Roxette sesadili Kabát, kdo sesadí Shakiru?

23.02.2011 18:24 - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Velké změny se udály v prodejní hitparádě. Po týdnech stagnace jsme se konečně dočkali změn. I když něco je špatně. V hitparádě se až podezřele často začaly objevovat desky, které vyšly v roce 2009. A co rádia? Tam stagnace i nadále pokračuje. Více si ale přečtěte v pravidelném komentáři domácích žebříčků.
Shakira - Loca
© facebook interpreta
RÁDIA - V minulé diskuzi pod článkem jsem slíbil, že se sem tam podívám i do slovenské IFPI hitparády. Poté, co jsem si prohlédl tu českou, mi to nedalo a musel jsem to porovnat. Tak zatímco u nás se už tři týdny v hitparádě v podstatě nic neděje a většina singlů v Top 10 je už více než pět! měsíců stará, na Slovensku mezi nejhranější singly patří novinky typu Britney Spears (u nás 20.), Jennifer Lopez (61.) nebo Avril Lavigne (16.). Novinka Lady GaGa "Born This Way" v naší hitparádě startuje na místě čtyřicátém třetím, na Slovensku na místě čtrnáctém. Z toho vyplývá jediné - čeští dramaturgové by si měli vzít příklad z těch slovenských a snažit se být trochu víc flexibilní, co se týče hraní nové hudby, a nečekat tři měsíce na to, jestli skladba bude hit v jiných státech.

Jak to tedy vypadá v té naší hitparádě? První místo má opět Shakira a Dizzee Rascal a jejich společný singl "Loca". Ve zbytku desítky se drží ta samá jména co minulý týden a nic nenasvědčuje tomu, že by se to mělo změnit. Takže pojďme na novinky. O jedné už jsem se zmínil. Lady GaGa je zpátky s novým singlem "Born This Way". Zatím je to čtyřicáté třetí místo, ale já myslím, že možná do pěti měsíců by s ním mohla vystoupat na vrchol. Druhou a poslední novinkou (novinky nějak v poslední době nejsou) je skladba "Hey (Nah Neh Nah)" od německého producentského dua Milk & Sugar. Jde o remix skladby belgické jazzrockové kapely Vaya Con Dios. Novinka je na krásném stém místě.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Shakira feat. Dizzee Rascal - Loca
  2. Duck Sauce - Barbra Streisand
  3. Black Eyed Peas - Time (The Dirty Bit)
  4. Pink - Raise Your Glass
  5. Debbi - Touch The Sun
  6. Martin Solveig feat. Dragonette - Hello
  7. Katy Perry - Firework
  8. ▲ Mohombi - Bumpy Ride
  9. B.o.B. feat. Hayley Williams - Airplanes
  10. Nightwork - Tepláky

Top 100 RÁDIO 7/2011 - novinky:
43. Lady GaGa - Born This Way
100. Milk & Sugar vs.Vaya Con Dios - Hey (Nah Neh Nah)

Roxette - Charm School
© facebook interpreta
PRODEJNOST - V prodejnách se toho naopak událo hodně. Ono bylo jasné, že Kabáty z prvního místa někdo dřív nebo později sesadí. Méně už se dalo čekat, že je sesadí švédská dvojka Roxette s novinkovou deskou "Charm School". Vypadá to, že českým fanouškům opravdu chyběli. Na druhém místě jsou teda "Banditi Di Praga" a třetí místo má Miro Žbirka, který se s deskou "Empatia" vrátil do Top 10 minulý týden. Čtvrtí jsou Nightwork s "Tepláky", pátý je slavík Karel Gott. Ten vtrhl do hitparády minulý týden s výběrem pomalých songů "Za lásku pálím svíci". Do desítky se tento týden vrací Madonna s výběrem "Celebration". Tento týden místo sedmé. Na osmém místě je nová a pravděpodobně poslední deska nového materiálu Petra Muka nazvaná "Outro".

Další novinky? Sedmnácté místo má "Tekno 58" (kdysi taky známá jako "Čágo Bélo Tekno"). Na místě dvacátém šestém je anglická písničkářka PJ Harvey s novinkou "Let England Shake". Kritika vynáší desku do nebes a je vidět, že na to reaguje i české posluchačstvo. Třicátá osmá je Australanka Natalie Imbruglia s deskou "Come To Life". A poslední bych zmínil Snow Patrol, kteří se umístili na místě čtyřicátém prvním s výběrovou deskou "Up To Now", která vyšla původně v listopadu 2009 (jako vážně, co mají všichni s hudbou z roku 2009? Snow Patrol, Madonna, Meky, Natalie Imbruglia, "Top20.cz 2009/2"... To je nějaké spiknutí?)

Top 10 - prodejnost:
  1. new Roxette - Charm School
  2. Kabát - Banditi Di Praga
  3. Miro Žbirka - Empatia
  4. Nightwork - Tepláky aneb Kroky Františka Soukupa
  5. Karel Gott - Za lásku pálím svíci
  6. Hana Hegerová - Mlýnské kolo v srdci mém
  7. Madonna - Celebration
  8. new Petr Muk - Outro
  9. Hapka/Horáček - Benefice černých koní (Best Of 1987-2010)
  10. Xindl X - Praxe Relativity

TOP 50 Prodejní 7/2011 - novinky:
1. Roxette - Charm School
8. Petr Muk - Outro
17. Různí - Tekno 58
26. PJ Harvey - Let England Shake
38. Natalie Imbruglia - Come To Life
41. Snow Patrol - Up To Now
46. Šárka Marková - Vzhůru k výškám
49. Lady Antabellum - Need You Now

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 7. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY