Zvon, kniha a svíčka potřetí

24.07.2001 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Německá trojice Bell Book & Candle vydává už své třetí album s titulem "The Tube".
7/10

Bell Book & Candle - The Tube

Celkový čas: 44:44
Bell Book & Candle asi všichni budete znát z jejich vůbec prvního singlu "Rescue Me" z alba "Read My Sign", který před nedávnem ovládl i česká ráda. Díky způsobu zpěvu fronmanky Jany Groos byla tato německá trojice přirovnávána k irským Cranberries, ale narozdíl od nich přece jen používají více elektroniky (i když jen jemně) a také mnohem více směřují do popových vod. Druhé album "Longing" docela prošumělo bez povšimnutí, ovšem jejich novinka s názvem "The Tube" si pozornost rozhodně zaslouží.

Dalo by se říci, že Bell Book & Candle na nové desce nic nového neobjevují, ale nebyla by to až tak docela pravda. Jasně, základ jejich hudby je stále stejný - silné melodie, kombinace popu s troškou elektroniky a kytar, ale nad vším ční nádherný hlas Jany Gross, který má moc úplně posluchače uchvátit a vtáhnout. Opomenout bych neměl hlavně samotné písničky, které by se až na výjimky mohly stát z fleku hity, protože disponují vskutku povedenými melodickými linkami a výbušnými a chytlavými refrény.

Své napověděl už pilotní singl "Catch You", který se hraje už i na českých rádiích a splňuje přesně to, co jsem popsal o pár řádků výše. Stejně povedených skladeb deska obsahuje "neurekom". Ačkoli v kombinaci s Janiným zpěvem se dá deska označit za kytarový pop, pokud se zaposloucháte do začátků některých písniček, kde ještě nezpívá, klidně byste si kapelu mohli splést s nějakou americkou alternativněrockovou skupinou, i když trošku více uhlazenou. To se potvrzuje ve vypalovačkách jako jsou třeba "From Yesterday", "Won't You" nebo "I'm Gonna Make You Mine", která je díky klávesové vyhrávce trošku podobná hitu od také německých Liquido, "Narcotic". Kapela je ovšem silná i v baladách, "Fly Over The Rainbow" nebo "No Day But Today" jsou toho zářným příkladem. Stručně řečeno - v každé ze třinácti obsažených skladeb můžete očekávat jistou kvalitativní laťku, která se jen posunuje do stran na základě různých aranžérských nápadů a vychytávek či překvapení. Například mužský zpěv v "In The Witchin' Hour" je velmi příjemným osvěžením, který dává písničce tu pravou šťávu. Vrchol ovšem přichází s posledními dvěma skladbami "The Usual Thing" a "You See What I See", ve kterých jako by kapela zapomněla na komerční potřeby a přidala na atmosféričnosti a naléhavosti. Vskutku příjemné poslouchání. Postupem času sice člověk přijde na to, že se mu písničky oposlouchávají a i onen charakteristický vokál Jany se mu přejídá, ale až tak hrozné to není.

Nové album Bell Book & Candle přináší třináctku příjemných skladeb, jakých se nemusí bát rádia, ale přitom i hudebního fajnšmekra neurazí a spíše potěší. Ve svém ranku patří k jedněm z nejlepších kapel, snad jen pozor na to, aby na další desce nepřišlo na řadu vykrádání sebe sama.

CD k recenzi poskytla firma BMG.

Album: Bell Book & Candle - The Tube
Hodnocení: 7/10
Celkový čas: 44:44
Skladby: Catch You, Get Out, From Yesterday, Watching A Wonder, Fly Over The Rainbow Sky, Younger, In The Witchin' Hour, No Day But Today, Back In My Dreams, I'm Gonna Make You Mine, Won't You, The Usual Thing, You See What I See


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY