Předčasně zvadlé čtyřky

28.06.2011 07:00 - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Beyoncé jako jedna z mála současných zpěvaček zasluhuje označení Diva. Je charismatická, dokonale zpívá, má nádhernou barvu hlasu, skvěle tančí a vybírá si zajímavé producenty. Natočila tři alba, všechna jiná, ale ve své době vždy svěží. Deska "4" toto všechno odkopla do kouta. Beyoncé se rozhodla nudit.
6/10

Beyoncé - 4

Skladby: 1+1, I Care, I Miss You, Best Thing I Never Had, Party, Rather Die Young, Start Over, Love On Top, Countdown, End Of Time, I Was Here, Run The World (Girls)
Vydáno: 27.6.2011
Celkový čas: 46:28
Vydavatel: Sony Music
Beyoncé Knowles je jedna z mála vyvolených zpěvaček, které to svědčilo v hudební skupině a následně ještě více jako sólistce. Zatímco na začátku milénia si s Destiny's Child pobrukovala především Amerika, v následujících letech si Beyoncé oblíbil i zbytek světa. A přestože její poslední studiovka "I Am... Sasha Fierce" musicserverem v základech neotřásla, své místo mezi mými oblíbenými deskami si vykouzlila téměř okamžitě. Jednoduše osmičková záležitost. A to hlavně díky krásným baladám a povedeným rychlým r'n'b trackům, které zněly současně a zároveň byly opuncované kvalitní produkcí. "4" je slepeno z podobných elementů, ale výsledek připomíná spíše beztvarý pokus než uměleckou výpověď mladé ženy.

Čtyřka se pohybuje ve třech pásmech - r'n'b baladách, retro podivnostech a vybubnovaných popových peckách. První z problémů ale vyvstává už na začátku - místo slabiny nakopávajícího rozjezdu totiž plíživě zaútočí série vleklých písní proměnlivé kvality. "1+1" je sice úctyhodným vokálním artistou, ale kotrmelce v podobě různě natažených výkřiků především otravují. Nezrychlí ani "I Care" a "I Miss You", které sice předvádí daleko příjemnější show (hlavně díky schopnosti vytvořit uvěřitelnou atmosféru), ale otevřít album takovým způsobem, je zvláštní strategie.

Beyoncé - 1+1

Další z četných pomalostí ze světa milostného utrpení "Best Thing I Never Had" hladí a trestá zároveň - obsahuje místa iritující (přiblblé opakování fráze "what goes around comes back around (hey my baby)") a místa více než poslouchatelná (silný gradující refrén). Ani tento výčet není kompletní, cajdáků je na "4" ještě více. Pokud sháníte svižnou hudbu do auta, Beyoncé nenechte raději vůbec nasednout - sice by vás svedla, ale ne sex-appealem, nýbrž mikrospánkem do strouhy.

Zmiňovanými podivnostmi mám na mysli trio "Party", "Love On Top" (která evokuje mrtvého krále popu) a "Rather Die Young". Jde sice o zajímavé písničky, ale retro náboj nemusí k leckterému posluchači přeskočit v dobrém a vyvolá jen výraz upřímného nepochopení. Konečně poslední část alba - svižné hitovky s vybubnovaným podkladem zvedají "4" ze země. Bezchybnou "End Of Time" a emancipační elektro-hymnu "Run The World (Girls)" jen tak nezapomenete. A to bohužel o většině nových písniček říci nelze.

4 - Deluxe Edition

Beyoncé - 4 (Deluxe Edition)
Deluxová verze překvapivě vypráví daleko příznivější příběh. Řeč je samozřejmě o trojici "Lay Up Under Me", "Schoolin' Life" a "Dance For You", přebytečné remixy totiž pozornost nezasluhují. Kdyby bonusové songy zdobily standardní edici a nahradily některé z mrtvolných skladeb, mohlo album vyznít úplně jinak. Rozverná "Schoolin' Life" a popová "Lay Up Under Me" jsou totiž okořeněné přesně tím, co z Beyoncé udělalo takovou hvězdu. Hodnocení deluxe edice: 7/10

Honey Bee údajně pro "4" natočila přes sedmdesát songů. Jestliže toto má být vrcholný tucet, pak si dost dobře nedokážu představit, jak neotesaný musel být zbytek skladeb. Ale možná se pletu - určitě vzniklo i mnoho tracků, které by se Beyoncé podobaly více. Sexy, trochu lascivní, hitové. Místo nich však sáhla po dospělých kouscích, které jsou místy stejně (ne)přitažlivé jako odhalený dekolt vaší šedesátileté sousedky. Někdo to rád s vyzrálejšími, ale tyhle čtyřky jsou na mě povolené už moc.

Beyoncé - Run The World (Girls)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY