Satanská komedie lidský tragédii navzdory

16.05.2011 05:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Když ve dvanácti přijdeš o oba rodiče při autonehodě, přijdeš o dětství i celej nalajnovanej život. Z milovanýho dítěte nenáviděnej sirotek. Zvykej si. Na řadu přijde dětskej domov, diagnosťák, po pár mladickejch průserech pasťák. V osmnácti jsi volnej, života plnej i prázdnej zároveň, tak jako Christoph Alex aka Favorite.
7/10

Favorite - Christoph Alex

Skladby: CD1: Nirvana, F.A.V. 2011, Pyramide feat. Kollegah, All Around, Hard zum Core, Run Johnny Run feat. Bass Sultan Hengzt & Orgi, Obama, Drunken Freestyle, Alle Scheiße, Kalt, Gottlos, FAV Is Evil, Ne Pille feat. 257ers, Whhaaayy!, Blind feat. Sahin, Letzter Tag
CD2: Mach was ich will, Guess Who's Back, Gangsta, Carolin Kebekus
Vydáno: 6.5.2011 (DE)
Celkový čas: 52:10 + 13:56
Žánr: hip hop
Vydavatel: Selfmade Records
Nikdy nekončící dny i nekonečný noci v dětskejch domovech a nápravnejch ústavech po celým NRW tě naučí v dospělosti o týhle životní zkoušce mlčet, anebo ji taky vykřičet. Christoph Alex ve svých pětadvaceti, třináct let po osudový autonehodě, natočil schizofrenní zpověď sebe a svýho alter-ega Favorita, a to, co v sobě dusil na prvních dvou sólovkách "Harlekin" ('07) a "Anarcho" ('08), vypustil jako svůj dosud nejsilnější materiál na aktuálním a, soudě dle excelových tabulek prodejnosti, masově úspěšným albu "Christoph Alex".

Navzdory tvrzení, že v Německu není nejednotnější spolkový země než Severního Porýní-Vestfálska, vznikla právě v průmyslovým pásu Porúří jednotná, špinavá, oldskůlová hiphopová scéna. Nicméně, Favorite se tématy desky "Christoph Alex" tý scéně přece jen vymyká. Nová nahrávka značí vzdálení se tradicím a původním hranicím, vlastně je to jeden excelentní dlouhohrající hiphopový experiment. Zatímco jiný symbol NRW školy, sousední BTM Squad z Düsseldorfu, léta tupě sází na multi-kulti barevnost společenství, Favorit z Essenu stejnou dobu ostří na problémy jednotlivce a ve svých písních neboří, spíše tvoří.

Na novým albu se - egoistickýmu pojmenování navzdory - Favorite vůbec poprvý nezabývá jen sám sebou a svými duševními netvory, což je v případě tak atraktivního materiálu obdivuhodný. Namísto hořekování nad tragédií z dětství, která poznamenala celej budoucí život, Fav vkusně věnuje rodičům jen intro a outro, jinak technicky, umělecky i řemeslně takřka dokonale rapuje o všem, jen ne o vlastní, pohnutý, mrtvý, pro regionální bulvár tolik živý minulosti. Už jen za to si Fav vyslouží respekt.

Vůbec nejcennější je na nový nahrávce bezesporu její tématická i hudební rozmanitost. Postarali se o to nejen Favoritovi přátelé - ze čtyři roky starýho debutu známí hosté Kollegah, 257ers a tucet dalších -, ale i jeho duševní rozčtvrcení. V satanistický "FAV Is Evil" se jak červ vkrádá do ucha horor-rap a la Necro, vtipná "Alle Scheiße" se zase lehce otírá o uvolněnou atmosféru Blumentopf, zkrátka většinu času si při hutný jízdě s Christophem Alexem tak tak stíháš stírat pot z čela. Nový Favorite? Často Dr. Jekyll, ještě častěji Mr. Edward Hyde. Oproti předchozím deskám sice ubral na anarcho- a ego-rapu, přesto si dovolím ti tvrdit, že mu aktuální, bipolárně afektivní maska sluší ze všech nejvíce.

RAF vs. FAV

RAF
Pozérství k hip hopu neodmyslitelně patří a ani Favorite tě jej neušetří. Pominu-li a prominu-li mu okultistický, satanistický výlet/výlev/výjev v jedné z písní a veřejný lynčování Obamy ve druhý, nemůžu nezmínit obal alba. Na coveru totiž kromě holohlavýho, krutopřísnýho Favorita najdeš nápis: "Už 25 let jsem vězněm Kryštofa Alexe," který podobně jako na vlajce přišpendlený samopal Heckler & Koch MP5 dává vzpomenout na RAF - západoněmeckou teroristickou frakci Rudý armády. Celá ta idea hraje na city dnešních angažovaných studentů v NRW, kteří masturbují při pohledu v lepším případě na Petru Schelm, v tom horším na Ulrike Meinhof. Idea RAF v západním Německu zase po letech oslovuje davy a ještě než docela doroste další generace bojovníků, budou symboly téhle frakce Rudé armády znásilňovány. Když před týdnem Fav v rozhovoru pro Juice prohlásil, že se z jeho strany jednalo jen o provokativní marketingový tah, odstartoval tím de facto čekání na hákový kříž na coveru německýho alba.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY