Na výběry dáváme bez přestání to samé

30.11.2010 05:00 - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Sedmdesát let uplynulo letos v říjnu od narození hudební ikony všech ikon, Johna Winstona Ono Lennona. Zřejmě za trestuhodné považovalo vydavatelství EMI nevyužít výročí k dalšímu vyvaření Lennonova odkazu. Já zase považuji za trestuhodné, vyvařuje-li se takovýmto nehorázným způsobem.
6/10

John Lennon - Power To The People: The Hits

Skladby: Power To The People, Gimme Some Truth, Woman, Instant Karma! (We All Shine On), Whatever Gets You Thru The Night, Cold Turkey (Live), Jealous Guy, #9 Dream, (Just Like) Starting Over, Mind Games, Watching The Wheels, Stand By Me, Imagine, Happy Xmas (War Is OVer) Give Peace A Chance
Vydáno: 4.10.2010
Celkový čas: 57:53
Vydavatel: Parlophone
John Lennon měl ze všech členů The Beatles na sólovou kariéru bohužel nejméně času, přesto vydal několik pozoruhodných řadovek, z nichž nejvýše ční úžasná "Imagine". Na každou svoji desku, byť některé byly dosti kvalitativně nevyrovnané, dokázal nějaký ten hit nahrát (což platí i o albech, kde měl jen polovinu prostoru, neb druhé zhostila se umělecky jeho choť, tedy "Double Fantasy" a posmrtná "Milk And Honey"), takže pokud se perly vyzobou a poskládají šikovně k sobě, vzejde z toho výběr skladeb opravdu vynikajících. Však jich za ta léta také už vyšlo. Ten letošní je však absolutně zbytečným.

Ano, ty nádherné písně jsou remasterovány, ale to je tak jediný klad, který trochu ospravedlňuje existenci "Power To The People: The Hits". Jinak se jedná o bez ladu a skladu poskládaných pouhých patnáct skladeb (na CD by se pohodlně vešlo dalších více než dvacet minut hudby), přičemž do puntíku všechny již na dřívějších výběrech většinou nikoli pouze jednou vyšly. Jak z napsaného plyne, chybí několik zcela zásadních kousků, jako třebas "Beautiful Boy", "Mother" nebo "Working Class Hero", a výběr neobsahuje jedinou nahrávku, která by jej od jeho předchůdců alespoň trochu odlišovala.

Přidáte-li si k výše popsanému totálně odbytý, pouze třístránkový booklet neobsahující kromě kreditů naprosto žádné informace, vyjde vám, že tohle cédéčko není ničím více než holírnou fanoušků, kteří chtějí mít absolutně vše vydané, a neznalých, kteří, zahlédnuvše The Hits v názvu, koupí cokoliv. Chcete-li mít ale doma dobrý Lennonův výběr, doporučuji raději "Working Class Hero: The Definitive Lennon" z roku 2005 nebo alespoň "Lennon Legend: The Very Best of John Lennon" z roku 1997.

P. S.: Pro recenzi byla poskytnuta a tudíž byla též hodnocena jednodisková verze, existuje též dvojdisková s DVD. Bodové hodnocení je průměrem: písně + mastering 10/10 a výběr skladeb + booklet 1/10.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY