Top 10: Nejlepší duety

14.02.2012 09:00 - Katka Šebestová a Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Nejen sólové projekty psaly hudební historii. Svou pořádnou šlápotu v hudebních žebříčcích mají i duety, kde své hlasové síly spřáhli dva a více umělců. Vznikly nezapomenutelné fláky, jež jsme si vzali na paškál a podrobili našemu hlasování, ze kterého vám finálně můžeme naservírovat těch deset nejlepších.
Duet
© pamsclipart.com
Už to věděl i ten nahoře, když stvořil ženskou, aby měl Adam společnost a netrčel na té planetě sám. Ví to i všichni lidé na světě, bez rozdílu pohlaví, barvy nebo národnosti. Ve dvou se to lépe táhne. Pavučinami opředené poučky se drží i hudební umělci, kteří si s chutí pozývají ke vzniku svých děl nějakého parťáka. musicserver.cz si songy, nesoucí označení duet, posadil na dentistickou stoličku a podíval se jim řádně na zoubek. Výsledkem byla nejčastěji zmiňovaná šedesátka songů, kde si to pěje dva a více ptáčků zpěváčků, z nichž po hlasování vzešla nejlepší desítka. Tak pojďme na ni:


10. Glen Hansard & Markéta Irglová - Falling Slowly

Glen Hansard - Once
Datum vydání: 21. duben 2006
Produkce: Glen Hansard
Úspěchy: #61 USA

Jediným domácím zástupcem v našem žebříčku je písnička "Falling Slowly" z nízkorozpočtového snímku "Once". A ani tato písnička není úplně česká. Na svědomí ji má bývalý pár tvořený Irem Glenem Hansardem a naší Markétou Irglovou. Sympatickému duu se podařilo vykouzlit svou přirozeností uvěřitelný zamilovaný duet a zapíchnout jím Amorův šíp do srdcí po celém světě. Že si dvojice doma hýčká zlatého plešouna Oscara, snad ani není třeba připomínat. Markétě Irglové bylo zprvu upřeno právo poděkovat Akademii, ale když byla po chvíli vyzvána zpět na pódium, získala si publikum krásným proslovem. Ten si můžete (spolu s celým převzetím ceny) pustit na YouTube.com a nechat se dojmout jejím "nezáleží na tom, jak daleko vaše sny jsou, jsou dosažitelné".


9. Bill Medley & Jennifer Warner - (I've Had) The Time Of My Life

Bill Medley & Jennifer Warner - (I've Had) The Time Of My Life
Datum vydání: 6. květen 1987
Produkce: Michael Lloyd
Úspěchy: #1 USA, #6 UK

"Baby nebude sedět v koutě!" To pronese Patrick Swayze ve své životní roli a už od stolu táhne poleno Jennifer Grey, která pod jeho vedením jako mávnutím kouzelného proutku tančí jako labuť. Kýč? Prominutelný. Romantika? Neskutečná. K tomu píseň, která celé taneční finále vygraduje až ke kýženému ukápnutí slzy, ke kterému obvykle na konci podobných dojáků dochází. Nad songem "(I’ve Had) The Time Of My Life" se nerozplývaly jen beznadějné romantičky, ale i porota při udílení tří Oscarů, Grammy i Zlatých glóbů. Černou kaňkou na songu je snad jen fakt, že oba pěvci písně, Jennifer Warner a Bill Medley, už nic dalšího kloudného nenatočili a jejich kariéry po této kultovní písni takřka zemřely.


8. Freddie Mercury & Montserat Caballé - Barcelona

Montserat Caballé & Freddie Mercury - Barcelona
Datum vydání: 1987
Produkce: Freddie Mercury, Mike Moran, David Richards
Úspěchy: #8 UK

25. července 1992 se oči celého světa upínaly na katalánskou metropoli Barcelonu, kde začínaly patnácté letní olympijské hry. Úpěnlivě se čekalo, jak se pořadatelé vyrovnají s tím, že Freddie Mercury, zpěvák, který pět let před sportovním svátkem složil ódu na španělské město, zemřel a zhatil tak plány, aby song zazněl v úvodu zahajovacího ceremoniálu. Nakonec nechali Montserrat Caballé pět za Mercuryho přítomnosti na obrazovce, kde ho kamery zachytily na jednom z posledních koncertů. Sportovní duch se z dvojjazyčného, rockově operetního duetu nevytratil ani po letech, song čas od času zazní i na fotbalovém Nou Campu, ve chvílích, kdy hráči FC Barcelona zrovna cítí, že se jim něco extra povedlo.


7. Marvin Gaye & Tammi Terrell - Ain't No Mountain High Enough

Marvin Gaye & Tammi Terrell - Ain't No Mountain High Enough
Datum vydání: 20. duben 1967
Produkce: Harvey Fuqua, Johnny Bristol
Úspěchy: #19 USA

Jestli vůbec tušila mladá dvojice Marvin Gaye a Tammi Terrell, že pod jejich rukama vzniká jeden z nejslavnějších love songů všech dob, který se stal inspirací stovkám dalších umělců? Určitě ne. Přesto se ví, že když na začátku roku 1967 vcházela mladičká Tammi Terrell do nahrávacího studia, kde na ni už čekal populární producent Harvey Fuqua, byla nervózní a strachy bez sebe, protože se text k budoucímu megahitu moc neučila. Song v originálním znění nebyl žádné hitparádové terno, dosáhl průměrných výsledků. O průlom se postarala až Diana Ross o tři roky později, která píseň zařadila na své album, možná i na počest Tammi Terrell, která tři měsíce před Dianiným dobytím americké hitparády zemřela ve čtyřiadvaceti letech na rakovinu.


6. Sonny & Cher - I Got You Babe

Sonny & Cher - I Got You Babe
Datum vydání: 4. květen 1965
Produkce: Sonny Bono
Úspěchy: #1 USA, #1 UK

Jó, v roce 1965 Cher ještě neměla trilion plastik a Sonny Bono nebyl zapálený politik. Bylo jaro a kromě toho, že ti dva spolu natáčeli desky a filmy, se i beznadějně milovali. Sonny svou lásku přetavil i ve slova písně, kterou dvojice posléze natočila a mohla oslavit svůj největší hit "I Got You Babe". Ten se uvelebil na tři týdny na čele amerického žebříčku a i po více než čtyřiceti letech patří k velice oblíbeným, za což mluví seznam interpretů, kteří jej zařadili na svůj setlist a zvesela prezentovali. Bohužel láska Cher a Sonnyho nebyla taková trvalka jako v případě songu, rozešli se v roce 1975 a jejich společná kariéra zahrála umíráček o dva roky později.


5. Michael Jackson & Janet Jackson - Scream

Michael Jackson & Janet Jackson - Scream
Datum vydání: 31. květen 1995
Produkce: Jimmy Jam & Terry Lewis, Michael Jackson
Úspěchy: #5 USA, #3 UK

Superduo. Jinak ani nejde společnou píseň "Scream" sourozenců Jacksonových nazvat. Oba na vrcholu kariéry, oba plní tvůrčí energie, oba v dokonalé formě. Janet vždy ráda šokovala, ale svou říznou image ve futuristickém videu posunula ještě o level výš. Svou nevoli vůči médiím vysílajícím lživé zprávy se ohradila i pomocí zvednutého prostředníčku, gestem, které nejednoho puritánského Američana dokáže zvednout ze židle. Michael však musel sáhnout hodně hluboko do kapsy, aby si do své diskografie mohl zařadit tento klip, který patří mezi nejdražší videa, které kdy vznikly (v době vydání byl dokonce tím nejdražším v historii a zapsán do Guinnessovky). Sedm milionů dolarů za 4 minuty a 46 sekund obrazového materiálu byla totiž cena tohoto černobílého sci-fi řádění patřícího dnes již mezi legendy.


4. Queen & David Bowie - Under Pressure

Queen & David Bowie - Under Pressure
Datum vydání: 26. říjen 1981
Produkce: Queen, David Bowie
Úspěchy: #29 USA, #1 UK

Tu basovou linku známe snad všichni, a to nejenom díky "Ice Ice Baby" Vanilla Ice, který ji vysamploval. "Under Pressure" je výsledkem jedné dlouhé noci ve švýcarském nahrávacím studiu v Montreux. Queen zde tehdy natáčeli desku "Hot Space" a David Bowie ve stejný čas bydlel nedaleko od nich a často se stavoval na skleničku. Jednoho večera společně jamovali, hráli si navzájem své starší věci (po celou dobu běžel magnetofon a vše zaznamenával) a z několika mála útržků později vznikla právě tato pecka. Dlouho se dohadovalo, kdo s nápadem na onu basovou linku přišel jako první, nakonec to byl právě Bowie, i když dvojice May/Taylor ji přiřkla jejich basákovi Johnovi Deaconovi (který se od nich v současnosti v mnoha věcech kompletně distancuje a asi i dělá dobře). "Under Pressure" bylo v době vydání velké překvapení, zároveň to byla první Bowieho spolupráce s někým a právoplatně patří do našeho přehledu.


3. Youssou N'Dour & Nenneh Cherry - 7 Seconds

Nenneh Cherry - Yousou N'Dour - 7 Seconds
Datum vydání: 1994
Produkce: Cameron McVey, Johny Dollar
Úspěchy: #98 USA, #3 UK

Rasová nenávist není palčivým tématem pouze dneška. Je to téma, které se na nás valí bez řešení už několik desetiletí či spíše století. Bylo o něm popsáno stohy papírů, vydalo se tuny knih, natočily se kilometry obrazového materiálu a desítky hudebních minut věnující se právě rasové nesnášenlivosti. Senegalský zpěvák Youssou N'Dour a Švédka s africkými kořeny Neneh Cherry společně nakoukli před šestnácti lety do této třinácté komnaty a skrze triphopový song "7 Seconds" vyřvali do celého světa, že jen novorozené děti v prvních sedmi vteřinách svého života nemají ponětí o tom, jaká rasová nesnášenlivost a násilí se ve světě dějí. Duet si pak přivlastnilo hned několik charitativních projektů, kteří ho použili jako hudební podkres ke svým kampaním. Nadšení neskrývali ani hudební fanoušci z celého světa, kterým nevadilo, že se v songu z velké části zpívá senegalským nářečím wolof.


2. Nick Cave & Kylie Minogue - Where The Wild Roses Grow

Kylie Minogue & Nick Cave - Where The Wild Roses Grow
Datum vydání: říjen 1995
Produkce: Nick Cave, Tony Cohen, Victor Van Vugt
Úspěchy: #11 UK

Když si Ofélie z Shakespearova vrcholného dramatu "Hamlet" užívala prchavou chvíli lehkého nadnášení na říční hladině, zřejmě netušila, že z ní odplouvají poslední minuty života. Tento moment ztvárnil malíř John Everett Millais na svém obrazu "Ophelia". A přesně ten se stal předlohou pro videoklip charismatického barda Nicka Cavea, ve kterém si zahrála i hostující popová diva Kylie Minogue. A možná právě proto, že to primárně nebyl song prťavé Australanky, ale skupiny Nick Cave & The Bad Seeds, se stal jedním z nejvážnějších a nejumělečtějších kousků, který kdy z jejích sexy úst vyšel. Spojení hlubokého hlasu jejího krajana a sladkého vokálu Kylie zafungovalo bez chyby. Song "Where The Wild Roses Grow" se totiž stal komerčně nejúspěšnějším singlem skupiny.


1. Peter Gabriel & Kate Bush - Don't Give Up

Peter Gabriel & Kate Bush - Don't Give Up
Datum vydání: říjen 1986
Produkce: Daniel Lanois, Peter Gabriel
Úspěchy: #72 USA, #9 UK

Gabrielova deska "So" je přímo nahuštěna silnými momenty a hosty (nechyběl ani Phil Collins za bicími). "Don't Give Up" zde ale hraje prim i díky spojení s Kate Bush. Tématem je rezignace osamělé osobnosti na ekonomický systém a jeji sklíčené pocity, jejíž naděje je zakódována v refrénu, ten patří hlasu Kate. Vznikla hned dvě rozdílná videa, v jednom je tato dvojice snímána s pozadím zatmění slunce, v druhé verzi jsou prostřihy na poničené město a zklamané lidi. Svým způsobem se písnička "Don't Give Up" stala symbolem jedné éry, její odkaz je ale nadčasový. Samotný song se posléze dočkal mnoha úprav a uvedení, sám Peter Gabriel ji například zazpíval s Tracy Chapman na akci "Nelson Mandela, An International Tribute For A Free South Africa" (1990), Bono a Alicia Keys ji natočili v roce 2005 jako charitativní singl "Don't Give Up (Africa)" k Mezinárodnímu dni boje proti AIDS. Jednu z nejčerstvějších verzí nachystal Herbie Hancock pro své jazzové album "The Imagine Project", kde ji svěřil Pink a Johnu Legendovi.


Na dalších pozicích skončili:

11. Nick Cave & PJ Harvey - Henry Lee
12. Lucie Bílá & Ilona Csáková - Láska je láska
13. Pet Shop Boys & Dusty Springfield - What Have I Done To Deserve This?
14. Robbie Williams & Nicole Kidman - Somethin‘ Stupid
15. Snow Patrol & Martha Wainwright - Set The Fire To The Third Bar
16. Paul McCartney & Michael Jackson - Say Say Say
17. Robbie Williams & Kylie Minogue - Kids
18. Nat King Cole & Natalie Cole - Unforgettable
19. Michael Jackson & Paul McCartney - The Girl Is Mine
20. U2 & Green Day - The Saints Are Coming


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY