V USA nastalo Fiasco

18.03.2011 10:36 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

V USA vyšly v jeden týden čtyři různorodé desky a nakonec tou nejúspěšnější byla "Lasers" Lupeho Fiasca, která předčila počiny Glee, Avril Lavigne a R.E.M. Mezi singly nadále vede Lady Gaga před Cee Lo Greenem, na trojku už vyskočila Katy Perry a Kanye West s "E.T.".
Lady Gaga - Born This Way (singl)
© facebook interpreta
SINGLY - "Born This Way" vede singlové pořadí už pátým týdnem a řekl bych, že tomu tak bude i příště. Dvojku si zatím udržel Cee Lo Green, konkurenti v podobě "E.T." a "S&M" ale dále nabírají na síle. "E.T." Katy Perry tentokrát vyhrál mezi downloady, stejně jako všechny předchozí tři singly z "Teenage Dream". Čtyři digitální prvenství pro jedno album je historický rekord. Další úspěšnou dámou je Britney Spears, její "Till The World Ends" se dostalo už na devítku.

Nejvyšší novinkou je "Landslide" Glee na dvacet trojce. Originál nazpívali Fleetwood Mac, známé jsou i covery od The Smashing Pumpkins a Dixie Chicks. Níže se Glee umístili s předělávkami "Do You Wanna Touch Me (Oh Yeah)" Joan Jett, (57), "Animal" Neon Trees (62) a "Kiss" Prince (83). Několik debutů obstaral žánr country, což jsem poznal hned podle názvu: Eli Young Band ("Crazy Girl"), Seether ("Country Song"), Eric Church ("Homeboy"), Kenny Chesney ("Live A Little"), Keith Urban ("Without You") a Easton Corbin ("I Can't Love You Back").

Naproti písničkářům s kytarou stojí potetovaní rappeři: Wiz Khalifa má na šedesát šestce "The Race", Lupe Fiasco o čtyři místa níže debutuje s "Beautiful Lasers (2 Ways)" a Snoop Dogg s T-Painem startují s "Boom" na 76. příčce.

    Top 10 - singly:
  1. Lady Gaga - Born This Way
  2. Cee Lo Green - F**k You
  3. Katy Perry feat. Kanye West - E.T.
  4. Rihanna - S&M
  5. Jennifer Lopez feat. Pitbull - On The Floor
  6. Pink - F**kin' Perfect
  7. Bruno Mars - Grenade
  8. Enrique Iglesias feat. Ludacris & DJ Frank E - Tonight (I'm Lovin' You)
  9. Britney Spears - Till The Worlds Ends
  10. Ke$ha - Blow

Lupe Fiasco - Lasers
© facebook interpreta
DESKY - Analytici jsou zázrační jasnovidci a většinou se trefují velmi solidně. Já bych Lupeho Fiasca na jedničce sám netipoval, odhadům jsem však věřil a vyplnily se. Jeho třetí album "Lasers" vyhrálo s 204 tisíci prodanými kusy. Výrazně tak překonalo debut "Food & Liquor" z roku 2006 (81 tisíc, 8. místo) i o rok mladší "The Cool" (143, 15.). Upřímně nevím, na základě čeho dosáhl tak výborného výsledku (ve srovnání s mnohem věhlasnějšími rappery nebo r'n'b zpěváky).

"21" Adele spadlo na dvojku s 133 tisíci, na dalších místech se umístily další novinky. Pátý díl Glee soundtracku si pořídilo 90 tisíc Američanů, a jen o tři tisíce tak překonalo "Goodbye Lullaby" Avril Lavigne. Výsledek kanadské zpěvačky je jejím nejhorším, nic jiného se také nečekalo, nové album je komerčně prakticky nezajímavé, až na titulní prvoplánový singl.

S 57 tisíci na pětce debutují R.E.M. "Collapse Into Now" je jejich, fíha, už patnáctá řadovka. Kdyby to někoho zajímalo, já mám nejradši "Automatic For The People" z roku 1992. O dva tisíce méně prodala country zpěvačka Sara Evans alba "Stronger". Další novinky jsou na jedenáctce a dvanáctce, a to křesťanská vymývačka mozků "Passion: Here For You", respektive "Shaolin vs. Wu-Tang" rappera Raekwony. Třicáté první místo náleží country veteránovi Kennymu Rogersovi s "The Love Of God" a finští heavymetalisté Children Of Bodom se se sedmou řadovkou "Relentless, Reckless Forever" umístili na čtyřicet dvojce.

    Top 10 - alba:
  1.  N Lupe Fiasco - Lasers (204)
  2. Adele - 21 (133, -21 %)
  3.  N Glee - The Music, Volume 5 (90)
  4.  N Avril Lavigne - Goodbye Lullaby (87)
  5.  N R.E.M. - Collapse Into Now (57)
  6.  N Sara Evans - Stronger (55)
  7. Mumford & Sons - Sigh No More (46, -16 %)
  8. ▼ Marsha Ambrosius - Late Nights & Early Mornings (41, -57 %)
  9. Justin Bieber - Never Say Never: The Remixes (40, -25 %)
  10. ▼ Různí - Now That’s What I Call Music! 37 (33, -26 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY