Jedno klišé za druhým

12.03.2011 05:00 - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Muž mnoha tváří, herec a zpěvák Jamie Foxx si pro nás nachystal novou desku "Best Night Of My Life", která je více než důkazem toho, že občas zkrátka nejde dobře skloubit dvě povolání. Jamie je výborný herec a u herectví by měl i zůstat. Občas nestačí jen dobře vypadat a mít školený hlas.
2/10

Jamie Foxx - Best Night Of My Life

Skladby: This Will Be, Best Night of My Life (featuring Wiz Khalifa), Living Better Now (featuring Rick Ross), Winner (featuring Justin Timberlake & T.I.), Freak (featuring Rico Love), Hit It Like This, Yep Dat's Me (featuring Ludacris & Soulja Boy), Fall For Your Type (featuring Drake), Gorgeous, Let Me Get You on Your Toes, (Interlude), 15 Minutes, Sleeping Pill, Rejoice, All Said and Done, (featuring Shelly Renee)
Vydáno: 21.12.2010
Celkový čas: 55:07
Vydavatel: Sony Music
Jamie Foxx je známý spíše jako herec. Ztvárnění Raye Charlese ve filmu "Ray" mu přineslo mnoho ocenění (včetně Oscara) a díky této roli si udělal jméno. Rozhodl se toho maximálně využít a mimo jiné rozjel hudební kariéru (respektive restartoval, vezmeme-li v potaz album album "Peep This" z roku 1994). Ta se sice ze začátku rozjížděla slušně, ale úspěch neměl moc dlouhého trvání. Nové, už čtvrté, album "Best Night Of My Life" sice nevyšlo úplně bez povšimnutí (ve Spojených státech se jej prodalo přes 300 tisíc kopií), ale nějaký zásadní dopad nemělo. Není se čemu divit. Při poslechu jsem prožíval všechno možné, ale rozhodně nešlo o nejlepší noc v mém životě. "Best Night Of My Life" je totiž to nejklišovitější a nejobyčejnější album v žánru R'n'B, jaké si můžete jen představit.

Jamie Foxx má možná ksicht, který se hodí na filmové plátno, ale nemá dobrý hlas, se kterým by ustál celé album. Tím nechci říct, že by neuměl zpívat, ale výrazově zní jako každý jiný zpěvák R'n'B. Pokud z rádia uslyšíte R. Kellyho nebo Ushera, tak hned poznáte, kdo zpívá skladbu. Jamiemu takové charisma v hlase chybí.

To by se dalo všechno dohnat v samotných skladbách, ale ani tam se mu nedaří, a to i přesto, že se obklopuje hvězdnými osobnostmi. Ty si snad přizval jen kvůli jménu, protože ani ty nedokážou vytáhnout desku z podprůměru. Justin Timberlake a T.I. se sešli ve skladbě "Winner" a nutno říct, že jejich albové věci jsou lepší než tahle slátanina, které se povedlo vyšplhat na dvacáté osmé místo americké hitparády. Nepomohl ani kanadský rapper Drake ve skladbě "Fall For Your Type". Skoro u všech písní máte pocit, že jste to mnohokrát slyšeli jinde a lépe. Nemluvě o otravném používání aplikace autotune (kdy je to už konečně omrzí?! To nevědí, že opakovaný vtip není vtipem?). Jediný song, který se podle mě trochu povedl, je "Freak", ve kterém Jamiemu vypomohl rapper Rico Love. Co tady jednoznačně chybí, je něco lidského. Celé to působí jako produkt a není z toho ani trochu cítit, že by do toho byť jeden jediný interpret dal srdce.

Desce také škodí to, že Jamie Foxx zřejmě přestal brát svou hudební kariéru vážně. Vzhledem k filmovým úspěchům se není čemu divit. Ke všemu má ještě vlastní rádiovou stanici (na které má vlastní show a na které vydatně propaguje svou tvorbu). Při takovém množství aktivit se zkrátka lehce ztratí koncentrace. Na předchozích dvou albech se dokázal obklopit spolupracovníky, kteří mu pomohli vytvořit zajímavý materiál. Tentokrát to bohužel nevyšlo.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY