Špetka lupajícího undergroundu pod slavící lebkou

31.01.2011 13:00 - Martin Višňa | foto: facebook interpreta

Šest let trvalo, než se slovenská punkrocková ikona Zóna A zase pochlubila s novou tvorbou. Na dlouho očekávané bestofce "Všetko najlepšie" došlo na tři nové kusy ze snad stejně dlouho slibované řadovky a nutno říci, že by chystaná studiovka nemusela být špatná, stejně jako není vůbec zlá výběrovka.
7/10

Zóna A - Všetko najlepšie

Skladby: Chceš si žiť po svojom, Nič, Puf a Muf, Nebuď hlúpa, Ľudia v pohybe, Ja pijem pivo, Potopa, Lucia, Kde ste boli?, Všetko je dnes OK, Ja som ťa ľubil, Útok na špicu hitparády, Bratislavské dievčatá, Prečo to tak vždycky skončí, Beznádejný prípad, Pakáreň, Nádherná zákerná, Hlasy z podzemia, Móda už je iná, Janko, Chleba, Pravda neexistuje, Pivo, Červená armáda, Já takýmto veciám neverím, Možno, Nezmením sa!
Vydáno: 15.11.2010
Celkový čas: 72:11
Vydavatel: Parlophone
Zóna A si vloni připomněla 27 let od svého vzniku, proto i narozeninové lebce na přebalu kompilace svítí v očích cifra 27, stejný je také počet stránek bookletu a fotek v něm a sedmadvacet skladeb čítá playlist toho nejlepšího včetně tří novinek a jedné rarity.

Koňýk & spol. přistoupili k výběru "Všetko najlepšie" poměrně zodpovědně (na to jak jsou jinak - a sami to tvrdí - poněkud leniví), a nechybějí tak kousky jako předpotopní "Potopa", "Nádherná zákerná", ve které před deseti lety zahostoval na klavír Jaro Filip, komerčně nejúspěšnější ska kousek "Ľudia v pohybe", rozlučka s Ivanem "Červená armáda" nebo rozjuchaní "Puf a Muf" (rozjuchanější "Polka" ale schází).

Ani ty nejstarší songy ovšem nejsou nahrány nanovo, vše je v původních verzích s pročištěným zvukem, přesto si posluchač při zmíněné "Potopě" nebo "Jankovi", který je na albu v té úplně nejpůvodnější verzi z roku 1989, užije dávku undergroundu ze začátku devadesátek. Zvláštní ale je, že zatímco u výběrovek některých jiných kapel je tato pravěká autentičnost na obtíž, u Zóny A to nijak výrazně nevadí, i když jsou písně promíseny bez ohledu na chronologii.

Snad za to může sedmdesátkové pojetí punku, kterého se kapela drží i v nových skladbách. Ty se vyznačují tím, že všechny začínají na slůvko , a stejně tomu bude i u ostatních písní z chystané nové řadovky, která by měla vyjít snad letos a která by právě dle těchto tří novinek nemusela být špatná.

"Já pijem pivo" sice není zrovna nijak umělecký kousek, ale zbylé dvě - pomalá "Já som ťa ľubil" a punkovka "Já takýmto viecám neverím" - jsou dobrým příslibem. Teď už jen aby pánové zbytečně nelenili a radost z aspoň té bestofky nezhořkla. I když v závěrečné pecce výběrovky tvrdí, že nezmení sa...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY