Fracek z ulice

04.03.2011 13:00 - Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

Tinie Tempah si během únorového měsíce odnesl při udělování Brit Awards cenu pro objev roku. Oprávněně. Žádný jiný mužský nezpůsobil loni v UK takové pozdvižení jako Tinie. Singly sbíraly úspěchy na všech britských frontách a pokukovaly i po ostatních evropských pláních. Album "Disc-Overy" nemohlo být výjimkou.
8/10

Tinie Tempah - Disc-Overy

Skladby: Intro, Simply Unstoppable, Pass Out, Illusion, Just A Little (feat. Range), Snap, Written In The Stars (feat. Eric Turner), Frisky (feat. Labrinth), Miami 2 Ibiza (feat. Swedish House Mafia), Obsession, Invincible (feat. Kelly Rowland), Wonderman (feat. Ellie Goulding), Let Go (feat. Emeli Sandé)
Vydáno: 4.10.2010
Celkový čas: 44:45
Vydavatel: Parlophone
Aktuální hudební scéna má smůlu na nové mužské elementy. Hudbě vládnou ženy, a tak každý tvor nabitý testosteronem je na muzikálním poli velice vítaný. Jedním, kteří vtrhli do boje o fanoušky, je i dvaadvacetiletý Londýňan s nigerijskými kořeny Tinie Tempah, jehož šance na to, že bude úspěšně fungovat i za pár let, jsou velice vysoké.

Možnost, aby neupadl v zapomnění, mu dala právě jeho debutová deska "Disc-Overy", jež patří mezi nejvyrovnanější prvotiny loňského roku. Tinie, vlastním jménem Patrick Chukwuemeka Okogwu, okouzluje svým frackovitým a ležérním frázováním. S nadsázkou o něm můžeme mluvit jako o britském Kanyem Westovi. Přestože Tinie neoplývá takovým hudebním nadáním jako mistr West, nese s sebou obdobnou schopnost lidi uhranout od prvního beatu.

Tempah se na desce nechal zahrnout po vzoru amerického kolegy spoustou hudebních hostí. Sympatické je, že pokud nebudeme počítat Kelly Rowland, pozval si ke spolupráci samé debutanty včele s Ellie Goulding nebo Ericem Turnerem. I přes přehršle pomocníků pořád placka funguje dobře jako Tempahův počin. Tinie disponuje hravým flow už od prvního "Pass Out". Song, který vám možná na první poslech bude připadat skoro gangstersky, v sobě skrývá neuvěřitelnost chytlavost, která každého polapí.

Floutek Tinie z devadesáti procent hraje na rádiový éter a pro masový úspěch pořád působí jako týpek, co to pořád zkouší někde ve sklepě a snaží se odchytit od známějších kolegů to nejlepší, a to je právě na něm to sympatické. Jeho zatím velká nezávislost a nevázanost dávají prostor vyzkoušet všechny polohy, které se pro něj nabízejí. Nevynechal bohužel ani možnost zajet do slizčích podob hip hopu, kterou proměnil v ulepený song "Invincible", kde hostuje již zmíněná Kelly Rowland. Píseň jako stvořená pro nějaký kýčovitý zpomalený záběr vítězů olympijských her dobíhajících do konce je naštěstí jedinou promarněnou šancí pokusu o jedinečnost. Dobře vynikl Tempah spojit hip hop s mainstreamem, folktronikou i taneční hudbou.

Tinie Tempah umí pobavit, umí zaujmout a má na to nejlepší předpoklady vykládat dobré karty na stůl i v budoucnu. Není mu cizí žádný žánr a jeho choutky koketovat s různými styly jsou zábavné a povedené. Prosadí se i v Americe, nebo se stane na tamějším dvorečku jedním z mnoha?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY