Nové desky pro 43. týden

24.10.2010 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Poslední říjnový týden boří především duo T Bone Burnett a Dorota Barová. První z nich má prsty v albech Eltona Johna i Elvise Costella a ta druhá v novém projektu Kuzmich Orchestra a sólovce Karolíny Kamberské. Vedle domácích novinek Skyline nebo Indyho ovšem nejvíce září mladičká Taylor Swift.
Pokud se v pondělí 25. října vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Taylor Swift - Speak Now (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: country / pop

Taylor Swift - Speak Now
Je jí dvacet, je blond, aktuálně patří mezi největší americké hvězdy a stačily jí k tomu pouhé dvě desky. Řeč je pochopitelně o Taylor Swift. Ta nyní přichází se svým třetím albem "Speak Now", od kterého se opět očekávají miliony prodaných nosičů a řada ocenění. Přesto bude ale tato deska v lecčems jiná, o čemž vypovídá i to, že sama zpěvačka ji označuje za koncepční. Pod všemi písněmi je totiž podepsaná pouze ona sama. Skládala je v posledních dvou letech, a jak sama uvádí, celá deska je velmi osobní - je jakýmsi otevřeným dopisem. Každou skladbu totiž věnovala někomu jinému ze svých blízkých a popisuje v nich, co k dotyčné osobě cítí. O produkci desky se opět postarali Nathan Chapman společně se Scottem Borchettou, kteří s Taylor spolupracovali i na předchozích dvou albech. Konceptu alba pak napomohlo i to, že více jak polovina se nahrávala v domácím studiu Nathana Chapmana a orchestrální party včetně smyčců byly domíchávány dodatečně. Prvních několik skladeb, které reprezentují krátké ukázky na zpěvaččině MySpace.com, naznačují, že stylově se nic nemění - Taylor Swift stále zůstává na pomezí country a popu.


Elton John/Leon Russell - The Union (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / rock / country

Elton John & Leon Russell - The Union
Elton John vydává nové album "The Union", pod kterým však není podepsaný pouze on sám, ale i americký skladatel, pianista, kytarista a zpěvák Leon Russell. Pánové se na společném albu setkávají po dlouhých čtyřiceti letech, kdy společně natočili desku "The Victim Of Love". K nahrávání a vzniku letošního počinu pak přizvali ještě další dva neméně důležité lidi. V první řadě je to pochopitelně Bernie Taupin, celoživotní hudební partner Eltona Johna, s nímž dohromady složili celkem šestnáct písní. Na klasickém CD jich ovšem najdete pouze čtrnáct. Komplet budete mít k dispozici, pouze pokud zvolíte deluxe edici nebo vydání na vinylu. Druhým důležitým člověkem je producent T Bone Burnett, který stojí například za úspěchem soundtracků "O Brother, Where Art Thou?", "Walk The Line" nebo za společným dílem Roberta Planta a Alison Krauss "Raising Sand". Kombinace těchto čtyř lidí může napovídat, že se "The Union" bude dotýkat nejrůznějších žánrů od rocku přes pop až ke country. Zvlášť když k této čtveřici přibyli ještě hosté jako například Neil Young, Brian Wilson, legendární varhaník Booker T. Jones nebo kytarista Robert Randolph a vše navíc podpořil i desetičlenný gospelový sbor. Celé album k poslechu nabízí Elton John na svém MySpace.com.


Elvis Costello - National Ransom (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop folk / country / root rock

Elvis Costello - National Ransom
T Bone Burnett je v poslední době velmi vytížený a tento týden obzvlášť. Po nové desce Eltona Johna se s jeho jménem v kolonce producent setkáváme i u "National Ransom" Elvise Costella. Skladatel, zpěvák, kytarista a mimo jiné i manžel Diany Krall se svými více než třiceti alby zasáhl do nejrůznějších žánrů jako pub rock, punk, nová vlna, pop, blues či country a patří za jednoho z nejvíce uznávaných hudebních autorů na světě. Jeho nové album "National Ransom" je opět směsicí stylů, která začíná kultivovaným popem s vynikajícími texty a končí nádechem country a retro rocku. Burnett navíc z novinky Eltona Johna, přivedl na nahrávání "National Ransom" jako hosta Leona Rusella, kterého doplnili ještě Vince Gill, Leon Russell, Buddy Miller a Marc Ribot známý ze spolupráce s Tomem Waitsem. Celá nahrávka je v krátkých ukázkách ke slyšení na speciálních stránkách.


Skyline - Private Madness, Public Danger (Panther)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop

Skyline - Private Madness, Public Danger
Kapelou Skyline otřásla velká personální změna. Dlouholetou frontmanku Jitku Charvátovou nahradila Marka Rybin, jež dříve působila v kapele Gaia Mesiah. Společně s novou zpěvačkou se formace pustila do nového CD a očekávaná nahrávka "Private Madness, Public Danger" konečně vychází. Kromě nové frontmanky se fanoušci mohou těšit také na odlišný zvuk - ostřejší a živější. Produkci obstaral Dušan Neuwerth, jehož pomoc si muzikanti velmi pochvalují: "S Dušanovou pomocí se nám podařilo přenést na desku energii z našich koncertů." Pokud se vám budou líbit obě nastreamované písničky "Black Hole" a "Hangover" na MySpace.com kapely, můžete si celé album za padesátikorunu stáhnout prostřednictvím portálu t-music.cz. Naživo se budete moct přesvědčit 4. listopadu na křtu v pražském Lucerna Music Baru.


Katarína Knechtová /Peha - Do nekonečna..Very Best Of (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / pop

Katarína Knechtová - Donekonečna (The Best Of 1997 - 2010)
Možná se to nezdá, ale od odchodu Kataríny Knechtové ze skupiny Peha uplynuly už čtyři roky. Peha, která aktuálně hledá zpěvačku, tuto éru zakončila výběrem hitů a Katarína Knechtová po relativně krátké době a jednom albu, vydává další kolekci a to dokonce dvoudiskovou, kde najdete opět hity s Pehou, ale i její nahrávky s ranými IMT Smile, filmové a sólové počiny i bonusy jako jsou fotbalová hymna či duet s Michalem Hrůzou. Singlem z bestofky je nový radiomix skladby "Všetko inak vyzerá".Skladby jsou řazeny chronologicky od prvního alba až po současnost. Výjimečnou atmosféru dodávají titulu v neposlední řadě také expresivní fotografie Lucie Robinson v bookletu.


Karolína Kamberská - Hořkosladce (Indies MG)
web / bandzone.cz / psali jsme
žánr: alternativní folk

Karolína Kamberská - Hořkosladce
Jestliže je vám jméno Karolíny Kamberské povědomé, ale nemůžete si vzpomenout odkud, pak doporučujeme zaměřit pozornost na Sestry Steinovy, kde působila se svou sestrou Lucií Steinhauserovou. Po devíti letech existence kapely se rozhodly pustit každá svou cestou a, jak říkají, stát se vzájemnými fanynkami. Poslední písničky Karolína dopsala v zimě loňského roku a výsledkem je album "Hořkosladce", pojednávající o tom, "jak skvělý i strašný je žít ve dvou". Nicméně v konečném součtu by měly být nové písničky veselejší a lehčí než starší věci Karolíny Kamberské. Do studia si pozvala jen několik spřízněných muzikantů - kytaristy Honzu Ponocného (Circus Ponorka, Václav Koubek) a Honzu Horáčka (Goodfellas, Miro Žbirka), violoncellistku Dorotu Barovou (Tara Fuki, Kuzmich Orchestra) a bubeníka a perkusistu Davida Landštofa (Druhá tráva, Lenka Dusilová), který hostoval již na dvou posledních deskách Sester Steinových. Nahrávalo se jen na jeden dva pokusy, s tím, že cílem byla hravá a trochu punková deska. Zda se tento záměr povedl, můžete zkoumat pomocí ukázek na stránkách vydavatelství Indies MG.


Indy - KMBL (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hip hop

Indy - Kmbl
Indyho si posluchači pamatují z dua Indy & Wich - nerozlučné dvojky českého hip hopu. Nyní budou mít příležitost poznat rappera jako sólového umělce. Po dlouhých přípravách vydává album "KMBL", kterou sliboval už na jaře. Indy na ni upozornil ochutnávkou "Báječný Klima". V songu si zahostovali Orion a Nicole, nová tvář na hudební scéně. Produkci skladby i celého alba obstaral Rae ze skupiny Clou. Nemusíte se bát, že by se na desce objevily nějaké rockové manýry - Indy slibuje současný hiphopový sound. Z dalších interpretů si zahostoval třeba James Cole, LA4 nebo Delik. Zmiňovaný singl najdete k poslechu na YouTube.com. Pokud se vám bude líbit, počkejte do konce října, kdy má premiéru příslušný videoklip. Do Vánoc by Indy chtěl představit ještě další dva snímky k vybraným skladbám.


The Storm - Black Luck (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock

The Storm - Black Luck
Od roku 2006, kdy rocková parta The Storm vznikla, se stala jedním z nejúspěšnějších dánských vývozních artiklů. Kapelu tvoří bývalá členka Swan Lee Pernille Rosendahl a bývalý člen Mew Johan Wohlert a aktuální album "Black Luck" je jejich druhým počinem. Zatímco debut "Where The Storm Meets The Ground" produkoval Roy Thomas Baker, známý ze spolupráce s Queen, Ozzy Osbournem, Mötley Crüe či Guns N' Roses, toho letošního se ujal o něco méně známější Jacob Hansen, jenž má ve svém portfoliu spolupráci Volbeat, Hatesphere, a na albu zpívá i zpěvák Volbeat Michael Poulsen. MySpace.com dua nabízí několik písniček z "Black Luck" k slyšení.


Tip týdne

Angelfire - Angelfire (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / rock

Angelfire - Angelfire
Ačkoliv Steveu Morseovi z kultovní hardrockové formace Deep Purple táhne na šedesátku, směle se pustil do nového projektu. Společně se zpěvačkou Sarah Spencer nahrál eponymní placku, která nemá s drsným drhnutím strun nic společného. Steve Morse se představuje jako kytarový virtuóz, kterému není cizí žádný hudební styl včetně líbivých popových melodií. "Angelfire" nadchne fanoušky Sarah McLachlan nebo dua Alison Krauss & Robert Plant. Kytarista se k nadané mladičké zpěvačce dostal náhodou. "Znám její rodiče a oni mi řekli, že si ji prostě musím poslechnout. Šel jsem do toho a dostalo mě to. Pak jsme zkusili spolupracovat a výsledek je nyní před vámi," řekl. Jestli má Steve Morse pravdu, ohodnoťte sami. Navštivte jejich oficiální stránky a poslechněte si pár písní.


Kuzmich Orchestra - Ptačí sliby (Indies Scope)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: neo folk / alternativní folk

Kuzmich Orchestra - Ptačí sliby
Dorota Barová je v posledních dnech mimořádně plodná. Zatímco minulý týden vydávala novinku Tara Fuki a tento týden jsme ji potkali už u alba Karolíny Kamberské, stíhá se ještě prezentovat debutovým albem "Ptačí sliby" hudebního projektu Kuzmich Orchestra, kde se spojila s kytaristou Josefem Ostřanským z E, Dunaj, Rale či znovuvzkříšených BOO. Sama vyměnila v Kuzmich Orchestra violoncello za baskytaru a polštinu za češtinu. Výsledkem této spolupráce je nahrávka oscilující mezi intimní křehkostí umocňovanou výjimečným zpěvem Doroty Barové, elektroakustickým neofolkem, v němž se prolíná akustická kytara s vrstvením vokálů, a ostřejší rockovou polohou. "Ptačí sliby" si můžete poslechnout ve třech ukázkách na MySpace.com projektu.


King's X - Live Love In London (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hard rock / metal

King's X - Live Love In London
Hardrockové trio King's X působí letos na hudební scéně již třicátým rokem. Aby společně s fanoušky zavzpomínali na své největší hity, vydávají na CD a DVD živák "Live Love In London". Záznam pochází z vystoupení v Electric Ballroom, kde se kapela ukázala v lednu loňského roku a odehrála devatenáctiskladbový set včetně hitů jako "Over My Head", "Goldilox" a "Pray". K tomuto městu mají členové formace nostalgické vzpomínky, protože právě zde se poprvé setkali s velkým ohlasem publika a velmi rádi se sem vrací. Posluchači budou mít na výběr z několika mutací nahrávky. Kromě luxusní verze o DVD a dvou CD discích bude k dostání také balíček jen s CD disky nebo edice s DVD.


Swedish House Mafia - Until One (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: progresivní house / electro house

Swedish House Mafia - Until One
Není to tak dávno, co byl členem Swedish House Mafia dnes již poměrně známý Eric Prydz, ovšem aktuálně toto uskupení tvoří trojice DJs - Axwell, Steve Angello a Sebastian Ingrosso. Když se podíváte do portfolia písniček, které remixovali, zjistíte, že jejich služeb využila už řada těch největších hvězd, Madonnou počínaje a Justinem Timberlakem konče. Nyní ovšem vydávají svoje první vlastní album s názvem "Until One" a čtyřiadvaceti tracky, které je zároveň soundtrackem k filmu "Take One". Překvapující není řada hostů se jmény jako Tinie Tempah, Laidback Luke, Deborah Cox, Robin S. nebo David Guetta. MySpace.com formace nabízí z desky k poslechu několik skladeb.


Alice Cooper - Theatre Of Death: Live At Hammersmith 2009 (DVD) (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hard rock

Alice Cooper - Theatre Of Death: Live At Hammersmith 2009
Alice Cooper proslul nejen díky svému osobitému stylu, ale také kvůli teatrálnímu umění, kterým vydatně šperkuje svá představení. Pokud jste ještě neměli šanci vidět rockera naživo, pořiďte si jeho nové DVD "Theatre Of Death: Live At Hammersmith 2009". Záznam na kotoučku pochází ze stejnojmenného turné po Británii. Všechna vystoupení včetně toho v Hammersmith proběhla v komornějších klubových prostorách. Díku tomu dostaly hity jako "Poison", "School's Out" a kousky z poslední "Along Came A Spider" působivější atmosféru. Sami se můžete přesvědčit na oficiálních stránkách Alice Coopera, kde najdete video ukázku. Do vydání, které v Americe příhodně připadá na Halloween, bude rocker klipy každodenně obměňovat.


Barbra Streisand - The Ultimate Collection (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop

Barbra Streisand - The Ultimate Collection
Po celosvětovém úspěchu posledního studiového alba "Love Is The Answer", které vyšlo v září loňského roku, vydává Barbra Streisand exkluzivní výběr svých nejlepších a nejznámějších skladeb. Na jednom albu tak najdete písně nazpívané jak v sólové pěvecké kariéře, tak i ty, které nahrála jako herečka v rámci své rozsáhlé filmografie včetně "Woman In Love", "Evergreen", "The Way We Were", "You Don't Bring Me Flowers", "Guilty", "Tell Him" a další. Album vychází kromě standardního CD i v limitované edici Gift Set, v které fanoušci najdou pět pohlednic s nejznámějšími fotkami zpěvačky z průběhu celé její kariéry.


Jackie Lomax - Is This What You Want? (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / blue-eyes soul

Jackie Lomax - Is This What You Want?
Tvorba Jackieho Lomaxe potěší nejvíc fanoušky poctivé kytarové muziky. Kytarista si dává s novými alby pořádně na čas, a tak není divu, že místo další desky je tu reedice jedné z jeho předešlých nahrávek. "Is This What You Want?" vyšla totiž už v roce 1969. Díky Lomaxově spolupráci se členy The Beatles najdete na albu písně, na kterých se podílel George Harrison. Svěřil mu do rukou produkci, aranže a také ho nechal napsat celou skladbu "Sour Milk Sea". Z "Brouků" na albu uslyšíte i bubeníka Ringa Starra a Paula McCartneyho. Nová verze, kterou vydává Apple Records společně s dalšími deskami, je navíc obohacená o tři bonusové songy nahrané na podzim roku 1969.


Crystal Viper - Legends (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / metal

Crystal Viper - Legends
Polská formace Crystal Viper v čele se zpěvačkou a kytaristkou Martou Gabriel vydává třetí plnohodnotné album "Legends". Jak napovídá samotný název desky, všechny písně si zakládají na středověkých polských pověrách a legendách. Nahrávalo se doma v Polsku ve studiu MP Studio a odborný dohled obstarali Mariusz Pietka a producent Bart Gabriel. Jestli se spolupráce vyplatila, posuďte sami poslechem několika nových kousků na MySpace.com formace. Z hostů se na nahrávce podílel například kytarista Primal Fear Mat Sinner.


Dále vychází:

Adam Lambert - For Your Entertainment (Tour Edition) (Sony Music)
All Ends - A Road To Depression (M.A.B.Records)
Andre Rieu - A Midsummer Night's Dream (DVD) (Universal)
Argema - Best Of Pomalace 2010 (EMI)
Billy Preston - Encouraging Words (EMI)
Billy Preston - That's The Way God Plan. (EMI)
Black Sabbath - Seventh Star/Deluxe (Universal)
Black Sabbath - The Eternal Idol/Deluxe (Universal)
Cecilia Bartoli - Clari (DVD) (Universal)
Doris Troy - Doris Troy (EMI)
Falco - Falco 3 25th Anniversary Edition (Sony Music)
Falco - Falco 3 25th Anniversary Edition (Limited Edition) (Sony Music)
Fejd - Eifur (Mystic Production)
Firewind - Days Of Defiance/Limited (EMI)
Forbidden - Omega Wave (M.A.B.Records)
Chipmunks - Meery Christmas From (EMI)
Jonas Kaufmann - Werther (DVD) (Universal)
Juan Diego Florez - Santo (Sacred Songs) (Universal)
Katra - Out Of The Ashes (Mystic Production)
Lady Gaga - The Fame Monster (Universal)
Michal David - Největší z nálezů a ztrát: Hity 80. let (Supraphon)
Neaera - Forging The Eclipse (Mystic Production)
Non Opus Dei - Eternal Circle (Mystic Production)
Persephone's Dream - Pan An Urban Pastoral (Mystic Production)
Radha Krishna Temple - Radha Krishna (EMI)
Radiohead - Box(7Cd) (EMI)
Ray Charles - Rare Genius (Universal)
Různí - Občanský průkaz (soundtrack) (Sony Music)
Různí - We No Speak Americano 2010 (Universal)
Unlight - Sulphurblooded (Mystic Production)
Visací zámek - Klasika (EMI)
Wretched - Beyond The Gate (Mystic Production)
Zuzana Lapčíková - Písně Adventu a Vánoc z Moravy / Marija Panna Přečistá (Supraphon)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY