Ani totální vítězství ani totální průser

01.06.2011 05:00 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Je temnou tváří labelu Ed Banger Records, ale zároveň tím, kdo dělá zvuk Ed Bangerů tím, čím je. Daft Punk o něm prohlásili, že jeho remix jejich "Human After All" je ten nejlepší ze všech. A teď - konečně, po letech čekání - vydává svůj debut. SebastiAn a jeho "Total".
6/10

SebastiAn - Total

Skladby: Hudson River, Love In Motion (ft. Mayer Hawthorne), Tough Games, Embody, Ross Ross Ross, Fried, Kindercut, Water Games, Total, Jack Wire, C.T.F.O. (ft. M.I.A.), Cartoon, Arabest, Prime, Mean Games, Tetra (ft. Gaspard Auge of Justice), Motor, Night, Yes, Bird Game, Doggg, Frustra
Vydáno: 30.5.2011
Celkový čas: 51:19
Žánr: electro, nu-rave
Vydavatel: Ed Banger Records
Úvodní slova z perexu samozřejmě (nebo spíše překvapivě, he he) nejsou z hlavy autora recenze, byť by si to velmi přál, neb jsou to slova povedená. Pocházejí z popisku k videu k SebastiAnovu singlu "Embody" na oficiálním YouTube.com kanálu Ed Banger Records. Klip režíroval další kumpán z labelu - So Me - a laskavý čtenář ho může zkouknout pod textem.

Mimochodem, autor oněch citovaných řádků, jenž žel veřejnosti zůstal utajen (respektive nepodepsán), popisuje zmíněný pilot jako situaci, kdy se SebastiAn potká s Princem v Paříži a společně si dají červené víno, které popíjejí v zakouřeném sklepě z jedné sklenice.

Po prvním poslechu

Zlatí Boys Noize a jejich "Oi Oi Oi". Tohle je teda výplach... Teď už jen zbývá rozhodnout, jestli výplach v dobrým, nebo výplach ve špatným.

Ovšem abychom se dostali k podstatě mýho jádra: šest let od vydání prvního singlu "H.A.L." přichází Sebastian Akchoté, třicetiletý Boloňan, s dlouhohrajícím debutem. Ten má být, soudě dle počtu skladeb a stopáže, zřejmě totálním pohledem na jeho dosavadní tvorbu. I když... zrovna třeba zmíněný "H.A.L." na desce "Total" nenajdeme. Ovšem jinak je v tracklistu spousta BastiAnových zásadních kousků: "Ross Ross Ross", "Motor" nebo vynikající a nesmrtelná, skoro až heavymetalová odpalovačka "Doggg", která jako "Dog" vyšla na edbangeří kompilaci s pořadovým číslem tři.

A co novější a fungl nové kousky? Hostovačky táhnou, a tak i tady jich pár najdeme: v "Love In Motion", která jako by vystihovala fázi, kdy SebastiAn s Princem stáhnou třetí flašku toho vína, si zapěje Mayer Hawthorne, v "C.T.F.O" si zarapuje londýnská Srílančanka M.I.A. a song si hodně stáhne na svou stranu. Nejpovedenější kolaborace (protože to je tak povedená spolupráce, že se to skoro až nehodí) se ovšem vyloupla z happeningu s Gaspardem Augém ze spoluustájených Justice. "Tetra" postavená na "ujebaném" syntetickém cembalu vylétne z "Totalu" při každém poslechu jako pěst mířená přesně na vaše ušní bubínky. Tip na singl? Nebo radši ať zůstane pokladem jen pro ty, co objevovat chtějí?

A co ostatní z olbřímí množiny dvaadvaceti tracků (počítaná i intra, outra a interludy)? Pověste mě za koule do průvanu, ale těžko, přetěžko vzpomenout další výraznější kousky. Snad jen funky-disco jízda "Kindercut", disco-funky (sic!) jízda "Arabest" a s přivřenýma ušima orchestrová "Prime". V padesáti minutách "Total" sice nabízí klasické SebastiAnovy trademarky (agresivní kopáky, kompresory na maximum, slapované basy podpořené výraznými syntetizátory prohnané nejrůznějšími, zpravidla co nejhlučnějšími a nejagresivnějšími, efekty, nechybí ani trademark největší - důraz na osmou dobu), ale v součtu a podtrhu je toho všeho na jednoho až tak nějak moc.

Top 5: SebastiAnovy remixy

Krom vlastní tvorby SebastiAn nu-ravem poblázněnou veřejnost zaujal řadou svých remixů, ostatně v roce 2008 u Ed Banger Records vyšla jeho kompilačka "Remixes". I v nich pochopitelně hojně využívá své trademarky (viz odstavec výše), čímž jim vtiskuje svůj nezaměnitelný (jakkoliv časem obehraný a průhledný) rukopis. Vybrali jsme pro vás pět nejpozoruhodnějších, nejcharakterističtějších a nej-...:

5. Editors - Camera

4. Kavinsky - Testarossa Autodrive

3. Das Pop - Fool For Love

2. Rage Against The Machine - Killing In The Name

1. The Who - Baba O'Riley

"Total" je maximalistický počin. Možná přišel trošku s křížkem po funuse, možná obsahuje víc vaty, než by bylo zdrávo, možná obsahuje víc vaty, než by bylo zdrávo, jen proto, že přišel trošku s křížkem po funuse.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY