I kdyby měla žít snad do sta let...

03.05.2011 05:00 - Katarína Straková | foto: facebook interpreta

... zůstane českou chloubou. Výběr duetů z pořadu TV Nova "Lucie naBílo" pojmenovaný symbolicky "Duety naBílo" si nejoblíbenější tuzemská zpěvačka dopřála jako jeden z dárků ke svým dubnovým pětačtyřicetinám. A soudě podle výsledků prodejů jím potěšila i řadu svých příznivců.
8/10

Lucie Bílá - Duety naBílo

Skladby: Jen jednou smím se ti lásko vzdát (Karel Gott), Žily (No Name), Rybičko zlatá, přeju si (Hana Zagorová), Voda čo ma drží nad vodou (Jožo Ráž a Elán), Lásko, voníš deštěm (Marie Rottrová) Stejskání (Petr Janda), Zkus jenom žít (Pavol´ Habera), Zrcadlo (Karel Černoch), Jednoho dne se vrátíš (Věra Špinarová), Valčík (Petr Muk), Spím aneb Hvězdy jako hvězdy jinak (Milan Lasica), Lampa (Marta Kubišová), Jednu malou (Michael Kocáb), Hey Paula (Pavel Sedláček), Jarní setkání (Karel Gott), Krása (Karel Gott)
Vydáno: 18.3.2011
Celkový čas: 60:26
Vydavatel: Parlophone
Už výběr hostů na tomto albu napovídá o velkém žánrovém rozptylu rekordní české Slavice. Lucie Bílá na zhruba hodinové nahrávce ukazuje svou hlasovou pružnost, když hostuje v hitech přizvaných osobností české a slovenské populární hudby.

Desku "Duety naBílo" příjemně rámují její společné písně s Karlem Gottem. Dvě z nich jsou z dílny pracovitého Michala Davida a Františka Janečka, třetí v podobě bonusu "Krása", coveru písně "I Believe In You" producentského a skladatelského týmu kolem Pera Magnussona. Poslech těchto tří skladeb svádí k závěru, že Bílá se stává podobnou uměleckou institucí, jakou je už léta právě Gott. Bílá prostě umí vždycky a všude. A navíc je u toho stále krásná a opravdová.

Lucie Bílá a Karel Gott - Jen jednou smím se ti lásko vzdát

Jak už to v případě podobných projektů bývá, album duetů nabízí lepší i horší okamžiky. Bezesporu povedené jsou spolupráce s Hanou Zagorovou, Věrou Špinarovou a Martou Kubišovou, které naznačují, že Luciina budoucnost je opravdu asi v šansonu.

Ženský prvek dal překvapivě pozoruhodný náboj hitu "Žily" od No Name, hlasy Bílé a Igora Timka se k sobě perfektně hodí a oba jsou schopni píseň naplnit působivou upřímností, takže výsledný dojem nekazí ani roztomilá zpěvaččina česko-slovenština (stejný účinek je nesporný i v singlu "Voda čo ma drží nad vodou"). Příjemný je také dvojzpěv s Karlem Černochem "Zrdcadlo", který vás svým pozitivním rytmem zaručeně roztancuje.

Naopak s přehledem nejnudnějším duetem na albu je "Zkus jenom žít" s unylým a nevýrazným Pavolem Haberou. Jen o málo snesitelnější je píseň "Jednu malou". Otázkou je, zda nebyla zařazena jen proto, aby ve sbírce hostů nechyběl Michael Kocáb. Jinak si to nedokážu vysvětlit.

Lucie Bílá a Pavol Habera - Zkus jenom žít

Snad kromě metalu ukazuje Bílá na svém narozeninovém CD "Duety naBílo" všechny hudební styly a ve všech je poměrně přesvědčivá a profesionální. Její hlas je takovou modelínou, ze které si každý hudební skladatel vymodeluje, co potřebuje. Lucie Bílá stále zůstává jednou z nejobdivuhodnějších zpěvaček u nás. A snad můžu za celý musicserver popřát ještě hodně takových malých kulatin.

Lucie Bílá a Petr Muk - Valčík


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY