S-KORE skončil

06.03.2011 05:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

"Já chodím na vysokou, nemám čas na hovna, koncerty za dvacku jsou pod úroveň mýho já." A tak S-KORE skončil. Nechal za sebou ne(d)oceněné nahrávky. Odešel ten nejsympatičtější z arogantních egoistů. "Je to naposled, co plivu do majku, poslední koncert než konečně odejdu." Tak "Zapomeň(te) na všechno".
7/10

S-KORE - Zapomeň na všechno

Skladby: Poslední koncert, Zapomeň na všechno, Paní doktorko, Šípková Růženka, Byl jsem stejnej, Rezignace, Charlotte Buff, Další den v ráji
Vydáno: 28.9.2010
Celkový čas: 40:04
Vydavatel: vlastní náklad
Ikona generace. Tak se ten narcis sám tituloval. A měl pravdu. Každému pod dvaadvacet, kdo u nás dělá rap, chybějí dvě věci, které S-KORE má - charisma a intelekt.

Bojovník proti všemu, co generaci, které je ikonou, tíží. To je asi nejpřesnější charakteristika Skoreho. A jeho nahrávka "Zapomeň na všechno"? Pestrá to koláž témat dnešní doby - drogy, hledání identity, fans a haters, vraždy a sebevraždy, shody a rozchody. S-KORE se ale nebojí otevřít i komnatu, ve které se krčí otázka češství a vlastenectví.

S-KORE skončil

"Vyhrál jsem. Kluk z bytovky je slavný a lidi poslouchají, co říkám. Neodcházím jako poražený. Odcházím jako vítěz." Celý vzkaz od Skoreho sleduj tady.

S-KORE je vysokoškolák, který rapem a DIY podklady kázal po celý loňský rok své pravdy skrze Bandzone.cz profil. "Je to až trapné dávat (album) tady na BZ. Jsem úplně na jiné úrovni než usiflené BZ kapelky. (...) Jsem jinde. Pokud se vám moje tvorba nelíbí, nebude se vám líbit ani tohle album," takhle S-KORE v září uvedl svou poslední nahrávku "Zapomeň na všechno", která volně navazuje na velice povedené "Dopisy z Waldheimu".

S-KORE se i tentokráte ostře vymezuje proti samplům a dává přednost živým kytarám, klávesám a synťákům. Nejdůležitější ze všeho jsou ale úderné, agresivní texty, které křičí svým výrazným hlasem. K tomu si připište i výborné frázování a kompaktní, energický sound.

Prací s hlasem se sice nemůže rovnat tuzemskému králi grajmu Smackovi, přesto jsou právě Skore a Smack těmi nejtalentovanějšími a nejvýraznějšími rappery facebookové generace. Kladem Skoreho nahrávky je pak rozhodně přesah - vlastenecký protestsong "Paní doktorko" s motivem "Doktorko Horáková, promiňte těmto lidem," výrazně baví.

Co naopak vadí? Diskotékový beat na konci titulní písně "Zapomeň na všechno" není ani tak hypnotický jako otravně davidovský. Nesnesitelné je i neustále zmiňované vysokoškolské elitářství. "Jo, taky chodím na vejšku, a co? Bez pekaře se nenasnídám a bez dělnic tabákových koncernů nevyseru." A jako vysokoškolák by nemusel být S-KORE tak homofobní - buzerantuje až přes lajnu. A také zní komicky, když se označuje za toho, kdo to tu založil. Ale jinak respekt.

P. S.: Stahuj zadarmo zde.


S-KORE - "Dal jsem ti všechno" z alba "Dopisy z Waldheimu" (2010)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY