Nové desky pro 8. týden

20.02.2011 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Příští týden bude poněkud chudší, a tak se vedle britského objevu zpěvačky Rumer, posmrtného alba Petra Muka, německých rockerů Long Distance Calling či soundtracku k "True Grit" představí i mluvené slovo Jana Wericha, Zdeňka Svěráka a v kombinaci s jazzem i Salonu Cimrman. Tip týdne si ale vysloužil folk The Low Anthem.
Pokud se v pondělí 21. února vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Rumer - Seasons Of My Soul (Supraphon/Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / soul / jazz pop

Rumer - Seasons Of My Soul
Pod jménem Rumer se skrývá jednatřicetiletá zpěvačka Sarah Joyce, která se narodila v Pákistánu. Strávila deset let v různých krátkodobých zaměstnáních, aby se mohla ve volném čase věnovat hudbě. Prodávala popcorn, pracovala v hotelu, opravovala iPody a přitom klepala na dveře gramofirem. Všimli si jí až lovci talentů při jejím vystoupení a to jí otevřelo dveře k producentovi Stevu Brownovi, se kterým natočila debut s názvem "Seasons Of My Soul". Na něm zamířila někam mezi pop, soul a lehký jazz. Díky tomu ji hudební kritika přirovnává ke Karen Carpenter nebo Carole King a o spolupráci s ní projevili zájem takové hudební veličiny, jako jsou Burt Bacharach, Jools Holland nebo Elton John. V Británii, kde album vyšlo již koncem minulého roku, se prodalo třicet tisíc kusů a Rumer se s ním vyšplhala na třetí místo britského žebříčku. Několik písniček, včetně singlů "Slow" a "Aretha" si můžete poslechnout na jejím webu.


Petr Muk - Outro (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop

Petr Muk - Outro
Loňská smrt Petra Muka zasáhla jeho příznivce velmi nečekaně. Přišla akorát v době, kdy zpěvák vydal svoje nové album "V bludišti dnů", s nímž sklízel u kritiky úspěch. Nyní se ukazuje, že odešel i od další rozdělané práce. Po nalezení nových spolupracovníků a vybudování vlastního studia se objevil přebytek songů, s nimiž se počítalo už na další album, které chtěl natočit a co nejdříve vydat. Zůstaly v nejrůznějším stupni rozpracování od již kompletně nazpívaných v češtině až po demosnímky ve "svahilštině". Novinka "Outro" tedy přináší úplně poslední Mukovy nahrávky, doplněné několika dalšími s tou dobou spjatými. Najdete tu ukázky z plánovaného alba, instrumentální předěly pro připravované turné, východiska Luďka Fialy (hudebník a producent posledního alba) a Jana Dvořáka (textař, dlouholetý spolupracovník) k příštím Mukovým verzím, rádiové verze singlů či zcela neznámou novou slovenskou písničku s Lacem Lučeničem.


Long Distance Calling - Long Distance Calling (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: post-rock

Long Distance Calling - Long Distance Calling
Německá post-rocková formace Long Distance Calling se po dvou letech hlásí o slovo s novou deskou. Tentokrát si hudebníci s názvem vrásky nedělali a spíš se zaměřili na koncept, který titulu zcela odpovídá. Pětice muzikantů se na nahrávce soustředila na témata jako čas, vesmír a vzdálenost. "My všichni jsme jen malou částí neustále se vyvíjejícího vesmíru. Je to naše třetí nahrávka a je velmi důležitá," tvrdí. Jestli si Long Distance Call novinkou skutečně obhájí své místo na hudební scéně, posuďte sami. Na jejich MySpace.com najdete jednu ze sedmi nových skladeb "The Figrin D'an Boogie".


Jan Werich - Poklady z archivu (Supraphon)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: mluvené slovo

Jan Werich - Poklady z archivu
Supraphon pravidelně vydává archivní nahrávky s Janem Werichem a nyní se tvůrci kolekce opět ponořili do hlubin těchto fondů. Na CD s jednoduchým názvem "Poklady z archivu" vycházejí záznamy, z nichž část pochází z anonymních, nedatovaných zdrojů, některé jsou naopak velmi přesně označeny. Mezi nahrávkami vyčnívá Werichova řeč k výstavě Milenium Judaicum Bohemicum z roku 1968 z archivu Jindřicha Kučery, několik málo známých záznamů z archivu Ondřeje Suchého, z rozhlasového Gramotingltanglu pochází přemítání o kontrašpionáži a supraphonské fondy se přidaly úvahou o básníku Villonovi a následnou písní "Hej, pane králi". Bonus připomíná alter ego Jana Wericha anglickým projevem Jiřího Voskovce, jímž odpovídal na Werichův proslov k tisíciletí judaismu v Čechách.


Destruction - Day Of Reckoning (M.A.B.Records)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: thrash metal

Destruction - Day Of Reckoning
Když se metalisté z Destruction do něčeho pustí, výsledky na sebe nenechají dlouho čekat. Kapela začala loni v červenci s nahráváním nové desky a už po půl roce se chystá představit nový materiál posluchačům. "Day Of Reckoning" je v pořadí jedenáctou nahrávkou kapely a tvoří ji jedenáct nových písní. Songy mají potěšit zejména oldschoolové fanoušky. Koncept novinky objasnil nejlépe zpěvák Schmier: "Poslední člověk na zemi čelí konci světa. Díky tomu je nahrávka zuřivější a také její obal je poutavější." Jestli jsou nové písně plné zla, můžete posoudit už teď. Navštivte MySpace.com profil Destruction a poslechněte si kousky "The Price" a "Hate Is My Fuel". Ke druhé zmiňované vznikl i videoklip, který najdete na YouTube.com kanálu vydavatelství Nuclear Blast Records. Naživo si novinku budete moct poslechnout 12. března v brněnském klubu Fléda, kde zahrají společně s Overkill a Heathen.


Carter Burwell - True Grit (soundtrack) (Supraphon/Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: filmová hudba

Carter Burwell - True Grit (soundtrack)
Tento týden vstoupil do českých kin film pod názvem "Opravdová kuráž" (v originále "True Grit"), western podle bratří Coenů, kteří mají na svém kontě takové filmy jako "Fargo", "Bratříčku kde jsi?" nebo "Tahle země není pro starý". Jedná se o remake stejnojmenného filmu, u nás uváděného pod názvem "Maršál", s Johnem Waynem, který za svou roli šerifa Cogburna získal v roce 1969 Oscara. V nové verzi se objeví například Jeff Bridges, Matt Damon, Josh Brolin a další. Hudbu k filmu napsal dlouholetý spolupracovník Coenů Carter Burwell. Jeho hudba vedle jejich filmů zněla například u snímků jako "Kinsey", "Tři králové" a v poslední době především u trháku "Stmívání". Ukázku všech skladeb složených k "True Grit" naleznete na Burwellově webu.


Scheepers - Scheepers (Mystic Production)

web / MySpace.com / psali jsme
žánr: metal

Ralf Scheepers - Scheepers
Kromě Destruction potěší fanoušky metalu ještě Ralf Scheepers. Čtenáři si ho mohou pamatovat jako frontmana heavy metalových Primal Fear a nyní budou moct docenit jeho kvalit na sólovém debutu. Jednoduše pojmenovaná deska "Scheepers" obsahuje dvanáct songů, na kterých se podílela řada zajímavých hostů. Vedle Kaie Hansena z Gamma Ray nebo bývalých členů Primal Fear si zpěvák do jedné skladby pozval také Tima Rippera Owense, jenž dříve působil v Iced Earth.


Zdeněk Svěrák - Pan Buřtík a pan Špejlička (Supraphon)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: mluvené slovo

Zdeněk Svěrák - Pan Buřtík a pan Špejlička
V loňském roce vyšla Zdeňku Svěrákovi knížka pro děti "Pan Buřtík a pan Špejlička". V ní čtenáři našli tři příběhy komických přátel, z nichž dva Zdeněk Svěrák napsal kdysi svým malým dětem a poslední povídku dokončil v minulém roce právě pro tuto knížku. Ta nyní dostala i svoji stejnojmennou audio podobu. Četby na mikrofon se ze zcela pochopitelných důvodů ujal sám autor, jenž je v tomto případě jedinečným a nejlepším interpretem. Scénickou hudbu pak nemohl obstarat snad nikdo jiný než Jaroslav Uhlíř. Audioknihu, tak jako knižní vydání, doprovázejí ilustrace Jiřího Votruby.


The Quireboys - A Bit Of What You Fancy (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hard rock / blues rock

The Quireboys - A Bit Of What You Fancy
Osazenstvo britské formace The Quireboys se na hudební scéně sice může řadit už k veteránům, ale jejich tvorba rozhodně nestárne. O tom svědčí i reedice jejich debutové nahrávky "A Bit Of What You Fancy". Deska totiž letos slaví dvacetileté narozeniny a k fanouškům míří obohacená o osm bonusových kousků. Jedná se o demonahrávky některých písní ze samotné řadovky. Všech dvanáct původních skladeb prošlo důkladným remasteringem a digitálním přečištěním.


Tip týdne

The Low Anthem - Smart Flesh (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: indie folk

The Low Anthem - Smart Flesh
První tři alba vydala čtyřčlenná skupina The Low Anthem pocházející z amerického Rhode Island vlastním nákladem a právě jejich třetí album s provokativním názvem "Oh My God, Charlie Darwin" zaujalo natolik, že kvartet získal kontrakt s vydavatelstvím Nonesuch, které tuto desku vydalo již celosvětově. Novinka "Smart Flesh" na zmíněné CD navazuje a velmi neobvyklé bylo už místo jejího vzniku. Nahrávalo se totiž v továrně na těstoviny a díky tomu má nahrávka zvláštní rezonující zvuk. The Low Anthem na ní zvolili velmi poklidný indie folk, který již hraničí s minimalismem, ovšem některými písničkami se vrací zpět k svým folk rockovým kořenům. "Smart Flesh" si můžete v předstihu poslechnout na stránkách rádia NPR.



Salon Cimrman - Jazzman Cimrman (Supraphon)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: mluvené slovo / jazz

Salon Cimrman - Jazzman Cimrman
Jedno z mála veřejných vystoupení Salonu Cimrman reprezentovaného Jiřím Šebánkem a jazzmanem instrumentalistou Karlem Velebným, kteří stáli původně také u zrodu Divadla Járy Cimrmana, se uskutečnilo v roce 1985 v pražské Malostranské Besedě. Nabízený titul vznikl z nahrávky tohoto salonu; ve zkrácené verzi vyšel pořízený zvukový záznam na gramofonové desce v tehdejším vydavatelství Panton. Pro současné milovníky Cimrmanova díla bude CD "Jazzman Cimrman", které je typické spojením jazzu v podání skvělého S+H kvartetu Karla Velebného a mluveného slova, jistě překvapením.


Dále vychází:

Benedictum - Dominion (Mystic Production)
Betzefer - Freedom To The Slave Makers (Mystic Production)
Dalriada - Ígéret (Mystic Production)
Davide Mattioli - Siamo Una Cosa Sola (EMI)
Flotsam & Jetsam - The Cold (M.A.B.Records)
Helrunar - Sól (M.A.B.Records)
Marillion - Live At Cadogan Hall (Mystic Production)
Moonsorrow - Varjoina kuljemme kuolleiden maassa (Universal)
Omnium Gatherum - New World Shadows (Mystic Production)
Primordial - Storm Before Calm (Mystic Production)
Procol Harum - Then & Now (M.A.B.Records)
Rainbow - Classic/Slidepack (Universal)
Různí - 6x6/Easy Listening (EMI)
Různí - 6x6/Eighties (EMI)
Různí - 6x6/Rock (EMI)
Různí - 6x6/Seventies (EMI)
Různí - 6x6/Sixties (EMI)
Různí - Armada Trance 11 '2011 (2 (EMI)
Různí - Best Of Dance 1/2011 (Universal)
Serenity - Death & Legacy (Mystic Production)
Ten - Stormwarning (Mystic Production)
Vreid - V (Mystic Production)<


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY