Nové desky pro 26. týden

26.06.2011 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Vypadá to, jako by všichni chtěli před prázdninami vydat co nejvíce desek. Jak jinak si vysvětlit nálož, ve které se to blýská jmény jako Beyoncé, Simple Plan, Pat Metheny, Limp Bizkit, Queensrÿche, Selena Gomez, Martin Solveig, Eddie Vedder, Kaiser Chiefs, Thievery Corporation, Madfinger, Sepultura nebo Druhá tráva?
Pokud se v pondělí 27. června vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Beyoncé - 4 (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / r'n'b

Beyoncé - 4
Tři oky od vydání "I Am... Sasha Fierce" uplynuly jako voda a Beyoncé Knowles přichází se svojí čtvrtou studiovou nahrávkou. S jejím názvem si hlavu příliš nelámala, pojmenovala ji jednoduše "4". Nahrávala ji více než rok, a to v období od jara roku 2010 do jara 2011, kdy se stáhla do ústraní. V té době se dle vlastních slov zabývala základními věcmi, včetně poslouchání všech žánrů hudby, které má opravdu ráda. Tato různorodá hudební směsice inspirovaná umělci jako Fela Kuti, The Stylistics, Lauryn Hill, Stevie Wonder či Michael Jackson by se měla odrazit i na desce. Ačkoli před mikrofonem Beyoncé vypomohl pouze André 3000 z OutKast, v roli producentů se vystřídala řada lidí, v níž nechybějí jména jako Jeff Basher, Babyface, Kanye West, Ryan Tedder, The-Dream nebo Tricky Stewart. Desku na scénu uvedl singl "Run The World (Girls)" a jeho klip, který uvidíte na jejím webu, natáčela zpěvačka v dubnu v Los Angeles a v Mohavské poušti a účinkovalo v něm více než dvě stě tanečníků a směsice exotických zvířat. Vzhledem k tomu, že album již před časem uniklo na internet, můžete si o něm přečíst v rubrice Slyšeno v předstihu.


Simple Plan - Get Your Heart On! (Supraphon/Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop-punk

Simple Plan - Get Your Heart On!
Pop-punkoví Simple Plan si pro své příznivce připravili čtvrtou studiovou desku "Get Your Heart On!". Album produkoval Brian Howes (Boys Like Girls, Skillet, Daughtry) a úspěšný montrealský kvintet si na něj pozval několik významných hostů, jako je například Alex Gaskarth z americké alternativní partičky All Time Low, somálsko-kanadský rapper K'Naan, nebo Rivers Cuomo z Weezer, se kterým se Simple Plan předvedli již v první představené nahrávce z alba "Can’t Keep My Hands Off You". Pilotním oficiálním singlem je čerstvá spolupráce Simple Plan se zpěvačkou Natashou Bedingfield ve skladbě "Jet Lag". První ohlasy o desce mluví jako o více popové a s mladým zvukem. Zda se zahraniční média nemýlí, zjistíte poslechem několika věcí na webu kapely.


Limp Bizkit - Gold Cobra (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: nu metal

Limp Bizkit - Gold Cobra
Nová deska Limp Bizkit je bezesporu jednou z nejvíce očekávaných nahrávek letošního roku. Fred Durst a jeho kumpáni na ni nechali své fanoušky čekat celých šest let. Nahrávání začalo už v druhé polovině roku 2009 a ze vzniklého materiálu bylo ve finále vybráno třináct písní. Muzikanti z nich nabídli už dvě ochutnávky - pilotní "Shotgun" a titulní "Gold Cobra". Video k poslední zmíněné skladbě najdete na oficiálním webu formace. Dodejme, že nové písně si čeští fanoušci skoro mohli poslechnout i naživo - Limp Bizkit se měli stát jednou z hvězd festivalu Rock For People, jenže ze smělých plánů sešlo. Místo toho můžete navštívit jejich MySpace.com, kde najdete další hudební ukázky.


Tip týdne

Druhá tráva & Robert Křesťan - Marcipán z Toleda (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: bluegrass

Druhá tráva & Robert Křesťan - Marcipán z Toleda
Druhá tráva v čele s Robertem Křesťanem letos slaví kulaté výročí dvaceti let své existence a jedním z "dárků" je i nové album "Marcipán z Toleda". Stejně jako v případě posledních desek November 2nd a Pavla Bobka, které měli na svědomí členové Druhé trávy, se i tato natáčela v americkém Nashvillu pod dohledem Stevea Walshe, a bylo tomu tak vůbec poprvé, kdy měl práce ve studiu pod dohledem muzikant, který v kapele nepůsobí. O finální mastering se navíc postaral pětinásobný držitel Grammy Richard Todd, tedy člověk, jehož práci uslyšíte na albech Dixie Chicks, Toma Pettyho nebo třeba i George Harrisona a Ringa Starra. Na "Marcipánu z Toleda" najdete devět zpívaných písní a jednu instrumentálku. Osm autorských skladeb doplnily další dvě coververze písní Boba Dylana, tedy jakýsi pozůstatek z předchozího alba "Dylanovky". Tématem textů je tentokrát život a smrt, kterou Robert Křesťan v poslední době několikrát zažil ve svém okolí. Ukázky všech písniček si můžete poslechnout na oficiálních stránkách Druhé trávy.



Eddie Vedder - Ukulele Songs (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní folk

Eddie Vedder - Ukulele Songs
Novinky Pearl Jam se asi hned tak nedočkáme, zato zpěvák formace Eddie Vedder neotálí a na trh posílá netradiční desku. "Ukulele Songs" je totiž kolekcí originálních kousků a předělávek slavných songů odehraných právě na ukulele. Nejen že si podle sebe zaranžoval kousky jako "More Than You Know" a "Dream A Little Dream", vybíral i z obsáhlého arzenálu své domovské formace. Konkrétně předělal skladbu "Can't Keep", ke které vzniklo i video. Eddie Vedder si na svou druhou sólovku pozval také hosta - irského hudebníka Glena Hansarda, který je českému publiku známý ze spolupráce s Markétou Irglovou.


Pat Metheny - What’s It All About (Supraphon/Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: jazz / klasická hudba

Pat Metheny - What’s It All About
Nové album několika Grammy ověnčeného jazzového kytaristy Pata Methenyho je po nahrávce "Orchestrion" dalším čistě sólovým projektem. Nicméně "What’s It All About" je v lecčems odlišné. Metheny tentokrát nespoléhal na svůj skladatelský um, ale vybral si z hudební historie desítku songů od různých autorů a různých žánrů. Nahrával je po nocích ve svém domácím studiu a na většinu zvolil akustickou barytonovou kytaru; vyjma tří specialit. "The Sound Of Silence" Paula Simona zahrál na svoji speciální dvaačtyřicetistrunnou kytaru Pikasso, pro "Pipeline" od The Chantays zvolil šestistrunku a u "And I Love Her" od The Beatles navlékl na kytaru nylonové struny. Vedle těchto třech věcí uslyšíte skladby od Carly Simon, Burta Bucharacha, nebo Antonia Carlose Jobima a Viniciuse de Moraese. Jak znějí některé tyto kusy v Methenyho podání, zjistíte díky videím na ministránkách alba.


Kaiser Chiefs - The Future Is Medieval (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: indie rock

Kaiser Chiefs - The Future Is Medieval
Na čtvrtou studiovku britských Kaiser Chiefs si fanoušci museli počkat tři roky. Muzikanti tu dobu ale využili jen plodně - za pomoci dvou producentů Tonyho Viscontiho a Ethana Johnse vytvořili třináct songů a několik dalších zveřejnili na svých oficiálních stránkách volně k poslechu. Už to napovídá, že muzikanti k přípravám a doprovodným promo aktivitám přistoupili trochu odlišně. Jejich posluchači třeba dostali možnost vytvořit podle svého uvážení tracklist o deseti skladbách, které vybírali z dvacítky nabízených. Také si mohli vybrat svůj vlastní přebal. Výtvor si mohli stáhnout po zaplacení necelých osmi liber. Jak celý proces funguje, ohodnoťte sami na oficiálních stránkách kapely. Na jejich YouTube.com profilu se můžete podívat na klip ke kousku "Little Shocks".


Selena Gomez & The Scene - When The Sun Goes Down (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / teen pop

Selena Gomez & The Scene - When The Sun Goes Down
Selena Gomez a její kapela The Scene se po několikaměsíční pauze hlásí s dalším studiovým albem. Novinka dostala název "When The Sun Goes Down" a jako producenti se na albu podíleli Toby Gad, Greg Kurstin, Dr. Luke, Kevin Rudolf, Priscilla Renea nebo Rock Mafia; tedy lidi, kteří mají na svědomí nahrávky Kelly Clarkson, Miley Cyrus, Jordin Sparks, The Veronicas a dlouhé řady dalších. S nahrávkou je spojeno i několik dalších známých zpěvaček, které se tentokrát představí v roli autorek textů. Na albu totiž najdeme písně, které pro Selenu napsaly Katy Perry, Britney Spears a Pixie Lott. Poslední zmiňovaná si ve "své" skladbě se Selenou i zazpívala. Několik kousků včetně obou singlů najdete na jejím webu.


Queensrÿche - Dedicated To Chaos (Supraphon/Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: metal

Queensrÿche - Dedicated To Chaos
Po sugestivní desce "American Soldier" jsou američtí Queensrÿche zase zpátky. Sice zase natočili koncepční nahrávku, ale tentokrát se fanoušci dočkají bohatších vlivů. Už začátkem roku bubeník Scott Rockenfield uvedl, že "kromě riffů uslyší fanoušci více rytmiky, která bude místy až taneční". Skalní fandové skupiny vědí, že mohou čekat nečekané. A pokud se frontman Geoff Tate rozhodl připravit desku korespondující s moderním životem, jak nedávno uvedl, skutečně tomu tak bude. Přesvědčte se sami - ukázky některých z nových skladeb najdete ve videu na YouTube.com.


Martin Solveig - Smash (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: taneční hudba / pop

Martin Solveig - Smash
Francouzský DJ a producent Martin Solveig působí na hudební scéně už od roku 1994, ovšem opravdový úspěch zaznamenal až loni, když poslal do rádií singl "Hello", z nějž se stal během krátké doby celosvětový hit. Ten předznamenal desku s názvem "Smash". Na ní kromě zmíněného hitu najdete dalších deset věcí včetně nového singlu "Ready 2 Go", jehož videoklip ze Stade De France jsme vám již představili. Na albu se vedle samotného Solveiga podíleli i kanadští Dragonette, japonská dívčí formace složená na základě televizního pořadu Idoling!!!, Kele Okereke nebo Sunday Girl. První tři singly hrají na webu Martina Solveiga.


Thievery Corporation - Culture Of Fear (Panther)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: lounge

Thievery Corporation - Culture Of Fear
Washingtonské duo Thievery Corporation vydává po třech letech novinkovou desku "Culture Of Fear". Nástupce "Radio Retaliation" je v pořadí šestou studiovkou renomované formace, která se hudební tvorbou zabývá déle než patnáct let. V jejich stylu najdete mix space rocku, hip hopu nebo downtempového trance či dug reggae. Jestli novinka stojí za koupi, ohodnoťte sami prostřednictvím teaseru na YouTube.com.


Madfinger - Another Chapter (Panther)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: jazz / pop / soul

Madfinger - Another Chapter
Pražská kapela Madfinger pohybující se na pomezí soulu, popu, jazzu, r'n'b a funku přichází s novým řadovým albem "Another Chapter". Formace pro své příznivce připravila celkem tucet písniček, v nichž se ukázala i řada hostů. Mezi nimi jsou Livie Kolmanová, Erika Fečová, Roman Lomtadze, Vojtěch Dyk, Endru, Nironic, Marantha Gospel Choir, Harmy, Jan Jirucha, Marek Ferenc, Michael Romanovský, Ilja Samojlov a Matěj Kroupa. Madfinger nechali nahlédnout pod pokličku nahrávání desky ve videu na svém Facebooku a první singl "Stop It" hraje na jejich webu.


Sepultura - Kairos (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: groove metal

Sepultura
Brazilská Sepultura se tento týden řadí ke kapelám, které na své nové desce mírně vybočují ze zajetých kolejí. Jejich novinku "Kairos" zdobí totiž netypický přebal, který navrhoval Eric Sayers. O to víc symboliky v sobě ale má. Samotný titul alba totiž značí téma času a činy, které se v něm zrcadlí. Tokem nekonečna se nechali inspirovat i muzikanti a společně s osvědčeným producentem Royem Z dali dohromady patnáct kousků; do luxusní edice přidali další dva. Jestli se dvouleté čekání a tvrdá práce ve studiu vyplatily, posuďte sami poslechem písní na MySpace.com kapely.


Alicia Keys - Songs In A Minor (10th Anniversary Edition) (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: r'n'b / neo soul / jazz

Alicia Keys - Songs In A Minor (10th Anniversary Edition)
Obvykle vychází výroční edice po dvaceti nebo třeba i čtyřiceti letech od vydání. Alicia Keys se ovšem rozhodla, že tak dlouho čekat nebude, a výroční edici svého debutového alba "Songs In A Minor" vydá už deset let po jejím vzniku. Alicii Keys bylo v té době dvacet let a zaznamenala s tímto albem celosvětový úspěch obnášející například pět cen Grammy. Co tedy přinese reedice této nahrávky? Pokud zvolíte 2CD verzi, dostanete krom původní kolekce na druhém disku dříve nevydané bonusy a dema. Ve sběratelské edici se k tomu přidá i DVD, na kterém se objeví dokument ze zákulisí natáčení alba a několik promo videí.


Iced Earth - Festivals Of The Wicked (DVD) (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: heavy metal

Iced Earth - Festivals Of The Wicked
Kolem americké formace Iced Earth je rušno. Především kvůli velkým změnám na postu zpěváka, který bude mít po chystaném turné v režii Stu Block. Teď ale vydávají nový koncertní balíček "Festivals Of The Wicked" napěchovaný šestihodinovým koncertním materiálem. Muzikanti totiž použili záznam třech festivalových vystoupení - záběry ze show na Wackenu z roku 2007 a ze dvou vystoupení odehraných o rok později na Rock Hard Festu a Metal Campu. Fanouškům nabízejí unikátní možnost pro srovnání dvou zpěváků, kteří během těch let v kapele působili - Tima "Rippera" Owense a Matta Barlowa. Naladit vás může oficiální trailer na YouTube.com.


Taking Back Sunday - Taking Back Sunday (Supraphon/Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock / emo

Taking Back Sunday - Taking Back Sunday
Taking Back Sunday jsou zpět, tedy přesněji řečeno zpět ve své původní sestavě z roku 2002, kdy vydali svůj debut "Tell All Your Friends". Jejich letošní počin nese stejný název jako kapela sama, byl nahrán v Los Angeles pod producentským dohledem Erica Valentina (Queens Of The Stone Age, All American Rejects) a je v pořadí pátým albem této formace domestikované v New Yorku. Prvním singlem z alba je skladba "Faith (When I Let Your Down)", kterou nahrála kapela na své MySpace.com.


Doga - Hoď si to (Obj. Panther) (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: metal

Doga - Hoď si to
Rockeři z Dogy nachystali pro milovníky tvrdší muziky po dvou letech novou studiovku. Deska s pozitivním titulem "Hoď si to" přináší dvanáct nových songů a jeden bonusový kousek. Jejich produkci obstaral starý známý Djordje Eric, jenž s Dogou pracoval i dříve. Podle médií to má stát za to - má se jednat o zatím nejtvrdší materiál, jaký kapela připravila. Není divu - sám frontman Roman "Izzi" Izaiáš desku prezentuje jako návrat ke kořenům. Jestli má pravdu, posuďte sami poslechem několika nových písní na Bandzone.cz stránkách kapely.


New Order / Joy Division - Total (Supraphon/Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: synth pop / new wave / post-punk

New Order / Joy Division - Total
New Order a Joy Division byly natolik personálně provázané kapely, že snad nikoho nepřekvapí výběr "Total", kde se hity obou uskupení spojily. Jedná se osmnáctipísňový chronologický pohled na kariéru obou skupin a jejich jednotlivých stěžejních nahrávek. Joy Division jsou zastoupeni například hity "Love Will Tear Us Apart" či "Atmosphere". U New Order nemůže chybět "Blue Monday", "Bizzare Love Triangle" a "True Faith". "Total" obsahuje navíc i dříve nevydanou skladbu New Order "Hellbent".


The Feeling - Together We Were Made (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: poprock

The Feeling - Together We Were Made
Londýnská poprocková partička The Feeling by jistě ráda s novým albem "Together We Were Made" navázala na předchozí počin "Join With Us", který ji vynesl až na vrchol britské hitparády. Pomoci jim k tomu má i manželka baskytaristy Richarda Jonese Sophie Ellis-Bextor, která si zazpívala v jedné písničce. Kapela si desku sama produkovala a prozatím ji propaguje pouze prvním singlem "Set My World On Fire", jehož videoklip nahrála na svůj web


V krátkosti - reedice

  • Již v březnu vyšly reedice prvních pěti alb legendárních Queen. Nyní se dostává na druhou pětku z let 1977-1982, tedy na alba "News Of The World", "Jazz", "The Game", "Flash Gordon" a "Hot Space". Stejně jako u předešlé várky i tentokrát budou k dostání ve dvou vydáních - první jednodisková edice bude obsahovat remasterované původní album a druhá dvoudisková navíc přihodí ještě další audio disk s raritami, demoverzemi a podobně.
  • Ještě větší péče se dostane dvěma albům Paula McCartneyho, která loni oslavila čtyřicet, respektive třicet let od svého vydání. Jedná se o desky "McCartney" a "McCartney II". Obě se dočkají hned čtyř verzí, ovšem každá v jiném složení. Podrobnosti o složení jednotlivých edicí se dozvíte na McCartneyho oficiálních stránkách
  • Zatímco Queen vydávají v reeedici pět alb, jejich irští kolegové Thin Lizzy pouze tři. Jedná se o alba "Chinatown", "Black Rose" a "Bad Reputation" a budou k dostání pouze v jedné podobě. V případě posledně jmenovaného je to pouze remasterovaná verze, ovšem další dvě navíc přihodí vždy i bonusové CD.

Dále vychází:

Arcade Fire - Scenes From The Suburbs (Universal)
Black Dahlia Murder - Ritual (Mystic Production)
Byfrost - Of Death (Mystic Production)
Dying Fetus - History Repeats ... (Mystic Production)
Eva Emingerová - Prameny snů (Český rozhlas)
Jungle Rot - Kill On Command (Mystic Production)
Michael Nyman - The Cook,The Thief.. (EMI)
Michel Camillo - Mano A Mano (Universal)
One Night Only - One Night Only (Universal)
Peter Stašák - Zlatý výběr (EMI)
Profane Omen - Inherit The Void (Mystic Production)
Queen - The Platinum Collection (Universal)
Různí - 10 Great 80's Hits (EMI)
Různí - 10 Great One Hit Wonders (EMI)
Různí - 100 Years Of The Blues (Universal)
Různí - Blue Note Trip 9:Heat Up/Simme (EMI)
Různí - Great Opera Duets (EMI)
Různí - Hot Summer Hits 2011 (Universal)
Různí - Kuschelklassik 12 (EMI)
Různí - La Noire Remixed (Universal)
Různí - Top Of The Pops - Eighties (EMI)
Různí - Top Of The Pops - Nineties (EMI)
Různí - Top Of The Pops - Noughties (EMI)
Sarah Jezebel Deva - The Corruption Of Mercy (Mystic Production)
The Kinks - Arthur (Deluxe) (Universal)
The Kinks - Face To Face (Deluxe) (Universal)
The Kinks - Something Else (Deluxe) (Universal)
Toxic Holocaust - Conjure And Command (Mystic Production)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY