Nové desky pro 9. týden

27.02.2011 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Blesk z čistého nebe a novinek plný pytel. V první řadě to jsou tři zástupci ankety Sound Of 2011 Jessie J, Clare Maguire a Anna Calvi. Fanoušky Oasis potěší pohrobci Beady Eye, hiphoppery The Streets, metalisty Evergrey a Turisas, rockery Lucinda Williams a jazzmany Avishai Cohen a živák Brada Mehldaua.
Pokud se v pondělí 28. února vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Beady Eye - Different Gear, Still Speeding (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: brit pop / rock / rock'n'roll

Beady Eye - Different Gear, Still Speeding
Beady Eye - že vám tohle jméno nic neříká? A co takhle Oasis? Po odchodu Noela Gallaghera z kapely se Oasis de facto rozpadli, ačkoli spíš formálně - Beady Eye je vlastně to, co znich zbylo - Liam Gallagher, Gem Archer, Andy Bell a Chris Sharrock. "Different Gear, Still Speeding" je jejich debut. Společně s producentem Stevem Lillywhitem (The La’s, Morrissey, U2) vstoupili v červnu do RAK Studios v Londýně a během dvanácti týdnů vyprodukovali třináct hlasitých skladeb, které se pohybují syrového rock’n’rollu přes klasický pop, inspirace Jerrym Lee Lewisem a Stones až po Merseybeat či glam rock ve stylu T-Rex. Kritika na ostrovech první CD Beady Eye veskrze chválí a jsou i tací, kteří je označují za nejlepší album Liama Gallaghera od dob "(What's The Story) Morning Glory?". Zda se s tímto ztotožníte i vy, můžete posoudit na webu kapely, kde hraje několik prvních skladeb.


Jessie J - Who You Are (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / r&b

Jessie J - Who You Are
V tomto týdnu se nám představují hned tři debutanti spojovaní s anketou BBC Sound Of 2011 a první v pořadí tentokrát nemůže být nikdo jiný než celková vítězka Jessie J. Přestože je deska "Who You Are" jejím debutem, její jméno se v hudebním světě neobjevuje poprvé. Doposud byla spíše v pozadí, a to v pozici skladatelky. Je spoluautorkou hitu "Party In The USA" od Miley Cyrus a z jejího šuplíku pocházejí i hity, s kterými se prosadili Alicia Keys, Christina Aguilera, Rihanna, Chris Brown nebo Justin Timberlake. Jako doprovodná zpěvačka si zazpívala i na předloňském turné Cyndi Lauper. Ona sama miluje bláznivé převleky, piercing a výrazný make-up, a nápadně tak připomíná Lady Gaga. "Who You Are" nahrála dohromady s Dr. Lukem, Tobym Gadem, Oak a producentským triem The Invisible Men. Už toto složení spolupracovníků napovídá, že se bude pohybovat někde na rozhraní r'n'b a popu, což koneckonců potvrzují i ukázky na jejím webu.


The Streets - Computers And Blues (Supraphon/Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní hip hop

The Streets - Computers And Blues
Mike Skinner, známý lépe jako The Streets, s vydáváním nového materiálu opravdu neotálí. Po mixtape "Cyberspace And Reds" je tu deska "Computers And Blues". Jak se hudebník nechal už před časem slyšet, pátá nahrávka bude současně jeho poslední deskou vydanou pod tímto pseudonymem. Aby jeho fanoušci netesknili, snažil se na CD naskládat co nejvíce materiálu, až se dostal na finální počet patnácti písní. Ve většině z nich si navíc zahostovali zajímaví interpreti. Pro příklad jmenujme třeba Roberta Harveyho z The Music, kterého uslyšíte nejen v pilotním singlu "Going Through Hell", ale také v dalších kouscích "Soldiers" a "We Can Never Be Friends". Mike Skinner si pozval do studia také Sharlene Hecotr nebo Lauru Vane a Clare Maguire. Pokud byste se chtěli podívat na klip ke skladbě "Going Through Hell", navštivte YouTube.com. Audio ukázky najdete na rapperově MySpace.com.


Clare Maguire - Light After Dark (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop

Clare Maguire - Light After Dark
Po Jessie J, která anketu BBC Sound Of 2011 vyhrála, je tu další britská naděje. Má jméno Clare Maguire, uhrančivý pohled a podmanivý hlas, který je srovnáván s Annie Lennox nebo Stevie Nicks. Pochází z hudební rodiny s irskými kořeny a se zpěvem a psaním písní začala už v sedmi letech. Začátky ji zavedly do gospelové kapely, ovšem už v sedmnácti letech se kvůli hudbě vydala do Londýna. Dema zavěšovala na MySpace a všiml si jich i Jay-Z. Slovo dalo slovo a Clare podepsala v roce 2008 svoji první velkou nahrávací smlouvu, která vyústila až k debutu s názvem "Light After Dark". Jeho produkce se ujal Fraser T. Smith, kterého můžeme znát například ze spolupráce s Kylie Minogue nebo Adele. Za pilotní singl k debutovému albu byla vybrána "The Last Dance" doprovázená videoklipem, který uvidíte zpěvaččině webu.


The Decemberists - King Is Dead (Panther)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: folk rock / indie folk

Decemberists - King Is Dead
Indie folkoví The Decemberists vydávají po dvou letech novinkovou kolekci "The King Is Dead". Za velkou louží deska vyšla už v polovině ledna, ale k nám se dostává až teď. Podle dosavadních recenzí se tuzemští fanoušci mohou těšit na jejich zatím nejdrsnější nahrávku. V každém případě ale půjde o chytlavý a zajímavý počin, neboť již dva týdny po vydání se album dostalo na první příčku v americkém pořadníku Billborad 200. Sami muzikanti vidí nový počin jako další krok ve svém hudebním vývoji. "Poslední tři nahrávky jsme byli silně ovlivnění britským folk revivalem. Chtěl jsem se z toho už vymanit. Také bylo mým cílem zaměřit se více na americké tradice a hudbu," dodal k albu zpěvák a kytarista Colin Meloy. Jestli má pravdu, posuďte sami. Na MySpace.com stránkách kapely najdete některé z deseti nových písní. Ve skladbách "Don't Carry It All", "Calamity Song" a "Down By The Water" si navíc zahostoval kytarista R.E.M. Peter Buck.


Anna Calvi - Anna Calvi (Panther)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní pop

Anna Calvi - Anna Calvi
Ačkoli je anglická muzikantka a zpěvačka Anna Calvi na hudebním poli čerstvou debutantkou a i ona se objevila v nominacích ankety Sound Of 2011, stihla toho poměrně dost. Zahrála si po boku Grinderman, podepsala smlouvu s labelem Domino, vydala singl "Jezebel" a ve zbytku Evropy se již měsíc prohání její první eponymní album, které je o lásce, smilstvu a démonech. Jak sama vysvětluje, nahrávka popisuje vnitřní pnutí, která jsou mimo naši kontrolu a můžou nás zcela pohltit, zkoumá intimitu, vášeň a osamělost. Album vznikalo na půdě rodičovského domu, jeho demoverze se natáčela doslova ve sklepě a vše trvalo na dnešní dobu neuvěřitelné tři roky. Finální podobu dostalo ve studiích v Londýně a Francii za produkčního dohledu dlouhodobého spolupracovníka PJ Harvey Roba Ellise. Několik prvních skladeb včetně aktuálního singlu "Blackout" najdete na jejím MySpace.com.


Evergrey - Glorious Collision (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: progresivní metal

Evergrey - Glorius Collision
Po velkých změnách, které se prohnaly táborem progresivních metalistů z Evergrey, muzikanti uvádějí na trh dlouho očekávanou novinku "Glorious Collision". Novinka vznikala postupně během uplynulých dvou let a je silně poznamená personální očistou formace. V minulém roce se totiž změnila jména basyktaristy, kytaristy a bubeníka. Z dlouholetých členů zůstal jen klávesák a zakladatel - zpěvák a kytarista Tom S. Englund. Už podle skladby "Wrong", kterou Evergrey uvedli jako první ochutnávku a námět pro nový klip, je jisté, že čistka skupině nijak neuškodila. Naopak, oproti předchozí nahrávce "Torn" dostala opět prostor frontmanova manželka Carina Englund. Kromě doprovodných vokálů, kterými občas vypomohla, si naplno zapěla i v bonusové verzi finálního kousku "...And The Distance".


Avishai Cohen - Seven Seas (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: jazz

Avishai Cohen - Seven Seas
Vynikající izraelský jazzový basista, skladatel a zpěvák Avishai Cohen se po dvouleté pauze vrací s dalším studiovým albem. Následovník nahrávky "Aurora" dostal název "Seven Seas", přinese desítku nových písní, z nichž je velká část opět autorská, ale ve dvou případech sáhl Avishai Cohen i po skladbách jiných autorů. Přepracoval k obrazu svému jednu z tradičních lidových písní sefardských židů, jejíž stáří se odhaduje na několik stovek let. První ochutnávku servíruje Avishai v podobě promo videa, ale třeba i titulní skladby v živém podání na svém oficiálním kanálu YouTube.com.


In Extremo - Sterneneisen (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: folk metal

In Extremo - Sterneneisen
Neúnavní In Extremo přichystali pro své fanoušky další porci nové muziky. Tentokrát natočili album s názvem "Sterneneisen". Posluchači se mohou těšit na jejich typickou tvorbu - střednětempé chytlavé písně obohacené středověkými nástroji. Nový klip k písní "Zigeunerskat" na oficiálních stránkách In Extremo to jen dokazuje a pro další ukázky nových písní navštivte prodejní server Amazon.de. Pokud si desku budete chtít koupit, máte na výběr z několika edicí - kromě standardního CD vychází také speciální edice s DVD se záznamem živé show z Erfurtu a luxusní sběratelská verze o dvou CD, DVD a s dalšími předměty. Kompletní informace o mutacích najdete na webu kapely.


Tip týdne

Lucinda Williams - Blessed (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / americana / blues

Lucinda Williams - Blessed
Americká muzikantka Lucinda Williams je jednou z nejosobitějších současných zpěvaček blues, rocku, folku a country. Nositelka tří cen Grammy a titulu časopisu Time nejlepší písničkářka Ameriky z roku 2002 vydává právě své desáté studiové album "Blessed", kde se po countryovém intermezzu rozhodla opět více zaměřit na rock a blues. K tomu jí dopomohl především Don Was známý ze spolupráce s Rolling Stones, Bobem Dylanem, Bonnie Raitt a řadou dalších a také muzikantský tým sestavený z nejlepších hudebníků současné country a blues hudby. "Blessed" přináší dvanáct skladeb zpívaných jejím typickým chraptivým hlasem, mezi nimiž naleznete několik věcí, kde ji vypomohl hlasově i instrumentálně Elvis Costello, či blues-rockovou skladbu "Buttercup". Ta je nejen prvním singlem, ale i poctou někdejšímu soundu Rolling Stones. Společně s titulní "Blessed" si ji můžete poslechnout na MySpace.com Lucindy Williams.



Gang Of Four - Content (Panther)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: post-punk

Gang Of Four - Content
Někteří jistě ani nečekali, že se o Gang Of Four bude ještě vůbec někdy psát. Kapela ale všechny překvapila novým albem "Content". Novinka je nástupce šestnáct let staré studiovky "Shrinkwrapped". Skupina se totiž dva roky po vydání této desky rozpadla a oslavila návrat až v roce 2004. Rok na to připomněli muzikanti své dřívější písně v kolekci "Return The Gift". Na novinku umístili desítku nových písní. Jednu z nich "You'll Never Pay For The Farm" si můžete poslechnout na MySpace.com profilu Gang Of Four. Na oficiálních stránkách formace si ji můžete i stáhnout.


Brad Mehldau - Live In Marciac (Supraphon/Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: jazz

Brad Mehldau - Live In Marciac
Americký jazzový pianista Brad Mehldau takřka pravidelně vydává záznamy svých koncertů a po třech letech od desky jednoduše nazvané "Live" přináší novinku "Live In Marciac". Ovšem na rozdíl od předchůdce, který nahrál v triu, byl v tomto případě na pódiu sám. V balení pak naleznete vedle dvou audio disků i DVD s video podobou celého koncertu. Jak je u Mehldaua zvykem, mezi jeho vlastními skladbami či klasikou Cole Portera a dalších zazněly i předělávky Kurta Cobaina, The Beatles či Radiohead. Krátké ukázky všech skladeb "Live In Marciac", které se někteří kritici nebojí konfrontovat i s legendárním "Köln Concert" Keitha Jarretta, naleznete na stránkách vydavatelství Nonesuch.


Asian Dub Foundation - A History Of Now (Panther)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: dub / drum'n'bass

Asian Dub Foundation - A History Of Now
Britští pionýři dubcore Asian Dub Foundation navazují na tři roky staré album "Punkara" novým počinem "A History Of Now", ačkoli jedenáctka písniček přináší mírně inovovaný zvuk. ADF sice stále zůstávají věrni kombinování dubu, punk rocku, dancehallu a dalším, nicméně pro rok 2011 přicházejí s inovacemi v podobě použití živých bubnů či širšího záběru dalších akustických nástrojů jako flétny, smyčců a podobně. První ohlasy tak hovoří o daleko mohutnějším zvuku. Zda to je pravda, můžete zkoumat z ukázek v internetovém obchodě Amazon.co.uk.


Mohombi - Movemeant (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: dancehall / hip hop / reggae fusion

Mohombi - Movemeant
Tanečním objevem loňského podzimu je projekt Mohombi, který prorazil hitem "Bumpy Ride". Tato píseň již zaznamenala obrovský úspěch v celé Evropě i u nás. Za projektem stojí producent RedOne (Lady Gaga, Alexandra Burke, Kat DeLuna), který vloni založil své vlastní vydavatelství. Prvním koněm v jeho stáji je právě Mohombi a prvním počinem debut "Movemeant". Kořeny tohoto zpěváka jsou rozestoupeny mezi Švédskem a Kongem, a není proto divem, že se u něj mísí nejrůznější styly od dancehallu přes hip hop až po taneční pop s africkými vlivy. Na CD se vedle Akona, kterého uslyšíte v druhém singlu "Dirty Situation", objevují jako hosté i Nicole Scherzinger, Nelly, Pitbull a další. Videoklipy k prvním třem singlům prezentuje zpěvák na svém webu.


Hellyeah - Stampede (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / metal

Hellyeah - Stampede
Američtí Hellyeah mají na kontě teprve druhou studiovku, ale už o nich ví celý svět. Nástupce čtyři roky starého eponymního debutu "Stampede" vyšel ve světě už v polovině minulého roku, ale v Česku se z něj fanoušci budou radovat až od pondělí. Nahrávka obsahuje jedenáct kousků, které si muzikanti produkovali výhradně sami. Vybrali z nich dva singly "Hell Of A Time" a "Better Man". Společně s dalšími novinkovými kousky si je můžete poslechnout na MySpace.com profilu formace. Pokud navštívíte oficiální stránky kapely, najdete ke zhlédnutí hned několik nových videoklipů včetně těch singlových.


Jeff Beck - Rock 'N' Roll Party (Honoring Les Paul) (Supraphon/Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock'n'roll

Jeff Beck - Rock 'N' Roll Party (Honoring Les Paul)
Jeden z nejlepších světových kytaristů světa Jeff Beck navštíví za pár měsíců při svém turné i Prahu, a kdo se už nemůže dočkat, jistě nepřehlédne jeho nové živé album "Rock 'N' Roll Party (Honoring Les Paul)". Jak již napovídá název, v tomto případě nepůjde o jeho vlastní skladby, ale o poctu dalšímu vynikajícímu kytaristovi Les Paulovi, který předloni zemřel. Dvacítka živých skladeb, nahraných v newyorském Iridium Jazz Club za podpory Briana Setzera, Imeldy May, Darrela Highama a dalších, se tak vrací nejen k jazzovému a countryovému inovátorovi a skladateli, ale i ke spoluautorovi jedné z nejslavnějších kytar Gibson, která nese jeho jméno a jejíž model nechybí ve sbírce snad žádnému ze světových kytaristů, Slashem počínaje a Jimmym Pagem konče. Jakou poctu mu tedy Jeff Beck složil, zjistíte pomocí ukázek v internetovém obchodě Amazon.com.


Turisas - Stand Up And Fight (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: folk metal

Turisas - Stand Up And Fight
Vedle folkmetalových In Extremo se s novou deskou hlásí o slovo žánrově příbuzní Turisas. Po třech letech od vydání "The Varangian Way" nachystali pomalovaní válečníci třetí studiovku "Stand Up And Fight". Na předchozí nahrávku navazuje, ale není to přímo její druhá část. Písně se tématicky zabývají jedenáctým stoletím a Byzantskou říší, přičemž se dají aplikovat i na moderní společnost. Hudebně se kapela snažila začlenit vícero progresivních prvků, jako třeba rock osmdesátých let. Vůbec poprvé použili opravdové smyčce a dechové nástroje. Sami se přesvědčte poslechem ukázek na jejich MySpace.com.


Keren Ann - 101 (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: indie pop / folk

Keren Ann - 101
Izrael má tento týden v Nových deskách hned dva zástupce. Po již zmíněném Avishai Cohenovi je to ještě Keren Ann, která ale už v židovském státě nežije - jejím domovem se stala především Paříž a také New York. Nicméně její příznivci si museli počkat na následovníka eponymního alba dlouhé čtyři roky. První singl z novinky "101" ovšem naznačuje, že se Ann za tu dobu posunula dál. V "My Name Is Trouble", který nahrála na své MySpace.com, uslyšíte syntetizátorový podklad, výraznou basovou vsuvku nebo jemné tikající beaty. Zda bude takový i zbytek desky, budeme vědět až po jejím poslechu.


V krátkosti

  • Fanoušci Jiřího Schelingera letos oslaví hned dvojité výročí - jedno veselé (šedesát let od narození) a bohužel i to druhé - smutné (třicet od tragické smrti). U této příležitosti vychází i 3CD výběr "Čas 51:71:81". První disk je přehlídkou Jiřího interpretačního kumštu v českém repertoáru bubblegumovém, ale také filmovém či tanečním. Druhý je ve znamení Schelingera jako autora hudby a poslední díl je věnovaný převzatým skladbám kapel jako The Beatles, Deep Purple nebo Black Sabbath. Částečné rekonstrukce se tu dočkal projekt Zemětřesení a dojde i na kuriozity. V bookletu najdete také životopis, bilanční rozhovor s bratrem Milanem i řadu vzácných fotografií.
  • Skvělý ohlas podzimního studiového alba Hany Hegerové "Mlýnské kolo v srdci mém" byl podnětem k vytvoření speciální edice doplněné o DVD. Rozšířené vydání nabízí časosběrný dokument režiséra Tomáše Hodana o natáčení, Haně Hegerové, muzikantech a lidech kolem ní, o křtu CD i dalších zajímavostech. Zpěvačka nás zcela výjimečně pustí do studia, na foto session či do zákulisí před vystoupením. Obsahuje také stylizovaný dokument "Kde lampy bloudí", ve kterém respektovaný režisér Jakub Kohák vytvořil neodolatelně sur- i realistickou koláž scén z malého, ztraceného nádraží, s paní Hegerovou v železničářské uniformě a s jejími hosty v tajemném podzemí.

Dále vychází:

Antal Dorati - Hary Janos/Orchestral.Skl. (Universal)
Antonín Dvořák - Vrcholné smyčcové kvartety (Supraphon)
Assassin - Breaking The Silence (Mystic Production)
Beethoven - Piano Concertos/Barenboim (EMI)
Before The Dawn - Deathstar Rising (M.A.B.Records)
David Minasian - Random Acts Of Beauty (Mystic Production)
Days Of Anger - Death Path (Mystic Production)
Deadlock - Bizzaro World (Mystic Production)
Erik Truffaz - Bending New Corners (EMI)
Erik Truffaz - Dawn (EMI)
Erik Truffaz - Mantis (EMI)
Erik Truffaz - Out Of A Dream (EMI)
Erik Truffaz - Revisite (EMI)
Ewa Farna - Mels Me Vubec Rad/Slidepac (Universal)
Firebird - Double Diamond (Mystic Production)
Grave Digger - The Ballad Of Mary (Mystic Production)
Harry Connick Jr. - In Concert On Broadway (Sony Music)
Hawkwind - Blood Of The Earth (Panther)
Jag Panzer - Scourge Of The Light (Mystic Production)
Jolly - Audio Guide To Happiness (EMI)
Kamakawiwo'Ole Israel - Somewhere Over The Rainbow - The Best Of (Universal)
Kid Cudi - Dat Kid From Cleveland (Panther)
Les Mccann, & Eddie Harris - Swiss Movement (Supraphon/Warner Music)
Ludwig Van Beethoven - Symfonie (Komplet) (Supraphon)
Marta Argerich - Friends Live/Lugano2010 (EMI)
Martina Janková - Voyage (Supraphon)
Mercenary - Metamorphosis (Mystic Production)
One Man Army And The Undead Quartet - The Dark Epic (Mystic Production)
Pharrell Williams - Billionaire Boys Club (Panther)
Rachmaninov - Symph.No.2/Pappano (EMI)
Různí - Club Dance 2011 (Universal)
Různí - Hity Roku 1960 (Universal)
Scritti Politti - Absolute/Best Of (EMI)
Sea Of Bees - Songs For The Ravens (Universal)
Shakra - Back On Track (Mystic Production)
Jim Tomlinson/Kent Stacey - The Lyric (EMI)
Voodoo Circle - Broken Heart Syndrom (Mystic Production)
Wolfchant - Call Of The Black Winds (Mystic Production)
Yuja Wang - Rapsodie /Klavirni Konc.2 (Universal)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY