se festival liší od ostatních? V ceně vstupného je zahrnutá prohlídka jednotlivých hradů, které nabízejí často i několik prohlídkových tras. V místě konání festivalů je možné bezpečně stanovat ve stanovém městečku zdarma, na jednotlivé hrady je vždy zavedena i kyvadlová doprava, konkrétně na Točník bude jezdit autobus ze železniční stanice Hořovice a zpět. "Festival i Národní památkový ústav si od započaté spolupráce slibují užší a pro návštěvníky zajímavé a atraktivní propojení kultury s kvalitou a exkluzivitou památek ve správě NPÚ," uvedl Tomáš Brabec z Národního památkového ústavu. Organizátoři doporučují rezervovat prohlídku hradů předem. Vstupenky za zvýhodněnou cenu jsou v předprodeji sítě Ticketstream v cenách 200 korun na páteční program a na sobotní program za 400 korun a je možné je zakoupit jako E-tickets i přes internet. Na místě budou lístky stát 250 a 450 korun.

Hrady CZ se letos konají v těchto termínech a na těchto místech:

Rožmberk nad Vltavou v jižních Čechách - 8. - 9. 7.
Točník ve Středočeském kraji - 15. - 16. 7.
Švihov u Plzně - 22. - 23. 7.
Kunětická hora na Pardubicku - 29. - 30. 7.
Bezděz v Libereckém kraji - 5. - 6. 8.
Hradec nad Moravicí u Opavy - 12. - 13. 8.
Bouzov na Olomoucku - 19. - 20. 8.
Valtice na jižní Moravě - 26. - 27. 8.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY