Hudba AC/DC uklidňuje žraloky, dokázali vědci

04.06.2011 08:04 - Martin Wipplinger | foto: facebook interpreta

AC/DC
© thegauntlet.com
Písně legendární australské hard rockové kapely AC/DC mají prý uklidňující účinky na jednoho z nejobávanějších mořských predátorů žraloka bílého. Potvrdila to nedávná studie.

Výzkum, který provedl tým jihoaustralských vědců kolem Matta Wallera, se zabýval tím, jak hudba ovlivňuje chování žraloků. "Jednou jsem mluvil s chlápkem, co se potápěl u ostrova Guadeloupe. Říkal, že tam byli potápěči, kteří pouštěli ve vodě hudbu. Dal jsem se s nimi do řeči a oni mi prozradili, že při určitých skladbách zaznamenali odlišnosti v chování žraloků," popisuje Waller, co ho přivedlo na myšlenku provést výzkum. "Začali jsme procházet moje alba a s AC/DC jsme se opravdu trefili. Žraloci měli tendenci mnohem více zkoumat okolí, byli zvídavější a daleko méně agresivní," odhaluje vědec závěry svého bádání a dodává, že nejvýrazněji na žraloka zapůsobil hit z roku 1980 "You Shook Me All Night Long" (poslechněte si ho pod článkem).

Paradoxem na celé věci a la 'Slunce, seno...' je to, že žraloci bílí nemají uši, pouze registrují frekvence a vibrace, které zvuk písní vyluzuje.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY