O rokenrolu téměř bez rokenrolu

30.04.2011 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Minulý rok odstartoval v pražském divadle Broadway nový muzikál "Ať žije rokenrol!". V hlavní roli rokenrol a padesátá léta v tehdejším Československu. Toto vše, jakožto i autorské duo ve složení Petr Janda a Karel Šíp, slibovalo zajímavou alternativu ke všem stávajícím muzikálům na české scéně.
5/10

Různí - Ať žije rokenrol!

Skladby: Právě vlít k nám rokenrol (Jan Toužimský), Přestaň se lásky bát (Lucie Vondráčková, Jan Toužimský), Ukryté touhy (Petr Janda, Marta Jandová a sbor), Co je rokenrol (Vilém Čok, Petr Janda, Martin Pošta, Jan Toužimský), Mé srdce zeje prázdnotou (Petra Janů), Krásná schíza (Jan Toužimský), Bezva holka (Jan Toužimský a sbor), Policajtská píseň lásky (Petr Ryšavý, Petr Kutheil), V průseru (sbor), Protokol (Jan Toužimský, Petr Ryšavý, Petr Šudoma), Žít na plný pecky (Lucie Vondráčková, Jan Toužimský), Cvoci (Petr Ryšavý, Petr Kutheil, Petr Šudoma a sbor), Zpověď šílence (Jan Toužimský), Vzkříšená láska (Petra Janů, Petr Janda), Moje druhý já (Marta Jandová a sbor), Lásko vstup dál (J. Březík, P. Kutheil, B. Cmuntová, M. Mrázková), Zakázaný blues (J. Toužimský, Bohouš Josef), Šrámy lásky (Jan Toužimský), Ať žije rokenrol (J. Toužimský, M. Jandová, P. Janů, L. Vondráčková)
Vydáno: 18.10.2010
Celkový čas: 61:48
Vydavatel: Popron Music
Bohužel k tomu, aby se vyplnily předpoklady z úvodu, něco chybí, či spíše chybělo, protože muzikál se už nějaký čas nehraje. Na to, že má v názvu rokenrol, je v něm toho opravdového rokenrolu pomálu. Mluvím o tom pořádném, od podlahy, něco ve stylu "Jedeme dál", jehož oba protagonisté - Petr Janda a Petra Janů - se tu opět sešli. Místo toho se z CD nesou klasické muzikálové melodie, kde holky zpívají převážně balady a kluci se sotva pustí do středního tempa. Je jasné, že celé představení nemůže být ve zběsilém tempu, z toho by návštěvníky asi brzy třeštila hlava, ale přece jen, když jde o rokenrol, čekal bych těchto věcí víc, než co spočítám na prstech jedné ruky.

Celkem povedeně vyznívá libreto Karla Šípa, které s radostí konfrontuje někdejší Veřejnou bezpečnost a rodiče s prvními zkušenostmi s alkoholem, sexem a pochopitelně i tehdejší imperialistickou západní kulturou. Slušné bylo i obsazení muzikálu a především Jana Toužimského do jedné z hlavních rolí. Jeho hlas zní opravdu rokenrolově, což vzhledem k jeho zaměření není až takovým překvapením. I jeho protějšek Lucie Vondráčková nevyznívá v této roli překvapivě špatně. Je trošku škoda, že víc prostoru nedostali již zmíněná Petra Janů, Vilém Čok a sám autor, což je ale pochopitelné, když v muzikálu nehraje. Tahle trojice by celkové vyznění muzikálu ještě více okořenila. Jediným menším zklamáním byla pro mě poměrně nevýrazná Marta Jandová.

Skvělý námět, slušné zpracování, ale přesto je toto CD "Ať žije rokenrol!" zřejmě tím posledním, co po tomto muzikálu zbude. Ačkoli jsem se na představení nedostal, mám-li soudit podle zvukové složky, chyběla mu ta správná chemie a zřejmě i trošku drsnější respektive rokenrolovější pojetí, což je velká zmařená příležitost.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY