Veď mě dál, cesto má…

08.05.2011 13:30 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Bouřlivák z Detroitu Kid Rock se na svém novém albu "Born Free" hezky zklidnil. Už to není žádný "Ďábel bez příčiny", ale normální americký písničkář. Podívejte se s námi na zoubek albu, jež se může stát ozdobou diskotéky každého dálkového řidiče od Beskyd po Nové Mexiko.
6/10

Kid Rock - Born Free

Skladby: Born Free, Slow My Roll, Care (with Mary J. Blige and TI), Purple Sky, When It Rains, God Bless Saturday, Collide (with Sheryl Crow and Bob Seger), Flyin' High (with Zac Brown), Times Like These, Rock On, Rock Bottom Blues, For The First Time (In A Long Time)
Vydáno: 22.11.2010
Celkový čas: 56:00
Vydavatel: Supraphon
Pokud jste (ne)měli rádi Kida Rocka (čerstvého čtyřicátníka z Michiganu, vlastním jménem Roberta Jamese Ritchieho), protože to byl vulgární motherfucker, co moc rád míchal ostré kytary s rapem, tak díky jeho nové desce "Born Free" můžete svůj postoj přehodnotit. V prachu u dlouhatánských amerických dálnic je zapomenut sprostý hip hop! Nějaké štiplavé provokace aby jeden lupou pohledal.

Fotky v bookletu se hemží motivy amerického snu, volnosti, nekonečných dálek, auty, bouchačkami, whisky a fotkami zasněného umělce. S texty je to podobné. Kid Rock ve svých písních lehce filozofuje o životě, svobodě, lásce a samotě a tak vůbec, jak se na bývalého bouřliváka sluší a patří. Vždyť toho tolik zažil a pořád se těší na to, co všechno má ještě před sebou, na té dlouhé, široké dálnici zvané Život.

Tento přerod z desperáta na budoucího klasika jižanského rocku asi začal už v hitu z minulého alba "Rock N Roll Jesus", těžké vykrádačce Lynyrd Skynyrd "All Summer Long". Kid Rock se zřejmě zhlédl v písničkách ze zlatého amerického fondu, v již zmíněných Lynyrd Skynyrd, Allmanech, country šmrcnuté Rolling Stones (ostatně jejich "Happy" zde v závěrečné "For The First Time" nestydatě čóruje) a Bobu Segerovi, který mu zde dokonce hostuje na piáno v povedeném duetu se Sheryl Crow "Collide". Se Sheryl si Kid střihl další spolupráci po úspěšném hitu "Picture" a dokonce spolu jedou koncertní turné.

Ostatně, co se týče muzikantů účinkujících na "Born Free", je to záviděníhodná sestava, vždyť klávesy obsluhuje Benmont Tench z Pettyho The Heartbreakers, perkuse Lenny Castro, na bicí s gustem válí Chad Smith z Červených pálivých čili papriček (oba na celém albu!), a dokonce tu jednou pěje Mary J. Blige. Kid Rock obrousil hrany a nahrál příjemné (a místy nevzrušivé) album vhodné do autopřehrávače na dlouhá putování po Route 66. Nejlépe samozřejmě kabrioletem, na zadním sedadle pouzdro s kytarou a na sedadle spolujezdce nezkrotná divoká kočka s velkým kloboukem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY