Colours Of Ostrava nabídnou Nicka Cavea s Grinderman nebo Youssou N'Doura

01.03.2011 16:25 - Katarína Straková | foto: facebook interpreta

Youssou N'Dour
© ArtsMarketing
Jeden z nejnavštěvovanějších tuzemských festivalů Colours Of Ostrava letos oslaví desetileté výročí ve velkém stylu. "Více než v předchozích letech jsme posílili program i doprovodné aktivity," uvedla ředitelka festivalu Zlata Holušová. Podle zatím potvrzených jmen rozhodně je na co se těšit.

Mimořádně silná bude letos zahraniční scéna, na níž se vystřídají mistři ve svých žánrech. "Letos není na programu jediná malá kapela," prozradila Holušová a dodala, že ve své zemi je každý z potvrzených interpretů velmi uznávaný a každý má svou cenu. Podle ní tak bude mít letošní ročník rozhodně nejvyšší rozpočet za celou dobu fungování festivalu.

Mezi hlavní hvězdy se počítá projekt Grinderman v čele s rockovým hudebníkem a skladatelem Nickem Cavem. Spolu s ním kapelu tvoří jeho tři kolegové z The Bad Seeds, v minulých letech stihli vydat dvě desky - "Grinderman" a "Grinderman 2". V současné době připravují vydání třetího singlu z posledního alba, ten by měl vyjít 14. března.

Africkou scénu bude reprezentovat zpěvák Youssou N'Dour, jenž je chápán jako jeden z nejrespektovanějších umělců vůbec. Tento hudebník spolupracoval například se Stingem, Paulem Simonem, Wyclefem Jeanem nebo s Peterem Gabrielem, který o něm říká, že má hlas ze zlata. Snad každý pak zná hit "7 Seconds", jenž nazpíval s Neneh Cherry.

Dále na festivalu zazní mnoha cenami ověnčená skupina The Horrors, která s albem z roku 2009 bodovala například v britském týdeníku NME a dočkala se také nominace na Mercury Prize. Z dalších jmen lze zmínit například skupinu Semi Precious Weapons, jež se u nás ukázala loni v listopadu coby předskokan Lady Gaga. Nebudou chybět kombinace hip hopu a elektroniky v podobě kolumbijských Bomba Estéro či brazilská písničkářka Luísa Maita, Kostelní scénu zastoupí Stephan Micus nebo průkopník alikvotního zpěvu David Hykes. Po několika letech se na Colours vrátí také u nás oblíbená kapela N.O.H.A.

Z domácích osobností se mohou návštěvníci těšit na 5P Luboše Pospíšila, Divokýho Billa, Garage & Tonyho Ducháčka, Jiřího Schmitzera, Oldřicha Janotu, Kacu!, český mainstream zastoupí Nightwork, Sto zvířat, Tata Bojs nebo Prago Union. Chybět nebude ani skupina Republic Of Two, aktuální objev roku 2010 v cenách Anděl.

Za dříve potvrzené interprety platí kapely Apollo 440 a Blackfield, bývalý člen Dead Can Dance Brendan Perry, souboj balkánských dechovek Balkan Brass Battle s Fanfare Ciocarlia a Boban i Marko Marković Orkestar a další.

Vstupenky na Colours Of Ostrava jsou nyní v prodeji v síti Ticketpro, v e-shopu na webových stránkách festivalu a v kamenné prodejně Oriental v Ostravě. Momentálně je k dispozici omezené množství osmi tisíc lístků za 1 590 korun, po jejich doprodání hodnota vystoupá na 1 890 korun. Na místě budou k dostání za cenu 1 990 korun. Celkový počet vstupenek je omezen počtem 27 tisíc kusů, což je o 2 tisíce více než minulý rok.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY