Nové desky pro 10. týden

06.03.2011 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Nastává doba velkých jmen. Těmi prvními jsou bezesporu R.E.M. a Avril Lavigne. Téhle dvojce pak sekundují rockoví Elbow, oceňovaná Švédka Lykke Li, Australanka s českými kořeny Lenka a do minulosti se vracející R. Kelly. Fado připomene Mariza, country Sara Evans, tvrdší muziku Darkest Hour a český folk duo Kieslowski.
Pokud se v pondělí 7. března vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

R.E.M. - Collapse Into Now (Supraphon/Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock

R.E.M. - Collapse Into Now
Na měsíc přesně se po třech letech vracejí R.E.M. s půlkulatým, patnáctým, albem "Collapse Into Now". Trio desku natáčelo opět s producentem Jacknifem Leem, se kterým spolupracovalo již na předchozí "Accelerate". Ten se jako držitel Grammy v minulosti podílel na nahrávkách U2, Snow Patrol, The Hives, Kasabian, The Editors, nebo Bloc Party. Nahrávalo se v New Orleans ve studiu Music Shed a v Berlíně ve slavných studiích Hansa. Závěrečný mix pak proběhl ve studiu Blackbird v Nashvillu. Skupina pozvala na nové album řadu atraktivních a hlavně jejich srdcím blízkých hostů. Nechybí Patti Smith a její dvorní kytarista Lenny Kaye, extravagantní Kanaďanka Peaches, Eddie Vedder z Pearl Jam, nebo frontman indie popových The Hidden Cameras Joel Gibb. Celou desku, jak jsme vás už informovali, si můžete poslechnout na stránkách rádia NPR.


Avril Lavigne - Goodbye Lullaby (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / poprock

Avril Lavigne - Goodbye Lullaby
Na čtvrtém studiovém albu začala Avril Lavigne pracovat již při turné k desce "The Best Damn Thing", její vznik trval tedy přes dva roky. Výsledek dostal název "Goodbye Lullaby" a největší autorský podíl na něm měla zpěvačka sama. Ačkoli to původně vypadalo, že album natočí společně s britským producentem Alexem da Kidem a bude směřovat do hip-hopových vod, nakonec zůstala u osvědčených dlouholetých spolupracovníků Derycka Whibleyho, Evana Taubenfelda, Butche Walkera a zejména skladatele a producenta Maxe Martina. Sama Avril o desce říká, že je daleko více osobní a vrací se ke staršímu, tedy více akustickému, zvuku svých nahrávek. Výjimkou je akorát první singl "What The Hell", který společně s videoklipem visí na zpěvaččině MySpace.com. Vedle něho najdete na CD dalších třináct věcí včetně skryté stopy "Alice" z filmu "Almost Alice". Pokud tedy nesáhnete po limitované deluxe edici, kam mladá Kanaďanka přidala ještě akustické verze tří písniček z alba a coververzi velkého hitu Joan Jett "Bad Reputation".


Lenka - Two (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / folk-pop

Lenka - Two
Australská zpěvačka Lenka, jíž koluje v žilách i kapka české krve, se se svou první eponymní deskou a především pak hitem "The Show" dostala do povědomí takřka po celém světě a její písničky zazněly například v seriálech "Chirurgové" a "90210". Možná se to nezdá, ale od vydání "Lenky" uteklo už notně přes dva roky, a tak není divu, že dozrál čas na pokračování s jednoduchým názvem "Two". To vznikalo částečně v jejím novém domově v New Yorku, částečně na turné a nahrávání samotné pak proběhlo v Londýně. Lenka si většinu písniček složila sama a podle prvních dvou singlů, "Rolling With The Punches" a "Heart Skips A Beat", které nahrála na své MySpace.com, to vypadá, že i ona mírně podlehla vábení elektronické hudby a tanečnějšímu pojetí. Tuzemské fanoušky pak jistě potěší i to, že nám novinku přijede představit i živě, konkrétně 3. května do pražského Lucerna Music Baru.


Tip týdne

Lykke Li - Wounded Rhymes (Supraphon/Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: indie pop / dream pop / electropop

Lykke Li - Wounded Rhymes
Švédsko, to už dnes není jen ABBA nebo Ace Of Base, ale především Robyn, kterou v poslední době doplňuje i Lykke Li. Ta vydává aktuálně své druhé album "Wounded Rhymes", které napsala společně s producentem Björnem Yttlingem z Peter Bjorn And John, s nímž spolupracovala již na debutu. Nově do týmu přibyl ještě Rick Nowels, skladatel a producent Belindy Carlisle, Dido, Ronana Keatinga nebo Colbie Caillat. Nicméně jeho role zde byla především autorská, Lykke Li stále zůstává ve vodách indie popu, a to poměrně temných vodách, a málokdo by řekl, že inspirací jí bylo Los Angeles, kde nové CD půl roku nahrávala. Jak se tedy smíchala prosluněná Kalifornie s potemnělým Švédskem, zjistíte poslechem celého alba, který jsme vám nabídli již před dvěma týdny.



Elbow - Build A Rocket Boys! (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock / indie

Elbow - Build A Rocket Boys!
Po velkém úspěchu alba "The Seldom Seen Kid" se ostrovní Elbow hlásí o slovo s "dospívající" nahrávkou. Deska "Build A Rocket Boys!" je totiž zaměřená právě na stárnutí. Pro muzikanty (a hlavně pro frontmana Guye Garveyho) se jedná o docela nostalgickou záležitost. To mohli fanoušci otestovat už ve video záznamu skladby "Lippy Kids" pořízeného přímo během nahrávání v Blueprint Studios v Manchesteru. Kromě zmíněného songu přináší album ještě dalších deset písní. Další ochutnávku v podobě klipu ke skladbě "Neat Little Rows" najdete na MySpace.com profilu kapely. Ukázky všech písní nabízí oficiální stránky Elbow.


R. Kelly - Love Letter (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: soul / r'n'b

R. Kelly - Love Letter
Fanoušci R. Kellyho si sotva vychutnali kompilaci "Epic" a už jim zpěvák servíruje jedenácté studiové album "Love Letter", které u nás dokonce vychází s několikaměsíčním zpožděním. Ač by se podle názvu mohlo zdát, že je věnováno primárně ženám, ocení ho i fanoušci klasické soulové hudby šedesátých, sedmdesátých a osmdesátých let. R. Kelly se na něm totiž nechal inspirovat umělci, jako jsou Marvin Gaye, Jackie Wilson, Donny Hathaway, Michael Jackson nebo Stevie Wonder. Jedná se opravdu jen o inspiraci, všechny písničky si totiž složil sám. Album pak obsahuje i jeden skrytý bonus v podobě hitu Michaela Jacksona "You Are Not Alone", který ale pro Krále popu R. Kelly složil taktéž. Kompletní "Love Letter" nahrál zpěvák na své MySpace.com.


Die Apokalyptischen Reiter - Moral & Wahnsinn (M.A.B.Records)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: heavy metal / folk metal

Die Apokalyptischen Reiter - Moral & Wahnsinn
Tři roky nechali němečtí Die Apokalyptischen Reiter čekat fanoušky na novou desku. Dlouhé přípravy se ale vyplatily a muzikanti přinášejí novinku s titulem "Moral & Wahnsinn" napěchovanou jedenácti novými písněmi. Jako první ochutnávku vybrali skladbu "Dr. Pest", ke které vznikl i příslušný videoklip. Už investovaný čas, úsilí a prostředky svědčí o poctivém přístupu kapely. Oslovili osvědčenou společnost Grupa13, jež pomohla také Amon Amarth nebo Behemoth. Natáčelo se v Polsku ve Vratislavi v prostorách Four Domes Pavilion a vůbec poprvé investovali do pronájmu kamery, která se používá k natáčení filmů. Pokud se vám klip a skladba líbí, poslechněte si ještě kousek "Die Boten". Najdete ho na jejich MySpace.com profilu.


Sara Evans - Stronger (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: country

Sarah Evans - Stronger
Dlouhých šest let čekali fanoušci americké countryové zpěvačky Sary Evans na její nové studiové album. Pauzu vyplnil pouze její rozvod a výběr hitů "Greatest Hits". I vzhledem k okolnostem nikoho nepřekvapí název novinky - "Stronger". Desku uvedl singl "A Little Bit Stronger", pod kterým je mimo jiné podepsána i zpěvačka Lady Antebellum Hillary Scott. Při nahrávání jí pak pomáhali lidé jako Nathan Chapman, který stojí za úspěchem Taylor Swift, bývalý pianista Elvise Presleyho Tony Brown nebo Marti Frederiksen, známý především ze spolupráce s rockovými kapelami jako Aerosmith, Def Leppard, či Mötley Crüe. Zmíněný první singl je k dispozici na MySpace.com Sary Evans.


Darkest Hour - The Human Romance (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: death metal / thrash metal

Darkest Hour - The Human Romance
Melodičtí death metalisté z kapely Darkest Hour přichystali po dvou letech nové album. V pořadí sedmá studiovka "The Human Romance" není v ničem pozadu oproti předchozí placce "The Eternal Return". Muzikanti si na ni povolali zkušeného producenta Petera Wicherse, známého jako kytaristu z kapely Soilwork nebo ze spolupráce s All That Remains. Netají se tím, že pro ně byl vždy velkou inspirací. Společně vytvořili dvanáct kousků, ke kterým nyní přistupovali trochu jinak. Velkou roli sehrál také fakt, že materiál vznikal v ne příliš veselém období. "Byla to pro nás temná a drsná doba. Myslím, že tomu deska odpovídá charakterem i svým laděním. Písně jsou plné agrese, které Darkest Hour posunuli za hranice neznáma," dodal k desce kytarista Mike Schleibaum. Jestli má pravdu, posuďte sami poslechem několika písní na MySpace.com formace. Můžete se také podívat na videoklip k novinkovému kousku "Savor The Kill".


Mariza - Fado Tradicional (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: fado

Mariza - Fado Tradicional
Hudební styl fado nezní v našich končinách moc často a zásluhu na tom, že již několikrát znělo nejen v České republice, má portugalská zpěvačka s mozambickými kořeny Mariza. Po předloňské kolekci "Terra" se tentokrát zmíněný styl objevuje hned v názvu alba - "Fado Tradicional". Ten konečně i naznačuje, že tentokrát jej Mariza nehodlá míchat s dalšími styly. Zda je to pravda, zjistíte poslechem písniček na jejím webu.


Children Of Bodom - Rentless, Reckless, Forever (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: melodický death metal

Children Of Bodom - Rentless, Reckless, Forever
Finská metalová formace Children Of Bodom potrápila své fanoušky dlouhým čekáním. Od vydání poslední desky "Blooddrunk" totiž uplynuly již tři roky. Odměnou má být posluchačům "nejlepší album vůbec", jak muzikanti desku charakterizovali. Společně s producentem Mattem Hydem vytvořili devět kousků. Jako první ochutnávku vybrali skladbu "Was It Worth It?", kterou doplnili slušivým klipem s nečekanými scénami se skateboardisty. Nahrávka bude dostupná také skrz iTunes a v této edici přinese navíc "Party All The Time", předělávku původně od amerického komika, herce a zpěváka Eddieho Murphyho.


Kieslowski - Tiché lásky (distribuce Indies Scope)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: akustický folk

Kieslowski - Tiché lásky
Duo Kieslowski je nový projekt hudebníka známého jako DKP a Marie Kieslowké. DKP působil v kapelách Bez peří a Houpací koně a také je členem doprovodné kapely Xaviera Baumaxy. S pianistkou Marií Kieslowski sází na intimitu a syrovost základního akustického zvuku kytary, piana a kontrastu dvou barevně výrazných hlasů. Výsledkem tohoto spojení je album "Tiché lásky" s desítkou písniček, mezi nimiž nalezneme i jednu, na níž duo spolupracovalo s Václavem Havelkou a Jaromírem Švejdíkem. Co si pod tím vším představit, zjistíte například na MySpace.com profilu tohoto dua.


Visions Of Atlantis - Delta (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: symfonický metal

Visions Of Atlantis - Delta
Tento týden si na své přijdou i fanoušci symfonického metalu. Jistě je potěší nová nahrávka rakouských Visions Of Atlantis, u kterých se od vydání předchozí desky "Trinity" z roku 2007 mnohé změnilo. Před dvěma lety přijali do svých řad novou zpěvačku Maxi Nil a loni přivítali baskytaristu Maria Locherca. Právě nová vokalistka si na albu střihne velkou premiéru. Jestli sklidí úspěch, můžete ohodnotit už teď - na MySpace.com Visions Of Atlantis najdete několik ukázek i celých písní. Naživo si je budete moct poslechnout v rámci letního festivalu Masters Of Rock ve Vizovicích, kde vystoupí 14. července.


Ayo - Billie-Eve (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: soul / folk / jazz

Ayo - Billie-Eve
Něco málo přes dva roky trvala německé písničkářce s nigerijsko-rumunskými kořeny Ayo příprava její třetí desky, která nese stejné jméno jako její dcera, tedy "Billie-Eve". Opět se tak můžou její fanoušci těšit na bohatý mix popu, soulu, folku, jazzu a reggae, do kterých se, soudě podle prvního singlu "I'm Gonna Dance" a dvou dalších ukázek na jejím MySpace.com, nově přimíchala i špetka rocku. Tomu odpovídá i skladba lidí, kteří s Ayo na "Billie-Eve" spolupracovali. Mezi nimi naleznete například kytaristu doprovázejícího Lennyho Kravitze Craiga Rosse, rappera Saula Williamse nebo basistku Davida Bowieho Gail Ann Dorsey.


Jessica Lea Mayfield - Tell Me (Supraphon/Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní country / rock

Jessica Lea Mayfield - Tell Me
Americké písničkářce Jessice Lea Mayfield je jednadvacet let a do této doby měla na svém kontě dvě nahrávky vydané u menších společností. Díky nim a stylu, který se nese někde na pomezí alternativní odnože country a rocku a svojí temnotou a minimalismem připomíná třeba Lucindu Williams, na sebe upozornila natolik, že si jí všimlo hudební vydavatelství Nonesuch a její třetí CD "Tell Me" již vychází pod křídly této velké společnosti. Stejně jako u předchozích nahrávek jí i tentokrát pomáhal frontman blues-rockové skupiny The Black Keys Dan Auerbach. K seznámení s několika novými písničkami, ale i staršími kousky můžete využít MySpace.com Jessicy Ley Mayfield .


Dále vychází:

Agnostic Front - My Life My Way (M.A.B.Records)
Amon Amarth - The Re-Issues (Box) (Mystic Production)
Beth Ditto - EP (Sony Music)
Daniel Hope - The Romantic Violinist (Universal)
Gustavo Dudamel/Sbyov - Hamlet/Romeo A Julie/Aj. (Universal)
Horkýže Slíže - V dobrej viere (EMI)
Horkýže Slíže - Wanted Dead Or Alive (DVD) (EMI)
I Fagiolini/R.Hollingworth - Mass In 40 Parts (Universal)
Moonsorrow - Varjoina Kuljemme Kuolleiden Maassa (Mystic Production)
Nouvelle Vague - Singers (Panther)
Pete Yorn - Pete Yorn (Supraphon/Warner Music)
Pierre Boulez - Preludium/Pelleas B Melis. (Universal)
Placebo - B-Sides:1996-2006/LIMITED (EMI)
Placebo - Live At La Cigale/Limited (EMI)
Routa Sielu - Pimeys (Mystic Production)
Různí - 100 Best Of Blue Note/Limited (EMI)
Různí - 50 Best Of Blue Note/Limited (EMI)
Různí - Clubbers Guide Ibiza 2011 (EMI)
Různí - Taneční liga 127 (Universal)
Různí - Viva Club Rotation 48/2011 (EMI)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY