50+

16.02.2011 05:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Pokud je vám pod padesát, soubor senilních příběhů "Teď a tady" Davida Kollera nevyhledávejte. Ztráta času. Po konzumaci lepkavé směsi totiž budete v Kollerově diskografii důsledně pátrat, kde se stala chyba. Nejlepší tuzemský zpívající bubeník natočil desku, která dodává slovu patos zcela nový rozměr.
2/10

David Koller - Teď a tady

Skladby: Začnu s tebou, Ty a já, Teď a tady, Prázdný místa, Nech to být, Chlapcům hoří oči, Extáze, Best of Ty a já, Zhasněte lampióny
Vydáno: 15.11.2010
Celkový čas: 30:50
Vydavatel: Championship Music
Dokud Petr Muk zpíval pro romanticky naladěné černokabátníky v Oceánu a Shalomu, byl za boha. Stejně tak David Koller, když líbal pubertální pankerky v Puse a zpoza činelů v Lucii objímal ty méně ortodoxní černokabátnice. Když se Muk vydal na sólovou dráhu, svých předchozích děl se (snad vyjma "Dotyků snů") kvalitativně nedotkl, podobně jako Koller. Jen nerad budím na věčnost spícího Muka, ale symbolika aktuálního Kollerova alba ke konfrontaci přímo vybízí. Nihilistický název "Teď a tady", stejnojmenná skladba, píseň s titulkem "Ty a já", synth-spirituální vozáryovský úvod u "Extáze". Mám pokračovat?

Před čtyřmi lety vydal David Koller nedoceněnou melancholii "Nic není nastálo", která sice neobsahovala vyjma pilotního singlu hit na první poslech, ovšem hity na poslech druhý třetí byla doslova prošpikována. To samé se žel bohu nedá říci o Kollerově novince, která pod přesládlými, kýčovitými texty a drsňáckými aranžmá žádný umně ukrytý poklad nenabízí.

"Teď a tady" je produkcí do zánovních aut vysloužilých buržoustů, kteří chytili druhou mízu a shánějí hudební doprovod pro večerní jízdy Prahou. Je to soundtrack ze zadních sedadel lexusu, kde se snažíte k melodramatu přimět blonďatý kep, jenž potřebuje k vlhkosti nějakou tu instantní romantiku.

Koller se na novém albu degradoval do pozice českých No Name, kteří umějí také zpívat jen o lásce (a vlastně ani to neumějí). Kam zmizela Kollerova výjimečnost? I když se oprostíme od kultu Lucie, má David Koller ve svém repertoáru desítky kvalitních, autentických písní. Z alba "Teď a tady" k nim ale žádná nepřibude - "Nech to být" by mohla klidně zpívat Aneta Langerová (a díky černoškám, chlapečkům a zvířátkům by to navíc byla dost pikantní záležitost), "Chlapcům hoří oči" zase Vypsaná fiXa.

Kam zmizela Kollerova jedinečnost? A neříkejte mi, že už díky svému cévéčku nemusí na tomhle cédéčku nikomu nic dokazovat, že si Koller stvořil album pro sebe.

P.S.: Zda kolegové na musicserveru s recenzí budou souhlasit, či naopak jí oponovat, se dozvíte brzy v chystané makrorecenzi.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY