David Mydlář i v roce 2011 děsí Čechy

19.05.2011 12:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Michal David vyprodukoval spolu s Lou Fanánkem Hagenem další šílený muzikál. "Kat Mydlář" nabízí ty nejplytší Davidovy melodie a pochybné pěvecké výkony zpěváků, jako jsou Petr Kolář, Olga Lounová, Ladislav Spilka, Bohuš Matuš, Kateřina Brožová a dalších podobných. Neposlouchejte to. Nestojí to za to.
1/10

Různí - Kat Mydlář

Skladby: Prolog, Tobě chci lásku svou dát, Jednou se zámožnou stát, Pojďme do krčmy!, Píseň proudu roků, Splnit vůli otce, Žal svůj mám, Právo mám, Chvíle které chválím, To stárnutí zrádné, Mně se zdáš, Trnem růže on se zdá, Jít přímo rájem, Ať chrání Bůh nás, Věřím dál, Zrádcem on se zdá, Nechci být tu dál, S hříchem sám, Moje tajemství, Já se teď ptám, Právo lásku chránit
Vydáno: 21.02.2011
Celkový čas: 73:35
Vydavatel: Popron Music
"V Chrudimi Praze už před mnoha sty lety narodil se Mydlář Jan Vladimír Štancl. Časem Prahou vedly hrály jeho (a taky Františka Janečka) kroky, k stáru brzy byl ten jako Mydlář Michal David znám. Přebýval on stranou světa dění v rudolfínské komunistické Praze plné kouzel fízlů. S pacholky kolegy - stejně poplatnými režimu spěchával s rozedněním okupoval rádio i televizi, za tímž na úkor muzikantů kdož se zákonů tu vzpouzel. Honosil se zdobenými meči věcmi z Tuzexu, záští lidu, neskutečným platem. Však nevydobyl státu v žádné zteči kulturou či uměním. Byl děsivým tím pražským katem komediantem. Zhubil Odstavil dvacet sedm nepočítaně českých pánů muzikantů. Pro Habsburky komanče, k utužení moci. Zasadili Čechům krutou ránu. A uvrhli je do staletí noci."

Hudebně je "Kat Mydlář" naprosto prázdný. Představte si listnatý strom. Asi břízu nebo osiku. Jeden dlouhý záběr na větev, listy se jemně chvějí ve větru. Sakra dlouhý záběr. Přes hodinu. Sedmdesát čtyři minut a kus! Vteřiny, možná i pár minut se to dá vydržet, ale je to nuda k uzoufání, nic, co by stálo za zmínku.

V textu (resp. příběhu) je alespoň ta pěkná paralela Mydlář / David. Jejich lásky, hrdost, hlavně ale zbabělost a prospěchářství. Může to být pokus o omluvu, vypořádání se s minulostí, vysvětlení slizkého chování. Někdo možná pocítí během nudných a nevýrazných melodií lítost, někdo soucit.

Nic není černobílé, ale každý má možnost volby. To, zda popravíte sedmadvacet českých pánů, nebo zda budete poplatní zločineckému režimu, závisí jen na vlastním rozhodnutí. David i Mydlář se rozhodli špatně. Dnes to ale může být pro nás ostatní docela poučné, nemyslíte?

P.S.: Pokud vás ale fakt zajímá příběh kata Mydláře, přečtěte si knihy Josefa Svátka.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY