Ken Hensley & Live Fire přicházejí s důstojným albem

31.05.2011 12:30 - Marika Jančaříková | foto: facebook interpreta

O koncertech zakládajícího člena Uriah Heep kolují fantastické zvěsti. O jeho sólových nahrávkách už se tolik nemluví. Ale stejně jako v diskografii jeho domovské kapely i zde platí, že silnější desky střídají ty slabší. Hensley má však stále potenciál napsat dobré album. Podařilo se mu to i na "Faster"?
7/10

Ken Hensley & Live Fire - Faster

Skladby: Set Me Free(From Yesterday), The Curse, I Cry Alone, Katrine, Faster, Slippin Away (The Lover’s Curse), The End Of Never, Beyond The Starz, (At) The Last Minute
Vydáno: 23.5.2011
Celkový čas: 50:30
Vydavatel: Mystic Production
Zatímco album "Inside The Mystery" bylo ospalejším výkřikem, poslední "Blood On The Highway" z roku 2007, napěchované slavnými hosty, bylo veskrze výtečné. Nyní nechal Ken Hensley hosty doma a jako výlučný autor hudby i textů si vystačil s vikingskou smečkou Live Fire, s kterou už léta úspěšně obráží turné. A výsledek je vesměs kvalitou podobný právě předchozímu "Blood On The Higway", který byl přece jen o něco umírněnější. Na "Faster" se alespoň ve stejnojmenné skladbě snaží být kapela skutečně rychlejší a horkokrevnější. A k velké potěše Ken Hensley opět více zpívá a více pouští ke slovům své kouzelné hammondky, a to ne na úkor kytarových sól.

Nářez je už první skladba "Set Me Free (From Yesterday) ", více jak šestiminutový epos s uzemňující dunivou hudební masou. Ostatně proč nevystřelit na začátek těžký kalibr s kytarovým sólem hodným špičkových muzikantů. Ken ví, jak zaujmout. Poté se dá s úspěchem říci, že ospalejší skladby celkem poctivě střídají ty silnější. Člověk má pocit, že každá Kenova skladba, která opustí osvědčené vody hard rocku a sklouzne do popu, nedosahuje síly jeho klasických vypalovaček typu "Return To Fantasy" a podobných.

Naštěstí, jak bylo řečeno, popovou uhlazenost střídají silné melodie a to album dělá víc než průměrné. Absolutní vrchol jsou pak skladby typu "Faster" a "The End Of Never". Tyhle dva nadupané, šťavnaté kousky splňují přesně to, co od muziky čekáte, strhnou vás už na první poslech. Velmi chytlavé refrény, úžasný duet klávesy a kytara... Takto se píšou hity!

Nezbývá nám než přijmout fakt, že rockový bard se na stará kolena zklidnil, a tak ani nepřekvapí, že jeho hudba není ani progresivní ani buřičská, ale velmi vyrovnaná, veskrze pohodová, ale taky bez výraznějších hudebních nápadů. Příjemná na poslech a sem tam s velmi krásnou melodickou linkou, které Ken ještě stále umí dobře napsat. S dalšími poslechy už album příliš neroste, najdete si tam své oblíbené kousky a zbytek necháte volně plynout. Na druhou stranu Ken Hensley už nesčetněkrát dokázal svou talentovanost a napsal skladby, jež vešly do rockové historie. Takže proč teď neudělat album jen tak pro radost? Každopádně "Faster" patří do té lepší poloviny z jeho široké hudební diskografie.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY