Nové desky pro 24. týden

12.06.2011 07:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Hvězdou příštího týdne budou Take That, kteří nejen koncertují, ale i vydávají nové EP. Na "Fireflies" se budou snažit navázat Owl City, s dokumentem se přihlásí Foo Fighters, představí se nová jazzová zpěvačka Nailah Porter, Eminem konečně rozjel Bad Meets Evil a Steve Martin se opět vrátil ke svému banju a bluegrassu.
Pokud se v pondělí 13. června vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Take That - Progressed (EP) (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / electro pop

Take That - Progressed
Návrat v pětičlenné sestavě a především poslední album "Progress" znamenaly pro Take That mimořádný úspěch, který momentálně ještě umocňují na právě probíhajícím velkém turné po stadionech. Původně to ale vypadalo, že "Progress" bude jedinou nahrávkou v této sestavě, jenže skupina skládala dále, a tak nyní přichází s novým EP, které na předchozí počin přímo navazuje. O tom vypovídá už název "Progressed" a fanouškům přinese hned dva disky. Na tom druhém najdou CD "Progress" a na tom prvním osm zbrusu nových skladeb, jejichž produkce se ujal opět Stuart Price. Prvním singlem se stal song "Love Love", který se objeví v novém x-menovskému filmu "X-Men: První třída". Jeho videoklip kvintet představuje na svém YouTube.com.


Owl City - All Things Bright And Beautiful (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: electro pop / synth pop

Owl City - All Things Bright And Beautiful
Možná se to nezdá, ale od doby, kdy se Owl City hitem "Fireflies" etablovali na výsluní hudební scény, uplynuly již dva roky. Projekt čtyřiadvacetiletého Adama Younga z Minnesoty tehdy nejprve prorazil v Americe a poté se jeho sláva přehoupla i do zbytku světa. Nyní jsou tu Owl City s novinkou, kterou nazvali "All Things Bright And Beautiful" a na které se Young rozhodl objevovat různé hudební žánry. Základ je stále postavený na electro popu a synth popu, nicméně se tu objevuje vliv hip hopu, indie rocku či folku. Hosty ve studiu byli Breanne Düren, Lights, či rapper Shawn Chrystopher, který si i zahrál ve videoklipu k prvnímu singlu "Aligator Skye". Produkce se ujal především Young sám a konečným výsledkem je dvanáct písniček, z nichž část hraje na MySpace.com projektu.


Foo Fighters - Back And Forth (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / grunge

Foo Fighters - Back And Forth
Fanoušci hudebních dokumentů si tento týden pochutnají na Foo Fighters. Na pulty totiž míří "Back And Forth", který datuje historii kultovní formace od roku 1994 do současnosti. Dohled nad materiálem obstaral režisér James Moll. Kromě zásadních událostí věnoval svou pozornost také vzniku poslední desky "Wasting Light". Diváci se tak mohou dopodrobna seznámit s průběhem příprav, které soustředil frontman Dave Grohl do garáže svého domu. Jak uvádí magazín Rockdaily, set přinese navíc pětatřicetiminutový bonus v podobě nového záznamu vystoupení kapely. Podle nadšených názorů recenzentů na stránkách csfd.cz se jedná skutečně o mistrovské dílo. V podobných superlativech se také vyjadřují ti, co snímek hodnotili na mezinárodním webu imdb.com. Jestli mají pravdu, můžete prozatím testovat z traileru na YouTube.com kapely. Pokud se rozhodnete si film zakoupit, máte na výběr z formátu na DVD nebo Blu-ray disku.


Tip týdne

Steve Martin And Steep Canyon Rangers - Rare Bird Alert (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: bluegrass / pop / country

Steve Martin And Steep Canyon Rangers - Rare Bird Alert
Známý americký herec a především komik Steve Martin si od hraní odskočil opět k muzice, zpět ke svému banju a bluegrassu. Vydává své druhé, čistě hudební album "Rare Bird Alert" a vězte, že má na co navazovat. Za to první z roku 2009 "The Crow: New Songs For The Five String Banjo" získal cenu Grammy za nejlepší bluegrassovou nahrávku. Na ní si nechal navíc masivně vypomoct od americké bluegrassové skupiny Steep Canyon Rangers, se kterou začal spolupracovat těsně po vydání prvotiny. Přesto i zde uvítal dva hosty světové extratřídy - Sira Paula McCartneyho a trio Dixie Chicks. První kousek z této desky hraje již v podobě videoklipu k písničce "Jubilation Day" na Martinově webu.



All Time Low - Dirty Work (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop punk

All Time Low - Dirty Work
Scénu pop punku tento týden zastupují američtí All Time Low a jejich novinka "Dirty Work". V pořadí čtvrtá deska kapely vychází přesně dva roky po vydání "Nothing Personal". Během příprav, které zabraly více než rok, neponechali muzikanti nic náhodě - jen na schválení přebalu alba si vyhradili několik měsíců. Přípravu samotných písní pojali ještě zodpovědněji a zapojili rovnou šest producentů. V čele velkých jmen dominuje Matt Squire, známý ze spolupráce s Panic! At The Disco nebo Selenou Gomez. Nesmíme zapomenout ani na Butche Walkera nebo Johna Feldmanna, jenž působí také v kapele Goldfinger. Jak si všichni ve studiu vedli, můžete ohodnotit sami poslechem pilotního singlu "I Feel Like Dancin'" na MySpace.com All Time Low. K písni vznikl také videoklip.


Neil Young International Harvesters - A Treasure (Supraphon/Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: country / folk rock

Neil Young International Harvesters - A Treasure
Neil Young zaznamenal se svým posledním albem "Le Noise" velký úspěch, který potvrdila i cena Grammy pro song "Angry World" za nejlepší rockovou nahrávku. Nyní se ale nepřímo vrací zpět ke country, když vydává dvanáctiskladbové živé album "A Treasure". Najdete na něm záznam vybraných skladeb nahraných během Youngova amerického turné v letech 1984 a 1985, a to včetně pěti dosud nevydaných. Neil Young v té době koncertoval s nejlepšími hudebníky country music a už představení tohoto CD na webu Neila Younga naznačuje, že se opravdu jedná o takový malý poklad.


The Japanese Popstars - Controlling Your Allegiance (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: electronica / house

The Japanese Popstars - Controlling Your...
Elektronické formaci The Japanese Popstars nechybí nic z dravosti, energie a dobré hudby. O svém umu chtějí přesvědčit posluchače na nové desce "Controlling Your Allegiance", která je nástupcem tři roky starého debutu "We Just Are". Trojice hudebníků ze Severního Irska se k přípravě postavila zodpovědně a před odchodem do studia odehrála bezpočet koncertů na všech možných místech. Ve finále muzikanti umístili na novinku jedenáct skladeb, kterým vévodí singl "Destroy" s vokály Jona Spencera.


Bad Meets Evil - Hell: The Sequel (EP) (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rap / hip hop

Bad Meets Evil - Hell: The Sequel
Pod hlavičkou Bad Meets Evil se skrývá duo Eminem a rapper Royce da 5'9''. Pod tímto jménem se na různých nahrávkách objevují více než deset let. Jejich asi dosud nejznámější hit je skladba nazvaná "Bad Meets Evil", která vyšla na druhém Eminemově albu "The Slim Shady LP". Nyní se konečně dostává i na masivnější spolupráci, ačkoli "Hell: The Sequel" není co do délky klasickou studiovkou, ale pouze EP s devíti tracky, na kterých se vedle dvojice podíleli i Mike Epps, Slaughterhouse a Bruno Mars. V roli producentů pak vypomohli Havoc, Mr. Poter, Bangladesh a další. První ochutnávkou je singl "Fast Lane", jehož videoklip nahrálo duo na svůj YouTube.com profil.


Gallhammer - The End (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: extrémní metal

Gallhammer - The End
Japonsko se začíná pomalu dostávat z hudební izolace a na český trh míří další nahrávka tamějších umělců. Tentokrát se jedná o kapelu Gallhammer, extrémní metalovou sestavu přímo z Tokia tvořenou výhradně ženami. V jejich tvorbě, kterou reprezentuje novinka "The End", se snoubí black metal, doom metal a také crust punk. Vzhledem k tomu, že dámy svou novou tvorbu zatím oficiálně neprezentují na internetu, poslechněte si zatím starší písně na jejich MySpace.com stránkách. Jejich nová deska na předchozí materiál totiž podle recenzí navazuje.


Nailah Porter - ConJazzNess (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: jazz

Nailah Porter - ConJazzNess
Podle prvních reakcí to vypadá, že se na světové jazzové scéně objevila nová hvězda. Jmenuje se Nailah Porter, pochází z Ameriky a v souvislosti s jejím jménem padají taková srovnání jako něco mezi Sarah Vaughan a Cassandrou Wilson, či ženský jazzový hlas roku a podobně. Nyní by toto vše měl potvrdit i její debut "ConJazzNess" přinášející desítku skladeb, které zpěvačka složila ve spolupráci s Guggenheimem Fellowem, Billym Childsem (Dianne Reeves) a dvěma vynikajícími jazzovými muzikanty Tomem Scottem a Jeffem Lorberem. Jak jejich spolupráce dopadla, se dozvíte z několika ukázek na webu zpěvačky.


V krátkosti

  • Nedožité 85. narozeniny Milese Davise a 25 let od původního uvedení na trh připomíná jako 2CD v luxusním balení slavné, Grammy oceněné album "Tutu". To je považováno za nejdůležitější Davisovu nahrávku z jeho závěrečné tvůrčí etapy. Na prvním disku se nachází původní kolekce s nově remasterovaným zvukem a na druhém celé vystoupení Milese Davise z festivalu v Nice z roku 1986.
  • Tento týden se dostatečně nabaží i milovníci soundtracků, kterých vychází opravdu požehnaně. V první řadě jsou to soundtracky ke zpracování komiksových předloh. Osmnáct skladeb ke "Green Latern" složil James Newton Howard, orchestrální hudbu k "X-Men: First Class" opatřil Henry Jackman a k filmu o mimozemšťanovi jménem "Paul" je soundtrack zčásti instrumentální a zčásti písničkový, kde najdete například hity The B-52's, Marvina Gaye, nebo E.L.O. Specialitou bude hudba k broadwayskému muzikálu "Spider-Man: Turn Off The Dark", kterou složili členové U2 Bono Vox a The Edge.

Dále vychází:

Arthur Bliss - British Composers/Ltd (EMI)
Avantasia - Flying Opera (BluRay) (EMI)
Barn Burner - Bangers II (Scum Of The Earth) (Mystic Production)
Benjamin Britten - British Composers/Ltd (EMI)
Buried In Black - Black Death (Mystic Production)
Falconer - Armod (Mystic Production)
Kate Bush - Aerial (EMI)
Muti Riccardo - Beethoven Compl. Sym./Lt (EMI)
Muti Riccardo - Tchaikovsky Sym. 1-6/Ltd (EMI)
Origin - Entity (M.A.B.Records)
Různí - Czech Dance - Summer 2011 (Universal)
Seven Witches - Call Upon The Wicked (Mystic Production)
Sister - Hated (Mystic Production)
Tom Wek - Leisure Seizure (Universal)
Yuksek - Living On The Edge Of Time (Universal)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY