V obýváku s Burianem a Růžičkou

23.03.2011 13:12 - Kristina Bílá | foto: facebook interpreta

Existuje několik věcí, které byste o Republic Of Two měli vědět. Nejsou totiž dva, ale hned čtyři. Naživo znějí tisíckrát lépe než z desky, a co je nejdůležitější - v hudební sféře si určují vlastní pravidla. Jak se jim tedy povedl jediný samostatný jarní koncert v Praze?

Live: Republic Of Two

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 22. března 2011
Fotogalerie

Republic Of Two, Lucerna Music Bar, Praha, 22.3.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Ať už jsou hudební ceny Anděl jakkoliv pochybné ocenění, alespoň letos osvítil akademiky Duch svatý. Titul objev roku po právu přiřkli právě indie folkovému překvápku Republic Of Two. Ne že by se bez Anděla pánové (a dáma) ztratili, je ale dobře, že se na tak skvělou desku jako "Raising The Flag" nezapomíná. Možná i díky nenadálé publicitě a díky zlatým soškám, které Mikolášovi s Jiřím stojí na pianě a na rádiu, přilákali pořadatelé do klubu tolik příchozích. Koneckonců nezáleží na tom, proč dorazili, hlavně, že sál zaplnili. Byli tak zároveň svědky historické chvíle - prostor před pódiem malé Lucerny snad poprvé obsadily židle.

Music Bar návštěvníci v minulých letech vyhodnotili jako nejlepší klub v Praze. Atmosféra se ale předem určit nedá. A tak kdo v lednu navštívil křest Republic Of Two v Paláci Akropolis, mohl v úterý jen vzpomínat na semknutější publikum a útulnější prostředí žižkovského podniku. Dva hlavní lídři toho tentokrát ani moc nenamluvili, takže je ze zdánlivě studeného dojmu vytáhla jedině vstřícnost jejich hudby. Jenže kdo by se na ně zlobil, když ke svému tradičnímu repertoáru přidali ještě vynikající předělávku "It Won't Be Long" od The Beatles či cover Southpaw? Na ten zpoza baru dohlížela Klára Nemravová, která si tu samou píseň střihla před nedávnem na jejich rozlučkovém koncertě. Publikum se navíc dočkalo i promítání zbrusu nového videoklipu ke skladbě "All I Can Hear Is Gunshots", jenž sklidil za večer zdaleka největší potlesk (někdo se odvázal a dokonce zahvízdal).

Republic Of Two, Lucerna Music Bar, Praha, 22.3.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
"Všichni ji neustále opěvují, ale copak na tom pódiu stojí jen ona?" postěžoval si nedávno naoko manažer jedné nejmenované kapely. Řeč je o cellistce Terezii Kovalové. Jenže víte co? Ona vážně skvělá je. Kdyby nebylo téhle drobné blondýnky, ztratila by kapela polovinu svého kouzla. Spojení cella s kytarami tvoří odzbrojující kombinaci, a co teprve když Terezie připojí do pozadí svůj jemný vokál? O úspěchu v prolínání mužského a ženského hlasu by vám mohli vyprávět The Subways, i když v trochu ostřejší rovině... Ženský prvek dokresluje genialitu celé formace, takže můžeme s klidnou duší Terezii obdivovat i nadále.

Pohodlný obývací pokoj - asi tak by se dala ve zkratce vykreslit podoba pódia - ošuntělá křesla, gramofon a jedna nepříliš vkusná tapeta. Největší pohodář, basák Štěpán Růžička, měl ze svého křesílka výhled na malířské plátno ožívající pod štětcem Aleše Růžičky. Kresba se rýsovala do veselých barevných tónů. Malíř prý kreslí bez rozmyslu podle toho, jaký pocit v něm vyvolávají aktuální set a atmosféra koncertu. Těžko tedy říct, čím ho museli přítomní naštvat, aby své hodinu rostoucí dílo začmáral černou barvou. Nebo se možná jen pletu a šlo o umění...

Republic Of Two, Lucerna Music Bar, Praha, 22.3.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Čtveřice odehrála skladby jak jinak než ze svého debutu. S "The Pillow" se sál nořil do hlubokého snění, u "Home" si zase většina poklepávala nožkou do rytmu a "Prisoners" nasadila husí kůži. Takoví jsou tuzemští Republic Of Two - mají mnoho poloh, přesto všechno udržují v jedné rovině folku. S nástroji čarují, a přestože nehrají na své kytary zubama, ani nevyplazují jazyky, baví se na ně dívat. Obrovská přednost českého seskupení je skromnost a lehká éteričnost. Mají navíc neuvěřitelnou schopnost vtáhnout posluchače do děje, ačkoliv ten ještě před chvílí na klidnou muziku neměl vůbec náladu. Kritici měli plnou pusu řečí o velké budoucnosti, což je sice klišé, ale každý, kdo navštívil úterní akci, si to mohl jen potvrdit. Republic se snad nikdy neomrzí!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY