Jen pokus o špatný hip-pop

15.10.2010 05:00 - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Kdyby debut "Alive Till I'm Dead" vyšel pár let zpátky, tak by za něj autor pravděpodobně dostal přes hubu. Jenomže situace se změnila a velká jména britského hip hopu začala dělat do popu. Jenomže i ten pop se dá dělat dobře a špatně. Professor Green je spíše ta druhá varianta. A má s tím úspěch.
3/10

Professor Green - Alive Till I'm Dead

Skladby: Kids That Love To Dance (feat. Emeli Sandé), Just Be Good To Green (feat. Lily Allen), I Need You Tonight (feat. Ed Drewett), City Of Gold Oh My God (feat. Labrinth), Jungle (feat. Maverick Sabre), Do For You Falling Down Monster (feat. Example), Closing The Door (feat. Fink), Where Do We Go (feat. Shereen Shabanaa), Goodnight
Vydáno: 19.7.2010
Celkový čas: 42:52
Vydavatel: Parlophone
Co se to sakra děje s britským hip hopem? Dizzee natočil skvělé hiphopové desky a začal dělat pop. Plan B natočil skvělou desku a šel do popu. Pak Example... ten samý scénář. A teď tu máme floutka, který si říká Professor Green (sorry, ale už to jméno je hodně blbé) a snaží se stát britským Eminemem. A co je nejhorší, on tak opravdu zní. Běžte s ním na karaoke party a hoďte mu tam třeba "The Real Slim Shady", zavřete oči a budete mít pocit, že Shady stojí před vámi.

Jenomže to je špatně. Rapper by měl mít vlastní identitu, vlastní hlas, vlastní projev. Ještě by to mohl zachránit v textech, ale on není nic jiného než uplakánek. Hned na začátku se přizná, že nezvládá drogy (což by ho jako jediné omlouvalo, protože drogy dělají divy), ve skladbě "Just Be Good To Green" (do které se, nevím proč, nechala ukecat Lily Allen) rapuje o tom, že potřebuje ženskou, která na něj bude hodná (to jako vážně?), a v poslední "Goodnight" se nás snaží přesvědčit, že jeho život není nic, co bychom mu měli závidět (ha!).

Tak nevím. Album debutovalo na druhém místě britské hitparády, dva singly z alba se dostaly do TOP 5... to mu to opravdu někdo žere? Mně stačilo si poslechnout zprznění "Need You Tonight" od INXS, abych měl jasno. Nejsmutnější na tom celém je fakt, že ho původně na svůj label The Beats podepsal Mike Skinner. To by mě zajímalo, jestli by tohle opravdu chtěl mít na triku.

Takže všichni příznivci brtiského hip hopu ruce pryč od Professora Greena. A pojďme společně doufat v to, že se tamní scéna vzpamatuje a začne zase produkovat rap, který bude dělaný od srdce a ne proto, aby plnil stránky dívčích magazínů a okupoval první místa žebříčků.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY