Nové desky pro 51.-52. týden

19.12.2010 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Vánoce jsou už za dveřmi a nahrávací společnosti raději zdobí stromečky a chystají vánoční večírky. Tuto činnost jim naruší jen Jamie Foxx s dlouho odkládaným CD, rockeři The Gacious Few, slovenská zpěvačka Patricia Vittek, čínská zpěvačka s bydlištěm v Česku Feng-yűn Song, metaloví Ektomorf a koncertující legenda Foreigner.
Pokud se v pondělí 20. prosince vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Jamie Foxx - Best Night Of My Life (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: r'n'b / hip hop / soul

Jamie Foxx - Best Night Of My Life
Americký herec, zpěvák a také držitel řady cen včetně Oscara, Zlatého Glóbu a Grammy Jamie Foxx napínal své příznivce poměrně dlouho. Nové CD předznamenal už v dubnu singlem "Winner" a první datum vydání novinky "Best Night Of My Life" bylo stanoveno už na konec července. Nakonec jej stihne nadělit svým příznivcům alespoň pod stromeček a to jen tak tak. Na oplátku jim ale přinese čtrnáct songů, na kterých se ve studiu podíleli s Foxxem i T.I., Rick Ross, Justin Timberlake, Drake, Ludacris a další. Ve výčtu producentů sice nechybí jména jako Kanye West, Timbaland, Tricky Stewart, The-Dream, Bangladesh, ovšem největším penzum práce odvedl Eric Hudson. Výsledek můžete v kompletní podobě slyšet na MySpace.com Jamieho Foxxe.


Tip týdne

The Gracious Few - The Gracious Few (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / hard rock

The Gracious Few - The Gracious Few
Nová hudební formace The Gracious Few potěší pod stromečkem zejména milovníky pravověrnéhoho hard rocku. Formace vznikla v loňském roce ze členů kapel Live a Candlebox. Kreativita muzikantům nechyběla - netrvalo dlouho a pustili se do skládání a nahrávání. Výsledkem jejich píle je eponymní debut, který v zahraničí vyšel už v polovině října. K nám se ovšem dostává až teď. Deska obsahuje třináct kousků, jež reprezentuje pilotní singl "Honest Man". Zpěvák Kevin Martin k němu prozradil: "Připomíná mi mého otce. Byl to válečný veterán z druhé světové války. Věřil celým svým srdcem v americký sen a byl to velký poctivec. Naprostý opak oproti tomu, co teď vidím v televizi - Američany bez práce, přístřeší a jídla. Tato skladba má všechny probudit, aby si uvědomili, že mají schopnost se o sebe postarat." Jestli má frontman pravdu, posuďte sami na MySpace.com webu kapely. Kromě zmiňované skladby zde najdete také další tři písně.



Foreigner - Can't Slow Down ...When It's Live (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock

Foreigner - Can't Slow Down ...When It's Live
Ačkoli americko-britská rocková parta Foreigner nikdy oficiálně svoji činnost nepřerušila, čekání fanoušků na nové studiové album, by hovořilo o něčem jiném. Patnáctiletý půst přerušila kapela, z jejíž původní sestavy zbyl pouze Mick Jones, až loni deskou "Can't Slow Down". Jak napovídá název jejich letošní novinky "Can't Slow Down ...When It's Live", dostane se vám do ruky její živá podoba. Ovšem na dvou diskovém živáku se našlo místo i na starší věci Foreigner, a to včetně megahitu "I Want To Know What Love Is" nebo hitovky "Cold As Ice"


Ektomorf - Redemption (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: metal / groove metal

Ektomorf - Redemption
Maďarská groove metalová formace Ektomorf pravidelně zásobuje své fanoušky novými hudebními náložemi. Letošní rok nebude výjimkou - poslední deska "What Doesn't Kill Me..." vyšla loni v březnu a nyní je tu další nahrávka "Redemption". Devátá v pořadí přináší včetně bonusu v limitované digipackové edici třináct skladeb. Jednou z nich je i společný song s hostujícím zpěvákem Danko Jonesem. Kvartet metalistů si ho pozval do skladby "The One". Na jejich oficiálních stránkách najdete k poslechu kousky "Last Fight" a "Sea Of My Misery", ke kterým členové formace natočili i příslušné videoklipy.


Feng-yűn Song - Malba hlasem - nezpívám (Feng-yűn Song Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: world music

Feng-yűn Song - Malba hlasem - nezpívám
Feng-yün Song, čínská zpěvačka usazená v České republice, vydává nové album nazvané "Malba hlasem - Nezpívám". Obsahuje deset autorsky upravených původních písní, jejichž společným hudebním motivem je step v různých končinách Asie - na Sibiři, v Ujgursku, v západní Číně, Tibetu a Mongolsku. Sama zpěvačka a mimo jiné i básnířka i pedagožka o něm říká: "Skladby pocházejí především z několika mých cest do těchto oblastí. Album je natočeno nejen pro milovníky world music, ale také pro lidi, kteří muziku příliš neposlouchají. Je určeno pro všechny životní okamžiky. Je to deska plná fantazie, hrátek, emocí a dobré nálady". Exotické písně při nahrávání jemně podbarvil bubny a perkusemi Jaroslav Kořán. Křest tohoto CD proběhne 27. ledna příštího roku v Paláci Akropolis.


Patricia Vittek - Proof (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop

Patricia Vittek - Proof
S mírným zpožděním i do Česka přichází slovenská zpěvačka a manželka fotbalisty Roberta Vitteka Patricia Vittek. Na Slovensku byla do této doby známá především díky účasti v taneční soutěži Let's Dance a nyní se bude pokoušet zasáhnout publikum i debutovým albem s názvem "Proof". Uvedl jej singl "Biela láska", který pro ni napsal Tomi Popovič a o text se postarala Saša Okálová. Při jeho nahrávání spolupracovala Patricia Vittek i s rapperem Lachim Lacharem. Několik songů včetně videoklipu k zmíněnému singlu najdete na na její fan page na facebooku.


V krátkosti

Těsně před Vánoci už moc nových titulů nevychází, nicméně pokud máte zájem o rozšířené edice, pak jejich nabídka je relativně bohatá.

  • Je to teprve měsíc, co se v Praze zastavil Joe Cocker a ti, kteří navštívili tento koncert, a samozřejmě i ti, co navštívili jeho brněnskou zastávku, jistě uvítají "Limited Live Edition" jeho poslední desky "Hard Knocks", kde k původní nahrávce přibude ještě DVD se záznamem koncertu v pařížské hale Le Zénith.
  • Dalším, kdo se rozhodl trošku rozvinout své aktuální CD, je rapper T.I. "No Mercy" ve standardní verzi přinesla čtrnáct skladeb, zatímco titul s přídomkem "Deluxe Edition" jich má hned dvacet, včetně nových duetů s Keri Hilson nebo Rick Rossem.
  • Alternativní rockeři Biffy Clyro zaznamenali deskou "Only Revolutions" velký ohlas u kritiky. Jejich "Deluxe Edition" ovšem nepřidá žádné nové písničky, ale DVD s dokumentem "Voice & Electrical Noises", který bude pohledem do zákulisí nahrávání alba v losangleském Ocean Way Studios.

Dále vychází:

Antonín Dvořák - Violoncellové koncerty (Supraphon)
Fragile - Vianoce (EMI)
Girls - Girlsky (EMI)
Madrugada - Best Of Madrugada (EMI)
Různí - Maxi Disco Vol.10 (EMI)
Různí - Retro Disco Koktejl 04 (EMI)
Sinister - Legacy Of Ashes (Mystic Production)
Tankard - Vol(l)ume 14 (Mystic Production)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY