Nezávazné pobrnkávání s Brunem

28.01.2011 05:00 - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Zdá se vám současný pop příliš elektronický? Už se vám David Guetta, RedOne a další producenti, kteří produkují stále to samé dokola, zajedli? Pokud odpovědi znějí ano, pak si do playlistu přidejte Bruna Marse. Ten totiž vyřadil rychlost a nechal se s "Doo-Wops & Hooligans" odvézt na volný běh popového motoru.
7/10

Bruno Mars - Doo-Wops & Hooligans

Skladby: Grenade, Just The Way You Are, Our First Time, Runaway Baby, The Lazy Song, Marry You, Talking To The Moon, Liquor Store Blues (Feat. Damian Marley), Count On Me, The Other Side (Feat. Cee-Lo And B.o.B), Somewhere In Brooklyn, Talking To The Moon (Acoustic Piano Version)
Vydáno: 17.1.2011
Celkový čas: 42:25
Vydavatel: Warner Music
Peter Gene Hernandez alias Bruno Mars je téměř učebnicovým příkladem splněného amerického snu. Chudý mládenec z početné a etnicky bohaté rodiny přijíždí do USA, aby se stal hvězdou. Nejdřív si jen tak brnká po barech, pak si ho všimne jeden z vlivných hudebních manažerů, chvíli píše hudbu pro druhé (vzpomeňme pohodovou "Billionaire" s Traviem McCoyem) a o něco později se dostane i k vlastnímu sólovému debutu. A nutno podotknout, že velice svěžímu.

Při poslouchání rychle zjistíte, že deska hýří žánrovými barvami, přímočaře a velice nekonfliktně plyne, nikam se nežene, ale zároveň (většinou) nesklouzává směrem k triviálnosti. Bruno mezi své idoly řadí pestrou škálu umělců - vedle sebe tu stojí Elvis Presley, Isley Brothers nebo Michael Jackson. S posledním zmiňovaným má pětadvacetiletý zpěvák mnoho společného - v některých písních na "Doo-Wops & Hooligans" máte chvíli dokonce pocit, že posloucháte MJe. A to spíše z jeho živějšího období, žádné cajdáky ve stylu posledního alba "Michael", svůdná pohodovka "Our First Time" je toho zdárným příkladem. Jednoduchost nahrávky zase místy připomíná písničky Jasona Mraze (vybrnkávaná "The Lazy Song"), zatímco s "Liquor Store Blues" se na chvíli přiblížíme ke comeback zažívajícímu reggae.

Bruno má však v rukávu i jiné trumfy - dokáže napsat silný refrén a pomocí několika málo nástrojů vybudovat přesvědčivou atmosféru. Povedlo se to v singlové "Granade", kterou drží především výrazná klavírní linka, pomocné vokály a bicí, nebo v úspěšné "Just The Way You Are". Nakažlivá nekomplikovanost "Marry You" vás zase již při druhém refrénu přinutí zpívat si s písničkou. Povedla se i spolupráce s polovinou Gnarls Barkley, charismatickým Cee-Lo, v "The Other Side ", ve které vypomohl i B.o.B. Jedinou skladbou přerušující náladu alba je rošťácká "Runaway Baby" ve stylu Maroon 5, kterou si zpěvák mohl klidně odpustit.

Ačkoliv se nasládlého pobrukování s Brunem možná rychle přejíte, nelze mu upřít sympatickou energii, se kterou přišel na trh přesycený elektronickým popem a někdy až přeplácaným r'n'b. "Doo-Wops & Hooligans" nabízí lehkou zábavu pro ty, kteří si rádi na chvíli odpočinou od trendů a nevadí jim, že se hudebně na chvíli zastaví v meziprostoru mezi hudbou současnou a tou minulou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY