Nové desky pro 14. týden

03.04.2011 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Smutno tentokrát zavládne v nových titulech - norští A-ha se totiž živákem z posledního koncertu "definitivně" loučí. Napravit to pomohou snad skotští Glasvegas, brněnské Květy s hudbou z divadelního projektu, ústečtí UDG se svým živákem, Belgičan Milow, němečtí Guano Apes nebo i další reprezentant Skotska, kapela Kassidy.
Pokud se v pondělí 4. dubna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

A-ha - Ending On A High Note - The Final Concert (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / poprock

A-ha - Ending On A High Note - The Final Concert
Přesně před rokem odstartovali norští A-ha patrně své poslední světové turné, které se zastavilo ve více než dvaceti zemích, a vše zakončili čtyřmi koncerty v norském hlavním městě Oslo v hale Spektrum. Definitivní konec nastal loni 4. prosince a záznam tohoto koncertu nyní kapela přináší pomocí titulu "Ending On A High Note - The Final Concert", který bude k dostání ve čtyřech podobách. Vedle audio podoby, kde naleznete šestnáct písniček, bude k dostání DVD a Blu-ray se čtyřmi kousky navíc. Fanoušci ale spíše sáhnou po deluxe balení DVD a dvou CD, kde najdou vše jak v audio, tak ve video podobě. Deluxe edice a Blu-ray vydání jsou navíc obohacené o fotografie a především o dokument ze zákulisí koncertu.


Glasvegas - Euphoric ///Heartbreak\ (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Glasvegas - Euphoric ///Heartbreak\
Skotská rocková kapela Glasvegas vydává po svém úspěšném eponymním debutu druhé studiové album "Euphoric ///Heartbreak\", které napsala a jehož demo natočila v kalifornské Santa Monice. Původně se mělo vše odehrát za producentského dohledu Ricka Rubina, ovšem z toho nakonec sešlo, a tak se skupiny ujal neméně významný člověk Mark Ellis alias Flood, tedy ten, co stojí za některými alby U2, Depeche Mode, Nicka Cavea nebo PJ Harvey. Dotáčelo se v Londýně a výsledkem je jedenáct nových skladeb, včetně singlu "Euphoria, Take My Hand", jehož videoklip uvidíte na stránkách skupiny. Musicserver, konkrétně Tomáš Bláha, již novinku slyšel a své postřehy sepsal v rubrice Slyšeno v předstihu.


Guano Apes - Bel Air (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock

Guano Apes - Bel Air
Legendární Guano Apes za sebou mají velký comeback, který nyní zpečetí novou deskou "Bel Air". Na desku - nástupce osm let starého počinu "Walking On A Thin Line" - skupina upozornila pilotním singlem "Oh What A Night". K úvodní ochutnávce vznikl i videoklip, na kterém muzikanti rozhodně nešetřili. Samotnou nahrávku produkovalo hned několik slavných jmen - Jon Schumann, Tom Lord-ALg, Terry Date a Rand Staub. Producenty můžete znát z kolaborací s hvězdami jako U2, Coldplay, Pink nebo Metallica. Pokud se vám ochutnávka zalíbila, můžete si Guano Apes poslechnout i naživo. První příležitost budete mít na festivalu Masters Of Rock ve Vizovicích, který se koná od 14. do 17. července. Druhá šance se naskytne až na podzim 13. října, kdy formace v čele s charismatickou Sandrou Nasic zavítá do KC Vltavská v Praze.


Tip týdne

Květy - V čajové konvici (Indies Scope)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní folk

Květy - V čajové konvici
Brněnské Květy se po CD "Myjau" hlásí o slovo s novinkou "V čajové konvici", která nese podtitul písně z projektu "Svět podle Fagi" a vymyká se ostatním albům skupiny. Písně na albu totiž nejdříve vznikly pro divadelní představení a není příliš obvyklé, aby frontmana Martina E. Kyšperského ve čtvrtině skladeb textařsky nahradil někdo jiný. Album ale není záznamem divadelních písní. Do tohoto projektu vedle představení divadla DNO patří i knižně vydaný komiks a facebooková doména. V některých věcech se však album podobá předchozí nahrávce Květů a je v něm jednoznačný rukopis vůdčí postavy, autora, kytaristy a zpěváka Kyšperského i celé kapely. Disponuje syrovým zvukem Ondřeje Ježka, do nějž promluvila i řada hostů včetně Lenky Dusilové, Jany Kaplanové, Kristýny Lhotákové, Lucie Vítkové a celou jednu skladbu si pro sebe vyhradil Karel Heřmánek. V rámci projektu vychází v limitované edici také desetipalcový vinyl "Fagi EP" se šesti dalšími skladbami. Ukázky všech si můžete poslechnout na stránkách vydavatelství Indies Scope.



Kassidy - Hope St. (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / indie / folk

Kassidy - Hope St.
Rocková formace Kassidy si s vydáním plnohodnotného debutu "Hope St." splnila sen nejedné současné kapely moderní populární scény. Čtveřice chlápků z Glasgow dostala po čase působení u malého labelu šanci zkusit štěstí ve velkém. Podepsali nahrávací smlouvu a zavřeli se do studia s Jimem Abissem, známým ze spolupráce s Arctic Monkeys a Kasabian. Vznikly písně, ve kterých se snoubí indie rock a folk. I když muzikanti nezapřou své kořeny, podle některých názorů deska inklinuje více k americkému rocku než britskému folku. Nejlépe uděláte, když navštívíte MySpace.com stránky kapely a jejich tvorbu sami zhodnotíte. Na oficiálních stránkách Kassidy se vám ihned po načtení v prohlížeči pustí klip ke kousku "I Don't Know".


Milow - North And South (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: akustický pop / folk pop

Milow - North And South
Ačkoli se k nám z Belgie moc muziky nedostává, jméno písničkáře Milowa už neslyšíme poprvé. Před pár lety u nás tenhle zpěvák zabodoval coververzí "Ayo Technlogy" od 50 Centa. Nyní se hlásí s novinkovým albem "North And South", kde kombinuje mix stylů, jako je akustický pop, folk, country nebo surf pop. Několik ukázek z alba hraje na zpěvákově oficiálních stránkách.


Broken Bells - Meyrin Fields (EP) (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: indie rock / space rock

Broken Bells - Meyrin Fields EP
Americká rocková formace Broken Bells vydala poslední desku teprve před rokem a už se hlásí o slovo s dalším počinem. Tentokrát se jedná o EP "Meyrin Fields", které přináší celkem čtyři songy. Tři z nich - "Meyrin Fields", "Windows" a "Heartless Empire" - se doposud k posluchačů nedostaly, zatímco "An Easy Life" vyšla v iTunes verzi eponymního debutu. Jestli se koupě vyplatí, posuďte sami skrz náslechy songů v internetovém obchodě Amazon.com. Pokud se rozhodnete si nahrávku pořídit, máte na výběr z edicí na vinylu, CD nebo v softpacku. K dostání budou i digitální formáty.


Hrana - klikni si na myšku... (EMI)
web / Bandzone.cz / psali jsme
žánr: elektronika / rock'n'roll / ska / punk

Hrana - klikni si na myšku...
Ačkoliv booklet a název "klikni si na myšku.." debutového alba skupiny Hrana může svádět k určitým pochybám, vězte, že máte před sebou objev slovenské hudební scény, jehož sestava má už řadu zkušeností. Skupinu založil zpívající básník, textař a rapper Holo, k němuž se přidali muzikanti z kapel jako Ska2tonics, Dharma Inc., nebo Adam Ďurica band. CD přinese jedenáctku skladeb včetně jednoho bonusu a hudebně se pohybuje někde na hraně mezi ska, rock'n'rollem, rockem, blues, písničkářstvím a moderní elektronikou. Desku produkoval Juraj Lehuta ve svém studiu JL Records. Několik prvních písniček umístila kapela na svůj profil na Bandzone.cz.


Illdisposed - There Is Light (But It's Not For Me) (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: death metal /extrémní metal

Illdisposed - There Is Light (But It's Not For Me)
Kromě fanoušků moderního rocku se tento týden dočkají hudební krmě i příznivci tvrdší odnože metalu. Po dvou letech se totiž hlásí o slovo dánská kapela Illdisposed. Produkci "There Is Light (But It's Not For Me)" neobstaral nikdo jiný než proslulý Tue Madsen, známý z kolaborace s Moonspell nebo Dark Tranquillity. Společně s kapelou vytvořil včetně bonusu pro digipackovou verzi jedenáct písní. Jestli se nástupci zatím nejúspěšnější desky v historii kapely "To Those Who Walk Behind Us" bude dařit stejně dobře, zhodnoťte sami. Navštivte MySpace.com profil kapely, kde si můžete některé nové kousky poslechnout.


Goodfellas - Robbery Blues (Indies MG)
Bandzone.cz / MySpace.com / psali jsme
žánr: akustický rock

Goofellas - Robbery Blues
Akustická rocková formace Goodfellas se už nějaký čas prohání po českých festivalových pódiích a nyní konečně došlo i na debutové album "Robbery Blues", které muzikanti pojali světově. Nahrávalo se ve studiu Philadelphonic v kalifornském Sacramentu pod dohledem amerického producenta Chrise DiBeneditta, který dříve spolupracoval s kapelami jako G. Love & Special Sauce, nebo Slightly Stoopid, či s písničkářem Jackem Johnsonem. Goodfellas, jejichž motto je: "Dokážeme vám, že i s akustickou kytarou můžeme vymlátit okenní tabulky a naštvat sousedy!" si spolupráci náležitě pochvalují: "Zvuk, který jsme si z Kalifornie přivezli, bychom v Česku jen těžko hledali. Viděli jsme, jak vzniká přímočarost a suverenita amerických kapel!" Co všechno tedy ve Státech vzniklo, si můžete poslechnout v ukázkách na stránkách vydavatelství Indies MG.


The Kills - Blood Pressures (Panther)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: indie rock / post punk

The Kills - Blood Pressures
Fanoušci americko-britského dua The Kills čekali na jejich čtvrtou desku poměrně dlouho. Zpěvačka Alison Mosshart a kytarista Jamie Hince se odmlčeli na tři roky a nyní konečně přicházejí s novinkou "Blood Pressures". Nahrávalo se ve stejném studiu jako předchozí dvě nahrávky, tedy v Key Club studio v michiganském Benton Harbor, přičemž finální mix proběhl v Londýně. Album produkovali Jamie Hince a Bill Skibbe, který už s duem spolupracoval na předchůdci "Midnight Boom". Jak si celé album poslechnout již nyní, jsme vás již informovali.


UDG - Cirkus Live! (DVD) (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock

Po vzoru Take That vydávají UDG, čerství vítězové Žebříku 2010 v kategorii nejlepší skupina roku, DVD s názvem "Cirkus Live!". Jen v případě ústecké party se jedná o jejich první živák a ne tak monstrózních rozměrů. UDG pořídili záznam 16. listopadu 2010, kdy koncertovali v opravdovém cirkusovém šapitó Cirkus Cirkus na pražském Rohanském nábřeží. Skupina vystoupila v cirkusových kostýmech, ve kterých účinkovali i herci ze seriálu "Cirkus Humberto", a koncert v kruhové manéži obohatilo vystoupením mnoho speciálních hostů a artistů na pódiu i ve vzduchu. Mezi nimi byli například Leny Trčková, Bára Zemanová, Prochajda z Divokýho Billa, Čenda z Post-It, Petr Tichý z No Heroes a skupina O5 & Radeček. Z artistů to pak byl provazochodec a provazojezdec Láďa Kaiser, rychložonglér Ruda Janeček či ekvilibristka Klára Kaiser.


Dále vychází:

Abba - Waterloo/Slidepack (Universal)
Adam Faith - Complete Faith (EMI)
Adam Sonne - Transformation (EMI)
Blackfield - Welcome To My Dna (Mystic Production)
Brian Robertson - Diamonds And Dirt (Mystic Production)
DJ Tiësto - Club Life - Vol.1 / Las Vegas (Panther)
Faith No More - Original Album Series (Supraphon/Warner Music)
Havok - Time Is Up (Mystic Production)
Jan Vayne - Pure Piano Moods (EMI)
Kingdom Come - Rendered Waters (Mystic Production)
Leon Russell - Leon Russell (EMI)
Lyriel - Paranoid Circus (Mystic Production)
Mojca Erdmann - Mostly Mozart (Universal)
Morbid - Year Of The Goat(Special.Edice) (vinyl) (EMI)
Morbid - Year Of The Goat(Special.Edice) (EMI)
My Inner Burning - Eleven Scars (Mystic Production)
Queen - Queen 40/Deluxe Edition (Universal)
Radovan Moznich - Hymna Hokejistov - Nech BožE Dá (Sony Music)
Různí - 90 Club Hits Of The 90's (EMI)
Různí - Decline Of Western Civil.II. (EMI)
Různí - Dětské hity (EMI)
Různí - Hed Kandi:World Series Miami (EMI)
Různí - Kontor 50/2011 Top Of The Clubs (EMI)
Různí - Maxi Disco 09 (EMI)
Různí - Rio (soundtrack) (Universal)
Různí - Tarantino Experience (EMI)
Různí - Worlds's Greatest Power Ballads (EMI)
Různí - Zumba Hits (Universal)
Sergio Mendes - Celebration: A Musical Journey (Universal)
Sick Puppies - Tri (EMI)
Simply Red - Original Album Series (Supraphon/Warner Music)
Sons Of Seasons - Magnisphyricon (Mystic Production)
Stormwarrior - Heathen Warrior (Mystic Production)
Twiins - Compromise (EMI)
Varg - Wolfskult (Mystic Production)
Vicious Rumors - Razorback Killer (Mystic Production)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY