Kde se vůbec vzal?

14.02.2011 05:00 - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Justin Bieber. Jméno, které koluje snad každou diskuzí na YouTube.com, média jsou plná zpráv o jeho nezištných snahách na záchranu zvířátek v Africe, léčbu dětí v nemocnicích a získávání dívčích srdcí. Stačí, aby byl na pár hodin hospitalizován, a za chvíli o tom ví i paní Marie z Horní Dolní.
Justin Bieber for PETA
© facebook interpreta
Ale pozastavil se někdo nad tím, proč se to vše týká zrovna Justina? Co ho činí tak výjimečným? Které charakterové vlastnosti a životní skutky mu zajistily tolik pozornosti? Zkrátka, jaké je tajemství tohoto superdítěte?

Tak předně několik faktů. Justin ještě nemutoval, jeho životní zkušenosti pravděpodobně nejsou o moc větší než zkušenosti jakéhokoliv jiného teenagera, jeho účes paroduje jeho samotného a jeho hudební dispozice nejsou jakkoliv nadprůměrné. Jediná věc, která se mu zatím povedla, je nezestárnout. Bravo! A pak je tu samozřejmě ještě to extrémně otravné video k ještě otravnější písničce "Baby", jež se z jakéhosi důvodu stalo nejsledovanějším videem celého internetu.

Zajímavé je, že velice podobně na tom byla ještě nedávno i taková Paris Hilton. Také nikdy nic pořádného nedokázala (pokud nepočítáme fakt, že se narodila do velice bohaté rodiny), stačila pouze natočit domácí lechtivé záběry a přes noc (doslova) se z ní stala hvězda. To se Justinovi zatím (naštěstí) nepovedlo, ale přesto je o něj zájem stejný jako o Paris v období její největší slávy, kdy nebylo dne, kdy by čtenáři nebyli vystavováni titulkům a zprávám o tom, jaký má dnes čivava hotelové dědičky na sobě obleček nebo s kterou další celebritou si to Paris rozdala.

Justin Bieber
© last.fm
Jenže u Justina Biebera se celý kolos popularity rozrůstá do slušně děsivých rozměrů. Je mu šestnáct, ale už vydal autobiografii (jediným obstojným vrcholem této knihy musí být pasáž, kdy úspěšně zvládl bolesti při dorůstání jedniček), do kin se brzy přižene celovečerní film o něm samotném (sakra, ten kluk se má fakt rád), v Severní Americe bude otevřena síť prodejen s Justinovými produkty (zda se mezi nimi objeví i paruka ve tvaru kastrolu, je zatím neznámé) a několik reedic jeho alba.

Zajímá Justinovy fanoušky vůbec jeho hudba? Není to spíš už jen takový jeho koníček, který brzy stejně s nevyhnutelnou mutací bude muset zůstat na rekreační úrovni? Těžko říct, přesto by mě nenapadlo, že od vítězství úvodního songu k dětské bizarnosti Teletubbies v britské hitparádě dojde v hudbě k něčemu absurdnějšímu, než je Justin Bieber. Dětské hvězdy sice nejsou ničím novým, ale hotová mánie kolem jedné takové už tu nebyla poměrně dlouho. A tak se naposledy ptám - kde se Justin vůbec vzal a co z něj udělalo takovou hvězdu? Zatím jsem nenašel uspokojivé odpovědi. Možná pomůže, když si znovu pustím ten slavný videoklip...

... Bohužel. Stále nic.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY