Taková "Slunečnice" od R.E.M.

08.03.2011 05:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Nahrávali ho v Berlíně, Nashvillu a New Orleans. Pozvali nebývale mnoho hostů. Opět využili služeb producenta Jacknifea Leea. Přesto "Collaps Into Now" není v kontextu diskografie R.E.M. stěžejním dílem. Ano, jsou to stále oni, svůj rukopis nezapomněli, ale také je to často docela nuda. Bohužel.
6/10

R.E.M. - Collapse Into Now

Skladby: Discoverer, ÜBerlin, It Happened Today, Mine Smell Like Honey, Alligator_Aviator_Autopilot_Antimatter, Me Marlon Brando Marlon Brando And I, All The Best, Oh My Heart, Every Day Is Yours To Win, Walk It Back, That Someone Is You, Blue
Vydáno: 7.3.2011
Celkový čas: 41:05
Vydavatel: Supraphon
Kdyby nás byli R.E.M. nenamlsali předchozím "Accelerate" nebo živým dvojalbem z Dublinu, možná bychom si po divné "Around The Sun" řekli: Pořád nuda, ale jde to dobrým směrem. S patnáctou řadovkou athenské kapely kolem Michaela Stipea ale nezbývá než konstatovat: Kam se hrabe na tu čtrnáctou?

Vydání alba předcházela promyšlená a fakt zdařilá marketingovaná kampaň. Až měl člověk na webu pocit, že R.E.M. jsou všude. Ať už to byla první ochutnávka "Discoverer", textové klipy k dalším písním, fanouškovské mixování "It Happened Today", uvolnění alba k poslechu týden před jeho vydáním. Průběžně samozřejmě kapele jakoby unikaly informace, třeba o pestrém složení hostů na desce.

Zájem, který se podařilo vyvolat, doprovázela i silná očekávání. Jaká ta deska tedy bude? I když se jedná pořád o stejné R.E.M., i když na albu zase pracoval opět znamenitý Jacknife Lee, "Accelerate" zůstává příliš vzdálenou metou. Pravda, nejedná se o tragický kolaps, jen jsme s kapelou už mnohokrát zažili víc zábavy, víc prožitku, víc opravdovosti, víc lehkosti. Prostě víc všeho.

R.E.M. se opakují a není se čemu divit. Za jednatřicet let jejich kariéry přicházejí s už - opakuji ještě jednou - patnáctou řadovou deskou. Albem, které mělo být pestré i bohaté na hosty, ale ve finále neposouvá jejich tvorbu vůbec nikam. Hosté buď nefungují (pomohl něčemu v "It Happened Today" Eddie Vedder, kromě toho, že si song poslechli i všichni Pearljamovci?), nebo nepřinášejí potřebnou novou jiskru (k čemu je tu Patti Smith, kromě toho, že připomíná šestnáct let stará nová dobrodružství?).

"Collapse Into Now" toho ostatně z tvorby R.E.M. připomíná mnoho, a to je jeden z jeho problémů. Snad u každé písničky vzpomenete na nějakou starší, kterou asociuje. Postrádá výraznější šmrnc, něco, co fakt zaujme, postrádá hledání dalších cest, experimenty. Zdá se, že Stipe & spol. sázejí na jistotu, bojí se, byť jen nepatrně, změnit směr rozjetého vlaku. A posluchač, který desku poslouchá a vzpomene na "Automatic For The People", "Accelerate" nebo "Green", ví, že s "CIN" stráví jen zlomek života.

Budeme-li hledat silná slova a přehánět, mohli bychom dojít k závěru, že to dokonce vypadá, jako by aktuální R.E.M. byli svým vlastním revivalem. Jsou dobrými řemeslníky, Stipe zpívá opravdu fantasticky (to mě snad na desce zaujalo nejvíc), ale utápějí se sami ve své šťávě. Nahráli jednoduché poprockové album. Nehledejte v něm žádnou hloubku. Není tam. Jako kulisa dobrý, ale od takovéhle kapely bychom měli chtít víc.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY