O Dark Gamballe se nepochybuje

18.11.2010 05:00 - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Sudý rok - nová deska. Sudý rok - nová deska. Sudý rok... Je vám tahle řada povědomá? Zasvěcení už vědí, že řeč je o Dark Gamballe a jejich obdivuhodně konstantní produktivitě. A protože rok 2010 je sudý, znamená to jediné - novou desku. Ta už je jubilejní desátá a nese název "Pochyby".
7/10

Dark Gamballe - Pochyby

Skladby: Pochyby, Noční štvanci, Žárovkář, Zhasínám, Hologram, Čistý?, Náměsíčník, Nebezpečná výška, Vír 105, Smutky označ, pomom smaž, Něco, Řekněte to
Vydáno: 11.9.2010
Celkový čas: 44:32
Vydavatel: Redblack
Vyškovská parta patří ve svém oboru k absolutní špičce. Bez debat. Ostatně není náhoda, že si čtyři předchozí musicserverem recenzované desky drží vynikající průměr 8/10. "Skvělé završení jedné gambalské epizody," psal jsem v recenzi na předchozí desku "Perpetuum Gamballe". Beru zpět! Oproti posledním deskám "Bonboniera" a "Superstar" je ještě drobný posun cítit, ale od zmíněné předchozí nahrávky zůstali Dark Gamballe stát na místě a zapustili kořeny.

Nedostatek progrese je však jediná výraznější vada na kráse. Po letech hledání nových směrů a objevování nových poloh je totiž jasné, že ta současná jim opravdu sedí a že je samotné baví. Navíc jsou vyškovští dostatečně zkušení muzikanti, aby vždy dokázali přijít s přidanou hodnotou. Na novince tak činí všemi dostupnými prostředky od dalšího nášupu úsečných kytarových riffů přes nápadité aranže až po vtipný cover Jiřího Schmitzera "Řekněte to". Zkráceně řečeno - Dark Gamballe se sice opakují, ale činí tak tím nejlepším možným způsobem.

A jaké že jsou jejich největší trumfy? V první řadě postava zpěváka 10, jehož vokální projev je v podstatě neoposlouchatelný. Se svým hlasem umí pracovat, sedí mu tklivý čistý zpěv i obhroublý řev i megafon a velmi zajímavě zní také nejrůznější zkreslené varianty. Ostatně všelijaké mašinky a elektroniku používá kapela (respektive dvorní aranžér Tom) ráda. Elektronika, smyčky a loopy podkreslují prakticky každou skladbu a občas se objevují i v hlavní roli. Třeba začátek stejnojmenné "Pochyby" má díky elektronice dokonce jakýsi tranceový nádech. Pokud jde o zvuk jako takový, je deska znatelně "hustší" a hutnější.

Proč si koupit originál

Dark Gamballe - Pochyby
Kromě toho, že podpoříte kapelu, se v bookletu můžete potěšit ze všech DeSedových textů a dozvíte se, že bubeník Gothyš v závěrečné děkovačce děkuje jen sám sobě. To hlavní ale najdete na stříbrném kotouči. Jediným kliknutím si můžete prohlédnout zdařilé promo fotky nebo stáhnout několik originálních tapet nebo celou desku v empétrojkách. Nejdůležitější jsou ovšem dva videoklipy a link na stránku s dalšími bonusovými videi (například průvodce kytaristů Deadyho a Spajsiho jejich vybavením).

Pětice vytahuje z rukávů další zásobu silných melodií, díky nimž vás při poslechu občas napadne, že písničky Dark Gamballe jsou vlastně popiny oblečené do drsného kabátu. Příkladem budiž třeba patrně nejlepší věc desky "Žárovkář". Naproti tomu najdete neuchopitelné a vážné kousky, třeba trýznivou "Zhasínám", která je náladou podobná dva roky staré záležitosti "Kámen". Po kratší pauze se také znovu objevuje kámoš Don Quijote a unikátní jazyk gambálština. Nezapomeňme na tradičně zdařilé abstraktní texty plné smutků, strachů a gilotin (a díky Schmitzerovi také prdelí...).

"Pochyby" vás nenechají na pochybách, že o Dark Gamballe se nepochybuje. Jenom škoda, že jsou zakopaní na Moravě a v Čechách koncertují jen zřídka. O zaujatosti proti Praze nemluvě.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY