Tatáž polívka po třiceti letech?

20.10.2010 05:00 - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Každý hudební žánr má své nezpochybnitelné milníky a legendární počiny. A některé z nich nás těší v našem bytí již dlouhá léta. A některé jsou tu dokonce podstatně déle než leckdo z nás. A právě letos slaví třicítku "British Steel" od Judas Priest, což se nemohlo obejít bez výroční edice.
9/10

Judas Priest - British Steel/30th Anniversary

Skladby: CD - REMASTERED: Rapid Fire, Metal Gods, Breaking The Law, Grinder, United, You Don't Have To Be Old To Be Wise, Living After Midnight, The Rage, Steeler, Red White & Blue (bonus), Grinder (Live, bonus)
CD - 30th ANNIVERSARY/LIVE: Rapid Fire, Metal Gods, Breaking The Law, Grinder, United, You Don't Have To Be Old To Be Wise, Living After Midnight, The Rage, Steeler, The Ripper, Hell Patrol, Victim Of Changes; Freewheel Burning; Diamonds & Rust; You've Got Another Thing Coming
DVD - 30th ANNIVERSARY: Rapid Fire, Metal Gods, Breaking The Law, Grinder, United, You Don't Have To Be Old To Be Wise, Living After Midnight, The Rage, Steeler, The Ripper, Prophecy, Hell Patrol, Victim Of Changes, Freewheel Burning, Diamonds & Rust, You've Got Another Thing Coming. Bonus: The Making Of British Steel Interview
Vydáno: 10.5.2010
Celkový čas: 44:37 + 75:39 + asi 70 minut
Vydavatel: Sony Music
Rob Halford a Judas Priest, to jsou osmdesátá léta a základ heavy metalu. Není moc vlezlejších riffů než megahit "Breaking The Law", ale ve své podstatě ani geniálnějších. Tady není moc víc co dodávat. Jednu z nejslavnějších metalových desek není třeba představovat, a pokud ano, tak vám ji zcela jistě představí každý, kdo má jen minimální povědomí o metalu. Takže se pojďme spíše podívat na přidanou hodnotu k této výroční edici.

Bohužel se musím přiznat, že jsem neměl k dispozici původní nahrávku z roku 1980, takže nemohu zaručit, jestli byl záznam prohnán nenechavými pařáty zvukových mistrů, ale i tak je ve skvělé kondici a nejeden kamenotepecký zvukovod si blahem zachrochtá. Tedy remaster tady zcela určitě je, ale otázkou zůstává zásah mixu. Jenže o to vtipněji pak může vyznít porovnání se živákem, který kopíruje playlist desky a přidává i něco navíc.

Ukazuje tak zajímavou realitu toho, jak se během tří desetiletí vypiluje úžasný záznam v rukách mistrů. A že řemeslné zpracování je takřka bezchybné, o tom není třeba spekulovat. Vše je zahrané do posledního tónu a závisí už jen na osobních preferencích fanoušků, který nosič jim více přilne k srdci. Moje sympatie si získal právě živák, který je plný úžasné energie a je zvukově i o dost hutnější. Ale pořád to není dost?

V tom případě je tu ještě třetí disk, DVD. Inu, Halford není zrovna idol nezletilých dívek a nejspíš o to ani nestojí. Navíc jeho oblečky jsou zajímavé leda tak pro kostyméry další řady Star Treku, ale metalová DVD mají tu výhodu, že můžete koukat pod pokličku zpravidla opravdovým mistrům. A je to krása, dívat se na perfektní kytarovou souhru, dunivou rytmiku či si jen užívat parádní jízdu a listovat si povedeným bookletem.

To všechno vám poskytne parádní reedice jedné z nejlepších desek hudební historie. Není dokonalá, ale zároveň je i takřka bezchybná. Pro fanoušky metalu jde o povinnost a pro všechny ostatní minimálně o dobrou volbu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY