Fugees - dvě ze tří desek znovu na světě

01.08.2001 05:00 - Hynek Just | foto: facebook interpreta

Již léta nefungujícím Fugees nedávno vyšla reedice "The Score" s bonusovým diskem.

Fugees - The Complete Score

Skladby:
Celkový čas: CD1 - 77:52, CD2 - 38:24
Sotva pár let po zániku jedněch z nejdůležitějších reformátorů hip hopu - The Fugees - přišla firma Sony Music s reedicí toho nejzásadnějšího, co nahráli. Projekt se jmenuje "The Complete Score", je složen ze dvou CD, druhého řadového "The Score" (1996) - ve skutečnosti prvního jako Fugees, debut "Blunted On Reality" (1993) nahráli ještě pod jménem Tranzlator Crew - a remixového "Bootleg Versions" (1996). Trojice Pras-Lauryn-Wyclef (dnes rozptýlená ve svých sólových projektech) nás zde během necelých dvou hodin vrátí do světa hiphopových rytmů, melodických vokálů, frekventovaných slovních přestřelek a "refugee" textů ("fugees" je jen zkrácená verze slova "refugee" = utečenec), což v kontextu toho, že dva ze tří členů kapely pochází z Haiti, nabývá své logiky).

Co album "The Score" odlišuje od hiphopové "klasiky", je hlavně aranžérská pestrost. Už střídání dámských a pánských vokálů je poměrně osvěžující, pak to jsou melodické zdravě vtíravé smyčky v pozadí (ať hlasové, ruchové, pianové, nebo kytarové), případně nekompromisně popové hlavní zpěvové linky v písních, díky nimž se Fugees ne náhodou dostali do širšího povědomí. Těžko si je můžeme nespojit s notoricky známými předělávkami (dnes už) tradicionálů jako "Killing Me Softly With His Song", či "No Woman, No Cry", což samozřejmě neznamená, že by jim schopnost pro vytváření podobných hitů scházela - za všechny "Ready Or Not", nebo marleyovská "Zealots".

Co naopak Fugees s jistotou vrací do světa hiphopových klišé, jsou rytmy a tempa, resp. rytmus a tempo, při kterém všechny skladby končí - což (aniž by znamenalo, že to není v pořádku) nezkušené může utlumovat. Pokud by někam měly padnout pocity z jednotvárnosti a plochosti, pak hlavně na druhý kompakt remixů. Až na výjimky, jako je živá verze "Killing Me Softly With His Song", nebo "No Woman, No Cry" s hostujícím Steve Marleym, působí osmatřicet minut bootlegových verzí mnohem stereotypněji a nezáživněji než bezmála osmdesát minut "The Score". Jinými slovy fungují - což koneckonců platí pro většinu remixů - jako tu více tu méně příjemné kuriozity (viz. útržky z telefonních hovorů muzikantů, které nahrávkou probleskávají), k pravidelnějšímu poslechu by se spíš doporučit nedaly.

Pokud je 2CD "The Complete Score" určeno pro ty, kdo zkušeností s Fugees ještě neprošli (dá se předpokládat, že pro fandy nebyl problém si je zkompletovat), pak je nasnadě tuto reedici doporučit, v každém případě je reprezentativním exkursem do jejich světa. A po zkušenosti s tím, co dnes Lauryn Hill, Jean Wyclef, nebo Prakazrel "Pras" Michel dělají na sólových deskách, můžeme zpětně s jistotou konstatovat, že spojením těchto tří osob vzniklo něco zcela unikátního a pro hudbu devadesátých let zásadního.

CD k recenzi poskytla firma Sony Music / Bonton.

Album: Fugees - The Complete Score
Hodnocení: CD1 - 7/10, CD2 - 5/10
Celkový čas: CD1 - 77:52, CD2 - 38:24
Skladby:
The Score: Red Intro, How Many Mics, Ready Or Not, Zealots, The Beast, Fu-Gee-La, Family Business, Killing Me Softly With His Song, The Score, The mask, Cowboys, No Woman, No Cry, Manifest/Outro, Fu-Gee-La (Refugee Camp Remix), Fu-Gee-La (Sly & Robbie Mix), Mista Mista, Fu-Gee-La (Refugee Camp Global Mix)
Bootleg Versions: Ready Or Not (Clark Kent / Django Remix), Nappy Heads (Mad Spider Mix), Don't Cry Dry Your Eyes, Vocab (Salaam's Remix), Ready Or Not (Salaam's Ready For The Show Remix), Killing Me Softly With His Song (Live At The Brixton Academy), No Woman, No Cry (Remix With Steve Marley), Vocab (Refugees Hip Hop Remix)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY