Umírněný Pancho v divokém kraji

15.05.2001 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Zpěvák a kytarista Pancho se prezentuje svým sólovým debutem s názvem "Divokej kraj".
6/10

Pancho - Divokej kraj

Celkový čas: 44:30
Osobně mám Pancha v paměti hlavně z jednoho videoklipu Sluníčka (bylo to snad něco jako "Růženka"?), jeho pozdější kapela Los Panchos kolem mě jen prošuměla a nezanechala výraznější stopu. Nyní se však na trh dostalo jeho první sólové album "Divokej kraj", na kterém hrají i členové skupiny Buty. Asi si říkáte, o čem asi ta deska je. Nebojte se, víc než uhlazený kytarový popík na ní nenajdete.

Celou desku produkoval Vít Rotter, který kdysi stál při zakládání But, a dva současní vedoucí této kapely, konkrétně Radek Pastrňák a Richard Kroczek, s Panchem a Rotterem celé album i nahráli. Z toho by se dalo usuzovat, že nahrávka bude Butama velmi ovlivněna, ale je to přesně naopak. Ne že bych chtěl znevažovat výkony jmenovaných muzikantů, navíc se pravděpodobně jednalo o záměr, ale s tvorbou But nemá deska téměř nic společného a kdyby Kroczkovy a Pastrňákovy party nahráli nějací studioví muzikanti, nikdo by asi nic nepoznal. Můžeme tomu třeba říkat, že se ve svém výrazu umírnili ve prospěch celku, kterým je v tomto případě deska Pancha. Ze všech písniček dýchá jasná snaha složit jednoduché hitovky, které se budou moci hrát bez problémů v rádiích a na druhé straně budou zabírat na běžné publikum na koncertech. Vzhledem k tomu, že podobné hudby je v českém éteru stále málo, jsem za desku celkem rád. Jen mohla být drobet lepší.

Zvolit za pilotní singl skladbu "Plout za tebou" mi nepřipadá jako příliš dobrý tah, je docela unylá a na albu je mnoho hitovějších pecek. Hned druhá "Marryanne" je ukázkou, jak vystřihnout našlapanou písničku s výborným refrénem, která by se vyjímala jak na pódiu, tak v rádiu. Z podobného ranku je třeba i "Marný boy", jehož název mě opravdu baví, nebo "Půjdu za ní". Při poslechu desky jsem měl občas neodbytný pocit, že mi Pancho někoho silně připomíná a po nějaké době jsem na to přišel - Honzu Kalouska, ovšem před jeho posledním albem "Hvězdy se mění". Nekteré písničky (třeba jako "Za tebou") jakoby vypadly přímo od Kalouska, Pancho mu je podobný nejen zpěvem, ale i celkovou instrumentací. Ne že by to bylo nějak na závadu a asi to nebylo ani záměrem, ale podobnost je občas docela silná. Abych se vrátil ještě k jednotlivým písničkám - občas Pancho zní až jako nějaký přitvrzený folkáč, třeba ve "Vyhranej v kartách" je to dost markantní. Je jen škoda, že deska uplyne jako voda, aniž by se do vás v nějaké písničce více zasekla drápkem.

Tak trochu nevím, co si o Panchově debutu myslet. Obsahuje sice příjemné písničky, které se většině lidí budou líbit, ale tak nějak jako spousta ostatní hudby, která kolem vás jen tak projede. Jedná se prostě jen o příjemnou písničkovou desku, která vás ničím nedostane, ale vadit vám taky nebude.

PS: Na bookletu je špatně vytištěno pořadí 9. a 10. skladby, což sice zamrzí, ale na hodnocení desky to samozřejmě nemělo vliv :).

CD k recenzi poskytla firma Sony Music / Bonton.

Album: Pancho - Divokej kraj
Hodnocení: 6/10
Celkový čas: 44:30
Skladby: Plout za tebou, Maryanne, Mraky, Marný boy, Já se ztrácím, Zas v tom lítám, Za tebou, Vyhranej v kartách, Leť pryč, Divokej kraj, Pes, Půjdu za ní, Poutník



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY