Jen do nich!

02.02.2011 05:00 - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Slovenská punková scéna má dar. Její plody jsou ve většině případů zralejší a chutnější než ty naše. Občas i kapely tvrdě a primárně nemelodické mají v sobě více melodie než kapely tuzemské, které tu melodii zkoušejí marně najít. To je i případ Načo názov, matadorů slovenského punku, a jejich "Fucking Lies!".
7/10

Načo názov - Fucking Lies!

Skladby: Fucking Lies..., Roky života, Proti Vetru II, Shit Heads, Kto je vlastně krypel, Hip Hop Generation, Neďaleko od Trenčína, Reality Show, Vadí - Nevadí, Komunistov syn, To chce potlesk!, Krásná ilúzia, Oddaní poddaní, Utekám preč
Vydáno: Listopad 2009
Celkový čas: 40:10
Vydavatel: Cecek Records
Púchovská sestava a její šestý počin má poněkud trpký osud, kdy kapela po jeho vydání přerušila činnost a distribuce pracovala tak rychle, že trvalo jen rok, než se rozeslala CD na recenze. Tak trochu s křížkem po funuse, ale na druhou stranu si můžeme poněkud cynicky říct, že nefungující skupina se za dobu od vydání nikterak výrazně neposunula. Zkrátka je to takový docela jasný dokument o tom, v jakém stavu se nacházela, než se zakonzervovala k zimnímu spánku.

Již první tóny dávají jasně najevo, že tady se žádné pohlazení po duši konat nebude. Brutálně nařvané kytary, kamenotepecké údery bubeníka a do toho afektovaný zpěv/řev. To jsou základní stavební prvky punkové pevnosti Načo názov. Všudypřítomná kritika nešvarů a zběsilé tempo nenechají nikoho v klidu. Poctivá stará punková škola se vším všudy. Navíc podpořená myšlenkou UNITED, tedy něčím, co se u nás absolutně nepěstuje.

Songy valí jeden za druhým a nenechají nikoho ani vydechnout, počínaje úvodní "Fucking Lies", která dala název celému albu, pokračujíce dalšími peckami jako "Hip Hop Generation" až do vrcholu desky. Tím je svérázná úprava "Nedaleko od Trenčína", kde tentokrát bydlí nazi sviňa. Inu, svérázný kapelní humor je opravdu specifický. Tady opravdu těžko něco vyzdvihovat, všechny kusy jsou dělány podle jasného vzoru, jsou vzácně vyrovnané a tlačí kupředu. Nejlepším rozlišovákem jsou pak ve výsledku texty, z nichž stojí za vyzdvihnutí zejména "Kto je vlastně krypel" a "A vám to nevadí?".

Inu, smečka z Púchova vydala velmi slušnou desku, která jim rozhodně ostudu nedělá. Zbývá snad jen doufat, že se z mateřské dovolené brzy vrátí a budou publikum oblažovat svým nekompromisním punkovým nářezem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY