S Tata Bojs na Ležaté osmičce? Chlastat, hulit, kouřit, š***t

06.06.2011 10:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Tata Bojs jsou na domácí hudební scéně takovou příjemnou jistotou. Špatnou desku zatím nevydali, každá má navíc svou vlastní, jinou, originální duši. A tak, pokud máte chuť na písničkovější, klasické Tata Bojs, zkuste to s "Ležatou osmičkou". Uvidíte, že se vám bude líbit.
7/10

Tata Bojs - Ležatá osmička

Skladby: Progresivní (intro), Papírovka, Opakování, Usínací, 2031, Světová, Filmařská, Ztraceni v překladu, Písmenková, Hořká čokoláda, Homo demo, Progresivní (outro)
Vydáno: 6.6.2011
Celkový čas: 44:38
Vydavatel: Supraphon
Když vypustili Tata Bojs do světa singl "Opakování", nevypadalo to pro osmou řadovku této nejmladší třiadvacetileté kapely vůbec dobře. Nic si nenalhávejme, "Opakování" je naprosto průměrná věc. Ne moc výrazná, obyčejná písnička. Jedna z mnoha. A člověk začal na chvíli pochybovat. Došel jim dech? Dělaj' si z nás srandu? Tohle má být singlem, který dokáže posluchače nalákat na poslech nové desky?

Jakmile si ale pustíte celé album a získáte kontext, všechno je najednou jinak. Spolu s intrem a outrem dostala skladba nový rozměr. Rozkvetla a člověk si může oddychnout. Ne, že by neplatilo, že "Opakování" je nevýrazná písnička. ALE Tata Bojs neztrácejí jiskru, pořád perlí po svém. A "Ležatá osmička" je souborem normálních i lepších (a výjimečně výjimečných) písniček, jejichž síla je, podobně jako u Svatoplukových prutů, jen když drží pohromadě.

Motiv opakování je jednotícím prvkem, na němž je celá novinka postavená. Kapela se vtipně vrací sama k sobě (schválně - kolik svých skladeb vzpomenou jen v "Homodemo"?), ke svým už jednou použitým fórkům. Vedle toho (a ruku v ruce s tím) jsou ale v albu vystavěné v kostce i celé dějiny lidstva. "Na počátku bylo slovo " ("Homodemo"), pak jsme byli stvoření jako nedokonalá, zkušební demo verze člověka "homo demo, to jsme my". Postupně rosteme, všechno se věčně opakuje ("Opakování"). S Tata Bojs ale nahlédneme i do budoucnosti ("2031") a nesmí se zapomenout na konec světa ("Světová"), abychom se ve smyčce zpět vrátili do "Homodemo" ("na konci světa bude to už celá věta").

"Ležatá osmička" ale nabízí i další rovinu, a to rovinu velmi důležitou. Pestrost. Tata Bojs přizvali skvělé hosty, které nechali výrazně ovlivnit některé písničky. A tak tu vedle sebe výborně fungují Clarinet Factory ("Písmenková") i Vladimir 518 ("Světová"). A i kapela sama se tu vrací ke svým kořenům, ať už jimi myslíte "Ukončete nás...!", "Biorytmy" nebo "Futuretro", od každého by se tu našlo něco.

Nebudeme se opakovat

Stejně jako Tata Bojs se nebudeme opakovat ani my. "Ležaté osmičce" se už věnoval Vašek Trávníček v článku v rubrice Slyšeno v předstihu. Spoustu důležitých informací o albu i jednotlivých písničkách najdete právě tam.

Za "Ležatou osmičkou" je vidět moře odvedené práce. Album má fantastický zvuk, Milanovi Caisovi se opravdu povedla jeho produkce. Kapela chtěla pustit mezi lidi vynikající desku, a tak připravila předpřehrávku pro vybrané hudební publicisty a na základě jejich rad ještě do konečné podoby zasahovala. A může být se svou prací spokojená. "Ležatá osmička" se povedla. Zvlášť po těch takřka kultovních albech musí být čím dál těžší najít zase další cestu. A i tentokrát to vyšlo.

P. S.: Bude makro.

P. P. S.: Pokud nechápete nadpis, poslechněte si desku a pochopíte.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY