Animovaná ujetost

15.10.2010 05:00 - Tomáš Bláha | foto: facebook interpreta

Jeho "Cosmogramma" mě zbourala. Jedna z nejlepších desek, co jsem po roce 2000 slyšel. O jeho talentu bylo napsáno mnohé. O jeho genialitě bylo napsáno mnohé. Vlastně o něm víte skoro všechno, takže vám jen povím, že "Pattern + Grid World" je zase skvělá věc. A teď schválně - kdo z vás to nečekal?
8/10

Flying Lotus - Pattern + Grid World EP

Skladby: Clay, Kill Your Co-Workers, PieFace, Time Vampires, Jurassic Notion/M Theory, Camera Day, Physic For Averyone!
Vydáno: 20.9.2010
Celkový čas: 18:24
Žánr: wonky
Vydavatel: Warp
Nadproduktivní Steven Ellison. Jak už je u něj zvykem, krátce po LP přichází nové EP. Trojdílného cyklu, tak jak tomu bylo po vydání "Los Angeles", se asi nedočkáme, ale i tak Flying Lotus ví, jak fandům udělat radost. A to nemyslím tak, že by to nadšení byla prázdná dárková krabice bez obsahu. Po epické meziplanetární "Cosmogrammě", na které se mimo jiné vyznal z lásky k Sun Ra, opeře a vesmíru vůbec, se vrací na svůj začátek. Do doby, kdy wonky bylo největším trendem a příslibem do budoucna zároveň. V té době pracoval pro televizní kanál Adult Swim, který se zaměřuje na animované seriály pro dospělé. Chápejte - Flying Lotus jako soundtrack pro animovaný film. Paráda. Skladby z toho EP tak znějí jako podkresy k jednotlivým epizodním dílům.

"Pattern + Grid World" tak diametrálně otáčí způsob produkce, se kterým na nás vyrukoval letos na jaře. Monumenty jsou zašlapány, z maxima se stalo minimum a vážný výraz obličeje převrácený tak, aby připomínal smích. Když si pustím "Kill Your Co-Workers", jako by mi na záda dýchal Steve Zissou a jeho filmový štáb. Záchranná akce na ostrově Ping by mohla mít i takovýhle podkres, ale vzhledem k názvu by to Steve (Zissou) musel vyřešit a přežít sám. A to bych teda nechtěl.

Flying Lotus se vybodnul na cestování vesmírem a usídlil se v jednom ze světů, který objevil. Má s sebou fotku Rustieo nebo Hudsona Mohawka a celé to tak trochu připomíná ujetost Futuramy. Cover naznačuje hodně. Něco tam je, vidí nás to, ale my přesně neumíme říct, co to je. Podivné stvoření bublající někde za tím porostem. Ellison se vrátil zpátky k PC, aby nám připomněl, že wonky nebyl tenkrát vůbec blbej nápad a fungovat může i dneska. "Pattern + Grid World" jako vnější podněty podivností na cizácké planetě, kde je fauna i flóra geneticky vytvořená rukou šíleného profesora. Ellison nechal vyniknout docela ucelené představě o alternativním cizáckém životě mimo náš svět a jeho poslední EP vás zve za nevšednostmi dneška. A jak je to bláznivé, tak je to skvělé. Ne, tenhle hoch mě vážně ještě nikdy nezklamal. Naopak pokaždý potěšil.


Flying Lotus - Kill Your Co-Workers


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY