Nové desky pro 13. týden

27.03.2011 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Ačkoli je hlavní hvězdou Britney Spears, neměli by vám uniknout ani noví Panic! At The Disco, gospelové duo Mary Mary, domácí Face Of The Bass a Jaryn Janek, rockoví Within Temptation, Yellowcard, Sum 41, Sunrise Avenue, živý Daniel Landa a především pak Willie Nelson, Wynton Marsalis a Norah Jones skládající poctu Rayi Charlesovi.
Pokud se v pondělí 28. března vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Britney Spears - Femme Fatale (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: dance-pop / electropop

Britney Spears - Femme Fatale
Záhy po vydání alba "Circus" se Britney Spears pustila do přípravy jeho následovníka a pracovala na něm poslední dva roky. Novinka dostala název "Femme Fatale" a s předstihem ji předznamenal první singl "Hold It Against Me", který patří k nejstarším věcem na desce. Americká zpěvačka sice spolupracovala s obdobným týmem jako na předchůdci, ovšem tentokrát měla hlavní slovo dvojice Max Martin a Dr. Luke. K nim se pak přidali producenti jako Shellback, Fraser T. Smith, Stargate či will.i.am, který si v "Big Fat Bass" i zahostoval. Standardní verze přinese dvanáct písniček a ukázka poloviny z nich na jejím MySpace.com signalizuje, že se Britney příliš neodchýlila od electropopového stylu předchozích dvou alb. Komu by tucet písniček nestačil, nechť zkusí sehnat deluxe edici, kam Britney přihodila ještě čtyři kousky navíc. Vzhledem k tomu, že deska již před několika dny prosákla na internet, můžete si o ní přečíst v rubrice Slyšeno v předstihu, následně jsme vám nabídli i recenzi.


Tip týdne

Willie Nelson, Wynton Marsalis & Norah Jones - Here We Go Again: Celebrating The Genius Of Ray Charles (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: blues / soul / rhytm and blues

Willie Nelson, Wynton Marsalis & Norah Jones - Here We Go Again: Celebrating The Genius Of Ray Charles
Těžko může být něco výmluvnějšího než titul právě představované novinky. Dvě legendy - americký countryový matador Willie Nelson a trumpetista Wynton Marsalis - a jedna vynikající zpěvačka - Norah Jones - se spojily, aby oslavily hudbu jiné legendy - Raye Charlese. Zmíněná trojice se sešla vlastně hned dvakrát, na počátku února roku 2009, a to v rámci Night Jazz At Lincoln Center. Výsledkem je sestřih tohoto vystoupení na albu "Here We Go Again: Celebrating The Genius Of Ray Charles", kde najdete dvanáct klasických hitů velikána hudební scény, včetně "Here We Go Again", "Hit The Road Jack", či "Unchain My Heart". Ukázky všech skladeb si můžete poslechnout v internetovém obchodě Amazon.com.



Panic! At The Disco - Vices & Virtues (Supraphon/Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / baroque pop

Panic! At The Disco - Vices & Virtues
Přesně tři roky po vydání "Pretty. Odd." se znovu hlásí američtí Panic! At The Disco, které odborníci škatulkují do stylu baroque pop. A nutno dodat, že s třetí deskou "Vices & Virtues" mají na co navazovat. Předchůdce zaznamenal slušný ohlas jak u kritiky, tak u posluchačů. Od něj se ale hodně změnilo. Především se skupina smrskla pouze na dva členy Brendona Urie a Spencera Smithe, kteří jsou tak zároveň jedinými autory. S nimi pak ve studiu spolupracovalo jiné duo John Feldman a Butch Walker, tedy lidé, kteří stojí za deskami The Veronicas, Avril Lavigne nebo Katy Perry. První ochutnávku v podobě singlu "The Ballad Of Mona Lisa" servíruje skupina na svém MySpace.com. Pokud byste ovšem již nyní chtěli slyšet celou nahrávku, která vzbuzuje v kriticích zatím spíše smíšené pocity, a máte profil na Facebooku, můžete navštívit jejich profil na této síti, kde je po drobných úkonech "Vices & Virtues" ke slyšení.


Mary Mary - Something Big (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: gospel / r'n'b

Mary Mary - Something Big
Sestry Erica Atkins-Campbell a Tina Atkins-Campbell alias Mary Mary nejsou v Evropě nijak známé, přesto přehled jejich dosavadních ocenění už nějaký řádek zabere a najdou se v nich i tři Grammy. Důvod toho hledejme v tom, že jejich hudba vychází z gospelu. Nicméně duo do tohoto specificky amerického stylu přimíchává i další žánry jako soul, hip hop, funk a jazz. "Something Big" je již šestým studiovým albem sester a předznamenává ho singl "Walking", který uslyšíte na MySpace.com dvojky. Dodejme jen, že CD produkoval manžel Ericy Warryn Campbell, který se jinak podílel na nahrávkách Kanyeho Westa, Alicie Keys, Missy Elliott nebo Dru Hilla.


Sum 41 - Screaming Bloody Murder (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: punk / rock

Sum 41 - Screaming Bloody Murder
I když Sum 41 potkala začátkem března nepříjemná událost, kdy se frontman Deryck Whibley nakazil na turné po Austrálii zápalem plic a musel strávit nějaký čas v nemocnici, už jsou zase v plné síle. Jaksepatří se mohou věnovat vydání nového alba "Screaming Bloody Murder", na němž pracovali několik let. Několikrát také vydání odsunuli, a tak desku představují po čtyřleté pauze, která uplynula od vydání poslední "Underclass Hero". Ve studiu připravili čtrnáct skladeb, ze kterých vybrali jako první singl kousek "Screaming Bloody Murder". Jestli se čekání vyplatilo, posuďte sami. Na oficiálních stránkách kapely najdete kromě pilotního singlu k poslechu také všechny ostatní kousky. Na podobné adrese je k dispozici také příslušný videoklip.


Face Of The Bass - Face Of The Bass (Animal Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: jazz / akustický drum'n'bass

Face Of The Bass - Face Of The Bass
Kontrabasista, skladatel, pedagog a mimo jiné člen Bratří Ebenů Jaromír Honzák již pět let pracuje na projektu Face Of The Bass, jehož členy jsou Michal Nejtek, Roman Vícha a Marcel Bárta a Beata Hlavenková, která již ovšem stačila formaci opustit. Jeho tvorba kombinuje jazz s vlivy taneční hudby, elektroniky a akustického drum & bassu. Nyní konečně Honzák & spol. přicházejí s eponymním debutovým albem složeným ze sedmi autorských skladeb a dvou působivých coververzí. Nahrávalo se pod vedením Milana Cimfe ve studiu Sono a závěrečný mastering má na svědomí Gene Paul v newyorském studiu DB Plus. Celé album v krátkých ukázkách najdete na stránkách vydavatelství Animal Music.


Within Temptation - The Unforgiving (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / symfonický metal

Within Temptation - The Unforgiving
Pokud jste si už navykli na symfonický metal v podání Within Temptation, čeká vás na nové desce velké překvapení. Namísto skladeb jako "Angels" či "Mother Earth" se kapela v čele se zpěvačkou Sharon Den Adel pustila do velkého koncepčního díla, které doprovázejí navíc komiks a krátké klipy. Že se muzikanti zkusili realizovat v jiných žánrech, je jasné už z pilotního singlu "Faster", kde se jasně promítá hudba osmdesátých let. Další ochutnávkou je kousek "Where Is The Egde" (stejnojmenný snímek najdete na YouTube.com kanálu kapely). Obsahuje navíc scény z filmu "Me & Mr. Jones", kde také píseň zazní. Pokud se chcete podívat na všechny části komiksu a oba krátké snímky, navštivte oficiální web skupiny. Pokud si zakoupíte rozšířenou edici, najdete v ní navíc DVD se všemi třemi krátkými filmy, hudební videa a záznamy z příprav.


Duran Duran - All You Need Is Now (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: new wave / pop / rock

Duran Duran - All You Need Is Now
Fanoušci Duran Duran budou novinku "All You Need Is Now" znát jako své boty. Deska již totiž vyšla digitálně těsně před Vánocemi a nyní došlo pouze na její vydání na klasických nosičích. Ovšem pozor! Zatímco loňské digitální vydání obsahovalo devět položek, v případě toho fyzického se můžete těšit ještě na pět dalších písniček. My jsme se albu věnovali již v Podpultovkách, a tak pouze připomeňme, že první dvě ochutnávky nabízejí Duran Duran na svém webu, nahrávku produkoval Mark Ronson a hostovaly na ní třeba Ana Matronic nebo Kelis.


Whitesnake - Forevermore (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hard rock / blues rock

Whitesnake - Forevermore
Nesmrtelní Whitesnake v čele se zpěvákem Davidem Coverdalem mají pro fanoušky hardrocku další novou desku. Nahrávka "Forevermore" je nástupcem tři roky starého počinu "Good To Be Bad" a posluchačům přinese přesně to, co od Whitesnake očekávají. Vedle CD s třináctkou písní bude album k dostání také na vinylu. Sběratelé se mohou těšit na speciální edici alba nazvanou "Snake Pack". Sice vyjde jen v Británii, ale pokud peníze investujete a verzi si objednáte, čekají na vás dva bonusové kousky. Případně si můžete počkat na některý z koncertů chystaného světového turné, v rámci kterého se kapela objeví i 28. června v pražské Sazka Areně. Jestli nahrávka stojí za návštěvu živého koncertu, posuďte sami - na oficiálních stránkách si můžete stáhnout pilotní singl "Love Will Set You Free", ke kterému byl natočen i klip.


Yellowcard - When You're Through Thinking, Say Yes (Panther)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / pop punk / punk rock

Yellowcard - When You're Through Thinking, Say Yes
Americká punk rocková parta Yellowcard si vzala dvouletý odpočinek, ale na konci minulého roku se opět zavřela do studia a ven vyšla s albem "When You're Through Thinking, Say Yes". Zavření tam byli společně s producentem Deanem Avronem, se kterým kapela spolupracovala už v minulosti například na desce "Ocean Avenue" a který má na svědomí i nahrávky Sary Bareilles nebo New Found Glory. Společně na CD vybrali desítku skladeb, z nichž dvě hrají na MySpace.com kapely. Všechny napsal frontman Ryan Key a zdá se, že se mu, alespoň dle pochvalných kritik, velmi povedly.


Cavalera Conspiracy - Blunt Force Trauma (Supraphon/Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: groove metal / thrash metal

Cavalera Conspiracy - Blunt Force Trauma
Fanoušci metalu ve stylu bratrů Cavalerových si na novou desku museli počkat tři roky. Zdá se ale, že se ta doba vyplatila - deska přináší jedenáct kousků včetně "Lynch Mob" s hostujícím Rogerem Miretem z Angostic Front. Připravili navíc i limitovanou edici v nákladu pouhých pěti set kusů. Stejný počet kopií bude mít i příslušný vinyl. Digipak obsahuje navíc i bonusové kousky "Psychosomatic", "Jihad Joe" a předělávku Black Sabbath "Electric Funeral". V limitce bude navíc i DVD s koncertem, který kapela odehrála 5. července roku 2008 na francouzském festivalu Les Eurockéennes Festival. Nebude chybět ani klip k pilotní ochutnávce "Sanctuary". Pokud se chcete na snímek podívat už teď, navštivte sekci "Video" na jejich MySpace.com. Na stejné adrese najdete také některé z nových písní z nového alba. Naživo si kapelu budete moct poslechnout na jejich prvním samostatném koncertu, který proběhne 13. června v brněnském KD Semilasso.


Daniel Landa - Československo Tour (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Daniel Landa - Československo Tour
Na jaře a částečně na podzim roku 2008 proběhla série sedmi koncertů Daniela Landy pod názvem Československo Tour, které navštívilo celkem 70 000 fanoušků. Záznam jednoho z nich, konkrétně toho ostravského, vydává zpěvák na stejnojmenném CD a DVD. V případě audio podoby si budou moci fanoušci vychutnat jednadvacet písniček, video podoba pak přidá ještě tři kousky navíc.


Peter Bjorn And John - Gimme Some (Panther)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / rock

Peter Bjorn And John - Gimme Some
Indierocková formace Peter Bjorn And John vydává nová alba se železnou pravidelností a nyní přidává další s názvem "Gimme Some". Trio muzikantů na nástupci dva roky starého počinu "Living Thing" spolupracovalo se švédským producentem Perem Sundingem. Společně dali dohromady jedenáct kousků, které jsme vám na našich stránkách nabídli před několika dny k poslechu. Kapela navíc připravila i videoklip k první singlové skladbě "Second Chance". Muzikanti slíbili, že se na novince vrátí ke kořenům. Jestli tomu tak skutečně je, můžete posoudit z uvedených odkazů sami.


Human League - Credo (Panther)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: new wave / synthpop

Human League - Credo
Předlouhých deset let od posledního počinu museli čekat fanoušci britských Human League na jejich deváté studiové album. Nyní je konečně tu a nese název "Credo". Formace, která již nějaký čas působí pouze ve trojici, jej natáčela s Deanem Honerem z anglické elektronické kapely All Seeing I. "Credo" předznamenaly již dva singly "Night People" a "Never Let Me Go" a uslyšíte na něm vliv takových jmen jako David Bowie, Roxy Music, Kraftwerk, Donna Summer, Michael Jackson, Lady Gaga, Usher nebo Girls Aloud. Videoklipy k zmíněným singlům si můžete prohlédnout na profilu kapely na Facebooku.


Simon & Garfunkel - Bridge Over Troubled Water (40th Anniversary Edition) (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: indie pop / folk

Simon & Garfunkel - Bridge Over Troubled Water
Po "Bitches Brew" Milese Davise, které oslavilo čtyřicítku loni, tu máme další legendární nahrávku stejného stáří - "Bridge Over Troubled Water" Simona & Garfunkela. Není tedy divu, že u této příležitosti vychází výroční edice připomínající nejen titulní hit, ale i další jako "El Condor Pasa", "Cecilia", "The Boxer" a další. Bude k dostání ve dvou verzích - dvoudiskové, kterou vedle původního alba doplní i bonusové CD se živým záznamem alba, a v exkluzivním provedení s DVD, které přinese v sedmdesáti minutách speciál CBS "Songs Of America" z roku 1969 a dokument "The Harmony Game: The Making Of Bridge Over Troubled Water" s novými rozhovory s oběma protagonisty.


Sto zvířat - Sto dvacet (Panther)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: ska / rock

Sto zvířat - Sto dvacet
Dvacet let na hudební scéně, to už je pořádný důvod k oslavě. Česká skupina Sto zvířat toto jubileum oslavila stylově velkým turné skupiny. Vše to uzavírá záznamem koncertu z pražské vyprodané Incheba Arény z října loňského roku, kde turné vyvrcholilo. Na album "Sto dvacet" se vměstnalo patnáct písniček, které tvoří páteř zvířecího repertoáru, a najdeme tak na něm hity ze všech sedmi předchozích alb. Na zvukové stránce alba se podíleli stálí spolupracovníci kapely Tomáš Jakl, Karel Šváb a Vladimír Pecha. Součástí bude i videoklip k písni "Škola". Album doprovodí pro Zvířata typický výpravný booklet s množstvím fotografií a rovněž vložený plakát se všemi historickými sestavami kapely.


Sunrise Avenue - Out Of Style (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / pop

Sunrise Avenue - Out Of Style
Finští Sunrise Avenue před čtyřmi roky prorazili téměř v celé Evropě debutem "On The Way To Wonderland" a nyní přicházejí již s třetí "Out Of Style". Ta přinese celkem dvanáct skladeb včetně pilotního singlu "Hollywood Hills" z pera frontmana Samu Habera, který ji napsal minulý rok během návštěvy Los Angeles. Videoklip k tomuto songu pak kapela natáčela na dnes již nefunkčním berlínském letišti Tempelhof. Zmíněný singl je zatím jedinou písničkou, kterou můžete z novinky slyšet na MySpace.com profilu formace.


Jaryn Janek - Ty lidi (Indies Scope)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Jaryn Jarek - Ty lidi
Basista Jaryn Janek se pohybuje na hudební scéně řadu let. V minulosti působil v Krucipüsku, B.S.P. nebo v Českém srdci a momentálně ho můžeme registrovat ve folk-jazzových Seven Days, Al-Yaman, v kapelách Kamila Střihavky nebo Václava Noida Bárty. Nyní ovšem připravil sólové album "Ty lidi", které se pohybuje na pomezí žánrů a přináší jedenáct autorských skladeb s řadou význačných hostů a interpretů. Rozhodl se zde nechat rozeznít několik ženských hlasů, které se přirozeně napojují na mužský element plnící zde roli zemitého základu. Na nahrávce tak uslyšíte zpívat Lenku Dusilovou, Dorotu Barovou, Janu Šteflíčkovou, Martinu Fišerovou a řadu dalších zpěváků či hudebníků. Co přesně si pod tímto představit, zjistíte poslechem alba na stránkách vydavatelství Indies Scope.


V krátkosti

  • Výběry Marie Rottrové jsou velmi oblíbené a obvykle dlouho obléhají českou hitparádu. Nejinak tomu bude jistě i v případě trojdiskové "Zlaté kolekce", kde najdete na sedmdesát písní ze všech období zpěvaččiny kariéry, od ostravských začátků až po úplnou současnost. Díky licenční spolupráci se navíc podařilo vytvořit kompletní zvukový obrázek české Lady Soul. Výběr sestavila sama Marie Rottrová a řazení nezvolila chronologické, ale spíše posluchačsky přehledné.
  • V takřka stejném duchu se nese i výběr Václava Neckáře "Život". V tradičně úzké spolupráci se zpěvákem a jeho bratrem Janem byla sestavena téměř šedesátka skladeb, ilustrujících Neckářovu dlouhou a úspěšnou kariéru. Vedle zcela nevynechatelných songů se při dělení cédéček na spíše popové, spíše rockové a spíše baladické dostalo i na méně frekventované či variantní nahrávky, doplňující časovou výseč na roky 1965 až 2005.

Dále vychází:

Amon Amarth - Surtur Rising (Mystic Production)
And One - Naghavi's Selection 97-03 (EMI)
Aristide Bruant - Du Caf'Conc'Au Music Hall (EMI)
Beardfish - Mammoth (EMI)
Bob Marley & The Wailers - Live Forever: The Stanley (Universal)
Bonnie Tyler - Total Eclipse (Universal)
Bullet - Highway Pirates (Mystic Production)
Carlos Acosta - Spartakus (BluRay) (Universal)
Debauchery - Germany´S Next Death Metal (Mystic Production)
Deicide - To Hell With God/Standart (EMI)
Domingo, Placido/Frittolie, Barbara - Verdi: The Verdi Opera Experience (Supraphon/Warner Music)
Dotma - Sleep Paralyses (Mystic Production)
Experience - The Dvorak Experience (Supraphon/Warner Music)
Fedoseyev, Vladimir/Bolshoi Choir - Dvorak: Stabat Mater (Supraphon/Warner Music)
Graveyard - Hisingen Blues (M.A.B.Records)
Great White - Absolute Hits (EMI)
Harlej - ... Máme vlka (Panther)
Choir Of The Covent St. Elisabeth Of Minsk - Various: The Nuns - Uplifting And Spiritual Voices (Supraphon/Warner Music)
Chris De Burgh - The Best Of (Universal)
Imperia - Secret Passion (Mystic Production)
Innerpartysystem - Never Be Content (EP) (EMI)
Jiří Žáček - Aprílová škola/ Bajky a nebajky (Supraphon)
Joe Bonamassa - Dust Bowl (Mystic Production)
Josephine Baker - Du Caf'Conc'Au Music Hall (EMI)
Ladytron - Best Of 00-10 (Panther)
Mastodon - Live At The Aragon (Cd+Dvd) (Mystic Production)
Mean Streak - Declaration Of War (Mystic Production)
Metallica - Garage Inc (vinyl) (Universal)
Michael Monroe - Sensory Overdrive (Universal)
Odd Dimension - Symmetrical (Mystic Production)
Paul Simon - Graceland (Sony Music)
Paul Simon - Paul Simon (Sony Music)
Paul Simon - Paul Simon In Concert: Live Rhymin' (Sony Music)
Paul Simon - Still Crazy After All These Years (Sony Music)
Paul Simon - There Goes Rhymin' Simon (Sony Music)
Pearl Jam - Vitalogy (Expanded Edition) (Sony Music)
Pearl Jam - Vs. (Expanded Edition) (Sony Music)
Protest The Hero - Scurrilous (Universal)
Různí - Hity roku 1962/Slidepack (Universal)
Různí - Late Night Tales/Snow Patrol (EMI)
Různí - Love & Death In Venica (EMI)
Různí - Sucker Punch (soundtrack) (Sony Music)
Různí - Super Hity CZ éteru III (EMI)
Různí - Top20.cz 2011/1 (Universal)
Saints - All Times Through Paradise (EMI)
Savatage - Power Of The Night '85 '2011 (EMI)
Serge Gainsbourg - Double Best Of - Comme Un (Universal)
Suidakra - Book Of Dowth (Mystic Production)
Vasco Rossi - Not Available At The Momen (EMI)
Vojta Kiďák Tomáško - Hadej kdo tě má rád (EMI)
Wizard - ...Of Wariwulfs And Bluotvarwes (Mystic Production)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY