shop.musicserver.cz
Lady Gaga, O2 arena, Praha, 17.11.2010

Ples příšer v popovém nebi

Vydáno: 18.11.2010 02:29 v sekci Naživo - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

V den, který pro českou historii tolik znamená, přijela ikona současného popu, jež má pro historii žánru zásadní význam. Lady Gaga v Praze předvedla show na světové úrovni, které k dokonalosti sice chybělo několik detailů, ale i přesto lze "The Monster Ball Tour" označit za prototyp dokonalé šou.

Live: Lady Gaga

support: Semi Precious Weapons
místo: O2 arena, Praha
datum: 17. listopadu 2010
setlist: Dance In The Dark, Glitter And Grease, Just Dance, Beautiful, Dirty, Rich, The Fame, LoveGame, Boys Boys Boys, Money Honey, Telephone, Speechless, You And I, So Happy I Could Die, Monster, Teeth, Alejandro, Poker Face, Paparazzi, Bad Romance

Lady Gaga
© gagadaily.com
Lady Gaga je zjevení, které na poli hudebního mainstreamu nemá obdoby. Svou neotřelou image, hitovými songy a naprostou oddaností žánru si v posledních dvou letech získala absolutní postavení mezi všemi svými kolegyněmi. Vydala dvě desky, debut "The Fame" se honosí označením diamantový, to znamená, že se ho celosvětově prodalo přes deset milionů kusů. Popularitu ohromných rozměrů podpořilo již druhým rokem trvající turné, se kterým se Lady G podívala i do Prahy.

Než však ve zcela zaplněné O2 areně došlo ke strhujícímu vystoupení americké zpěvačky, dav zahřívala rocková smršť jménem Semi Precious Weapons. Gaga si nemohla vybrat vhodnější předskokany. Ne ani tolik hudebním zaměřením (který s produkcí hlavní hvězdy večera příliš společného nemá), ale spíše prezentací a vystupováním. Charismatický zpěvák, oblečený do roztrhaných silonek (pod kterými, jak mnoho návštěvníků chtě nechtě zjistilo, byl zpěvák zcela nahý), poletující po pódiu ve zlatých botách na vysokém podpatku si se svými spoluhráči během pár songů podmanil většinu publika.

Lady Gaga
© gagadaily.com
Když se nedlouho po řádění předskokanů v hale úplně setmělo, nervózní čekání rozrazily první tóny "Dance In The Dark". Atmosférickou electropopovou písničkou Gaga překvapivě nenaservírovala tak, jak by se na začátek velké show dalo čekat - tedy grandiózním nástupem ve vší parádě, ale místo toho byla zpěvačka celou dobu schovaná za oponou a vidět byl pouze její stín. Se vším všudy se jí fanoušci dočkali až po úplném odhalení jeviště, na kterém se rozprostíraly okázalé dekorace první scény - neony ozářené město, v němž zpěvačka hledá cestu na "The Monster Ball", největší party ever.

Zde došlo k prvnímu z mála zaváhání. Druhou písničkou totiž byla nikdy nevydaná skladba "Glitter And Grease", která nejen že postrádala drive, ale pro naprostou většinu přítomných byla i zcela neznámá, takže na pravý začátek se muselo počkat až do následujícího megahitu "Just Dance". Při něm, ale i většině písní celé show, interpretce vypomáhalo komando tanečníků, kteří celou scénu vždy dostatečně zaplnili, a nejen díky nim se tak pořád něco dělo. Zde se přímo nabízí srovnání s Madonnou. Její show bývají totiž vždy podobně výpravné, propracované a živelné. Lady Gaga však na pražském koncertě vytáhla z rukávu trumf, který Madge bohužel nikdy nevytáhne - odzbrojující zpěv. Nejvíce se ho diváci mohli nabažit v rockových baladách "Speechless" a "You And I". První zmiňovaná místy zcela naplnila vlastní text "zcela jsem kvůli tobě oněměla", když celý sál zůstával v němém úžasu nad sílou, barvou a improvizovanou vokální akrobacií čtyřiadvacetileté zpěvačky. Tyto momenty celou vizuální mašinérii povýšily na úroveň pro většinou současných popových zpěvaček nedosažitelnou.

Lady Gaga
© gagadaily.com
Mezi písničkami Lady G hojně a dlouze vyprávěla, vtipkovala a apelovala (především na rovnost lidí a jejich práv). Některých jazykově nevybavených posluchačů se tyto pasáže zjevně vůbec nedotýkaly, ale dle celkových reakcí publika jich byla menšina. Na co však reagovali úplně všichni, byly velké hity. "Telephone" roztancovalo většinu sálu a atmosféra celého koncertu vystoupala raketově nahoru. Při závěrečné čtveřici "Alejandro", "Poker Face", "Paparazzi", "Bad Romance" tancovali snad už i pořadatelé, protože interpretce se podařilo vyvolat nepřekonatelně optimistickou a uvolněnou náladu.

Lehce kolísavá kvalita způsobená méně hitovými nesinglovými písněmi byla vždy okamžitě vyvážena následujícími monster hity, takže celkovému dojmu neuškodila. První seznámení s Lady Gaga naživo tak dopadlo vskutku nevídaně dobře. Spokojení diváci zhlédli sexy marnivou teatrální show, profesionalitou produkce a zábavností na úrovni vystoupení zpěvaček, jako jsou Kylie Minogue nebo Madonna. Jako neocenitelný bonus navíc dostali ovšem i bezchybný zpěv, pestré střídání žánrů (od tanečních fláků Gaga místy cestovala až ke glam rocku), výstřední kostýmy (jejichž střídání doprovázely vychytané obskurní videoprojekce) a vřele agresivní charisma nejpopulárnější zpěvačky současnosti. V současném popu jednoduše neexistuje výraznější interpret, který by dokázal takto bravurně propojit megalomanskou show se skutečným hudebním zážitkem.

NÁZORY
  • Líbilo (Doupik, 18.11.2010 03:05) Reagovat

    + kulisy (hlavně les v Monster), oblečky (hlavně ten co se rozvinul do vějíře), styl tančení je originální a zábavný, délka koncertu, Alejandro v živé úpravě asi nejlepší, zpívám si ho doteď, překvapivě se mi líbily i i když připravené, tak celkově dobré hlášky a jejich vyznění (= jsi hvězda, jedinečný, neboj se, ...)
    - některé nesinglovky prostě tak nefungují, někdy až moc homo, Gaga mohla zpívat více (oproti vokalistkám a playbacku), ty nejhroznějšího odstínu žluté odrostlé vlasy jsou příšerné
    Celkově každopádně zábavné a fajn, dva tisíce určitě nelituju.

  • LG (Pranger, 18.11.2010 08:11) Reagovat

    Moc hezky napsáno, mám stejný pocit :)

  • bravo (martin zoul, 18.11.2010 08:30) Reagovat

    výborná recenze. na koncertě jsem nebyl, po pravdě jsem ani neslyšel jedinou zpěvaččinu skladbu. po přečtení článku mám ale pocit, jako kdybych na koncertě byl a to je nejvyšší meta, které může recenzent dosáhnout. smekám, lukáši!

    • Re: bravo (pranger, 18.11.2010 08:49) Reagovat

      je prostě dobrej, já to tvrdim pořád :))

  • Byl jsem tam (David, 18.11.2010 08:55) Reagovat

    Souhlas s recenzí.. Byl jsem tam a super jsem si to užil byla to jízda doprovázena výbornou show a jistým ZPĚVEM!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Sia, Kylie a ikonická paruka. Spojení australských hvězd v "Dance Alone" se dočkalo klipu (18.03.2024 09:13)
- Madonna ukončí turné koncertem zdarma pro milion(y) brazilských fanoušků (18.03.2024 07:46)
- Audio: "Australská popová spolupráce snů" zní, jako by ji produkoval Ondřej Soukup. Sia a Kylie se s "Dance Alone" nevytáhly (09.02.2024 08:09)
- Australská popová spolupráce snů? Sia a Kylie Minogue ohlásily společný singl "Dance Alone" (03.02.2024 17:29)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: The Rolling Stones s Lady Gaga zahráli "Sweet Sounds Of Heaven" naživo. A je to strhující paráda (27.10.2023 14:00)
- Audio: Rolling Stones si do studia pozvali Lady Gaga a Stevieho Wondera. Výsledkem je jiskřivá balada "Sweet Sounds of Heaven" (29.09.2023 07:38)
- Nové desky 38/2023 - od Kylie Minogue přes The National po Paula Rodgerse (28.09.2023 14:30)
- Recenze: Kylie Minogue na desce "Tension" upustila od tematičnosti, sama však moc neví, co vlastně chce říct (26.09.2023 08:00)
- Kylie Minogue boří mýty o věku: "Ageismus brzy zmizí" (25.09.2023 14:46)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu