Oasis 2.0

02.03.2011 05:00 - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Pro tu část fanoušků, která se z nedávného rozpadu kapely Oasis ještě nevzpamatovala, mám dobrou zprávu - jsou zpět! Sice mají nové jméno - Beady Eye - a nehraje s nimi Noel Gallagher, ale jinak rozdíl ani nepoznáte. Debutují albem "Different Gear, Still Speeding".
6/10

Beady Eye - Different Gear, Still Speeding

Skladby: Four Letter Word, Millionaire, The Roller, Beatles and Stones, Wind Up Dream, Bring the Light, For Anyone, Kill for a Dream, Standing on the Edge of the Noise, Wigwam, Three Ring Circus, The Beat Goes On, The Morning Son
Vydáno: 28.2.2011
Celkový čas: 51:34
Vydavatel: Sony Music
Dne 28. 8. 2009 ohlašuje Noel Gallagher, že opouští Oasis, kapelu, kterou sice nezaložil, ale která celá stála na jeho autorském přínosu. Oasis definovali britpop. Ať se na ně budeme dívat, jak chceme, tak jim nelze upřít určitý přínos a alba "Definitely Maybe" a "(What’s The Story) Morning Glory?" patří dnes již ke klasice. Poslední album "Dig Out Your Soul" vyšlo zhruba rok před rozpadem a dodnes budí rozpaky. Jedna část fanoušků tvrdí, že celé stojí na Noelových skladbách a tvorba zbytku kapely jej sráží do podprůměru. Druhá zas naopak vidí Noela jako vyschlou studnici nápadů a naopak oceňuje tvorbu zbytku kapely. Ať je to jakkoliv, mladší z Gallagherů Liam zůstal se zbytkem kapely a rozhodl se, že potáhne káru dál, i když pod novým jménem Beady Eye. Po poslechu debutového alba mi nezbývá konstatovat nic jiného, než že mohli zůstat u původního jména. Pokud by kdokoliv čekal něco jiného, tak bude těžce zklamán.

Překvapením je, že "Different Gear, Still Speeding" vlastně zas tak špatné není a celkově dopadlo o něco lépe než poslední nahrávka Oasis. Hned na začátku je třeba zdůraznit, že Noelova absence je značná. Liam s Andym Bellem (kde jsou ty časy, kdy shoegazoval v Ride?), Gemem Archerem a Chrisem Sharrockem jsou sice schopni dát dohromady obstojnou desku, ale rovnou zapomeňte na to, že byste zde narazili na klenoty typu "The Shock Of The Lightning", "Go Let It Out", "Cigarettes & Alcohol" (zbytek si doplňte sami)... Něco ale od Noela pochytili. Stejně jako on i osazenstvo Beady Eye se naučilo obstojně krást. The Beatles, Rolling Stones, The Kinks a jim podobné kapely 60. let, to je i nadále velká inspirace. Proti tomuhle nemůže nikdo nic namítat. O tom koneckonců byli celí Oasis. Problém je, že na novince kapela vykrádá už i sebe sama. A to doslova. Například "For Anyone" se až moc podobá Liamovu singlu "Songbird" z alba "Heathen Chemistry". "Kill For A Dream" je zas dvojče "Keep The Dream Alive" Andyho Bella z "Don’t Believe The Truth".

Teď k těm lepším momentům. "Four Letter Word" je slušný otvírák a dovolil bych si napsat, že nejlepší od "Rock 'n' Roll Star". "Millionare", je výborná hitovka, kterou bych si dokázal představit jako další singl. "Bring The Light" má v sobě všechno, co Oasis na posledních albech chybělo - správnou rock 'n' rollovou energii. K vrcholům alba pak patří skladba "Wigwam", která si sice trochu hraje na "Hey Jude", ale Liamovo "comin' up" dokáže vyvolat mrazení v zádech (trochu to kazí popěvek šalala) a taky závěrečná "The Morning Sun" (já vím, že trochu připomíná "Champagne Supernova", ale funguje to).

V "Beatles And Stones" Liam zpívá: "I'm gonna stand the test of time," a nemůže být dál od pravdy. I když ví, jak si zajistit publicitu, tak si osobně myslím, že Beady Eye jsou na nejlepší cestě stát se kapelou, která bude zajímat jen úzký okruh lidí. Za nějakých dvacet let už se pravděpodobně nebude ani moc vědět, že nějací Beady Eye existovali. Ale můžu se taky mýlit. "Different Gear, Still Speeding" není album roku, měsíce a ani týdne, ale má potenciál potěšit srdce fanouška Oasis, pokud na něj neklade moc vysoké nároky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY